Barça

Laporta no sap quin entrenador escollir

La llista de candidats s'ha reduït a dos, però cap de les opcions que hi ha sobre la taula genera unanimitat al Barça

3 min
Xavi Hernández conversant de manera distesa amb Joan Laporta, que ahir va va anar a l’entrenament per donar suport al tècnic i a l’equip.

BarcelonaLa llista de candidats per ocupar la banqueta del Barça la temporada vinent es va començar a elaborar bastant abans que Xavi anunciés que deixaria el càrrec a l'estiu. Malgrat haver renovat fins al 2025, els mals resultats i els problemes amb el joc havien posat en dubte la seva continuïtat com a tècnic. Abans de Nadal, a l'àrea esportiva ja s'estaven mirant noms per si s'havia de prendre una decisió traumàtica. El cas és que, de la majoria de futuribles, ben pocs tenien opcions reals de convertir-se en entrenadors, o bé perquè tenien contracte amb els seus clubs o bé perquè els seus honoraris no estaven a l'abast de les possibilitats blaugranes. L'únic que estava clar era que, en cas de destitució, Rafa Márquez, el tècnic del Barça Atlètic, es convertiria en l'entrenador interí fins a final de curs. Més enllà, el guió no estava escrit.

Tres mesos després del Barça - Vila-real (3-5), d'aquella derrota que va acabar desencadenant la dimissió diferida de Xavi Hernández, el relleu a la banqueta torna a ser un tema prioritari a les oficines blaugranes. Des d'aquell dia, i gràcies a la remuntada –de joc i de resultats–, es començava a especular amb la possibilitat que l'egarenc s'ho repensés. Opció que ell mateix alimentava, amb respostes ambigües cada vegada que se li preguntava al respecte en roda de premsa. També des de la directiva es parlava en la mateixa direcció. El president Laporta va aconseguir calmar el sector més crític de la junta, el que demanava el cap de l'entrenador –no de forma diferida, sinó immediata–. Així, durant unes setmanes es va arribar a fer pressió popular perquè Xavi canviés de parer. Però l'eliminació europea ha tornat a capgirar la situació i als despatxos ja només es parla de qui serà el substitut. "Cap genera unanimitat, tot són pros i contres, però necessitem resoldre-ho ja", apunta una de les fonts consultades.

La llista inicial era més una carta als Reis que cap altra cosa. Ja es donava moltes opcions a Hansi Flick, però també es parlava de Guardiola, Luis Enrique, Xabi Alonso, Klopp i De Zerbi, a més de García Pimienta i Domènec Torrent. L'opció de Márquez quedava en un segon terme, i només es plantejava en cas d'emergència, tal com va arribar a admetre Deco, el director de futbol blaugrana. Abans de jugar contra el PSG, ja només quedaven quatre candidats. Xavi, Flick, Márquez i Luis Enrique. Aquest últim agradava, i molt, a Laporta. De fet, el president considerava que era l'únic que podia generar certa unanimitat dins i fora del club. Però l'asturià va deixar clar que no estriparia el seu contracte amb el club de París. Només en quedaven tres.

Hansi Flick, candidat a ser l'entrenador del Barça.

Xavi, asseguren a la Ciutat Esportiva, no està descartat del tot. Tècnicament, té contracte amb vigor, però no es confia que tingui ni forces ni ànims per seguir. L'última bala passa diumenge pel Bernabéu, on el Barça pot mantenir viva l'opció de guanyar la Lliga –quedaria a 5 punts del primer si guanya– o oblidar-se'n definitivament. En qualsevol cas, les fonts consultades asseguren que les opcions de l'egarenc són "mínimes". Ja només en queden dos.

O Hansi Flick o Rafa Márquez

Si ningú es treu un as de la màniga, tot queda entre Hansi Flick i Rafa Márquez. L'alemany és, esportivament, el que està més ben posicionat. Va ser el tècnic del Bayern que va guanyar 2-8 el Barça en aquell funest partit de Champions a Lisboa, en l'edició on els bavaresos guanyarien l'orelluda. Forma part de l'escola alemanya, té experiència en vestidors d'elit i hauria rebut l'aval de patums com Pep Guardiola. Està sense equip i el seu agent és Pini Zahavi, amic de Laporta. El punt dèbil és el poc coneixement del Barça i del seu entorn, un tema que Laporta considera molt important, sobretot en un moment convuls com l'actual. Per compensar-ho, Flick hauria viatjat fins a Manchester per parlar amb Guardiola i començar a estudiar el Barça per si acaba sent l'escollit.

De Márquez, tot el contrari. Ja ha jugat al Barça, és al filial, coneix bé l'entorn, té línia directa amb el primer equip, té molt bona relació amb Deco i és una opció notablement més econòmica que Flick. En canvi, i malgrat haver guanyat quatre Lligues i dues Champions a Barcelona, li falta experiència com a tècnic amb un vestidor d'elit i el president no té clar que la seva proposta futbolística respongui al perfil blaugrana, per més bé que ho estigui fent al Barça Athletic, que és segon i està en zona de play-off d'ascens a Segona.

El temps corre i la decisió s'ha de prendre tan aviat com es pugui.

stats