Barça

Laporta es resigna a cessar Ferran López com a cap de seguretat del Barça

La nova junta blaugrana va fitxar el substitut de Trapero durant el 155 per reforçar l'estructura executiva

3 min
Ferran López

BarcelonaNovetat important a l'estructura executiva del Barça. Segons ha pogut confirmar l'ARA, la junta que presideix Joan Laporta ha decidit cessar Ferran López com a cap de seguretat. Les dues parts estan tractant la sortida aquests dies. La decisió arriba després d'uns dies de rum-rum al club sobre la tasca del que va ser substitut del major Trapero als Mossos d'Esquadra durant l'aplicació de l'article 155. López va ser nomenat el mes d'abril passat, després de 31 anys de carrera a la policia catalana, per donar un nou impuls a l'àrea. Va substituir Xavier de las Moras, responsable de seguretat durant l'últim tram de mandat de Josep Maria Bartomeu.

Fonts consultades per l'ARA sostenen que la mesura és per motius professionals. Tot i ser conscient que López no havia respost a les expectatives generades, Laporta va demanar mantenir-lo en nòmina. Però el CEO, Ferran Reverter, ha acabat convencent-lo que el millor és arribar a un acord per prescindir dels seus serveis. Entre les suposades errades que se li imputen internament en aquests mesos al càrrec destaca la "infradotació" del dispositiu de seguretat per al Barça-Madrid de fa unes setmanes, en què es va fer viral la sortida de Ronald Koeman del recinte del Camp Nou a insults i puntades. També se li ha retret la inacció amb Jordi Sin, membre del departament de seguretat en temps de Bartomeu que va decidir mantenir. Ara Sin està de baixa mèdica.

Altres actuacions que se li han criticat a López al Barça tenen a veure amb qüestions del dia a dia, com els descomptes que els policies destinats al Camp Nou tenien per sopar als establiments de l'estadi, un gest que l'exmosso va "congelar" emparant-se en la situació econòmica del club. Així mateix, a López li han criticat que fos "poc operatiu" a l'hora de prendre decisions i que no treballés les seves tasques de manera àgil. "És poc tecnològic, li costa respondre whatsapps i no fa servir el correu electrònic", apunten des d'Arístides Maillol. Tampoc va agradar que no assistís a la reunió amb els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana posterior al clàssic i als incidents amb Koeman –hi va enviar Rafa Soldado, cap de seguretat del primer equip– i que "es despertés tard" en la gestió de duanes d'un desplaçament de Reverter i la seva mà dreta, Maribel Meléndez, als Estats Units per reunir-se amb Goldman Sachs, principal creditor de l'entitat. El viatge, clau en la signatura d'un dels acords amb la banca d'inversió nord-americana, es va ajornar dos dies.

Lluís Venteo, en una imatge d'arxiu.

Venteo agafarà el seu relleu

A finals d'octubre, Laporta, instat pels executius, va donar llum verda a l'arribada d'un altre mosso a l'àrea de seguretat: Lluís Venteo. La mesura es va prendre, segons apunten a l'ARA, "per ajudar". En principi, la nova incorporació havia de treballar al costat de López, a qui coneixia perfectament de la seva etapa junts al cos policial. Venteo, home de confiança del major Trapero, aterrava al club avalat per la seva experiència en la gestió de dispositius per coordinar l'accés dels membres de la grada d'animació al Camp Nou i evitar l'entrada de radicals a les graderies. També va coordinar els cossos de seguretat al Barça-Madrid de finals del 2019, el del Tsunami Democràtic. Acceptava estar per sota de López en el seu desembarcament al Camp Nou, però l'estabilitat ha durat poc, fins al punt que López es troba negociant la seva indemnització –en un any i escaig podria tornar als Mossos, ja que estava d'excedència–. Venteo assumirà la plaça de cap de seguretat i instal·lacions del Barça.

L'ARA s'ha posat en contacte amb Ferran López per a la redacció d'aquest article. L'encara cap de seguretat s'ha limitat a confirmar que està tractant la seva sortida. Per "respecte" al Barça i a la negociació, declina entrar en una guerra de versions sobre el seu periple al Camp Nou.

stats