Barça

Manana Giorgadze, la 'presidenta' a l'ombra del Barça

La cap del gabinet, psicòloga i lingüista de professió, té la confiança total de Joan Laporta

4 min
Joan Laporta  i Manana Giorgadze , la seva secretària personal,  parlen durant la presentació del nou jugador del FC Barcelona Jules Kounde a la Ciutat Esportiva Joan Gamper el dia 01 Agost 2022

BarcelonaL’amistat entre Manana Giorgadze i Joan Laporta té una solidesa de 31 anys. Ella, com a cap del gabinet de presidència en aquest segon mandat de Laporta, assisteix a totes les reunions i viatges importants que té el president executiu del Barça. “Quan ella no hi és, al Jan li falta alguna cosa. Quan hi és, el Jan se sent còmode”, explica a l’ARA una font propera al mandatari. “Exerceix un cert paper de consellera, però mai no pren decisions importants”, afegeix. Aquesta amistat va portar en un primer moment a fer que Giorgadze fos la secretària de Laporta. Després, l’octubre del, 2015, tots dos es van convertir en administradors solidaris de l’empresa Kalkiama, dedicada a l’activitat immobiliària. Giorgadze és l'exdona de George Mikadze, que va treballar al Barça en el primer mandat de Laporta mentre complia un tercer grau penitenciari per una condemna per narcotràfic.

En aquest segon mandat, la cap del gabinet de presidència, de procedència georgiana, té la confiança màxima del president. Totes les carpetes importants passen per les seves mans abans d’arribar a Laporta. Qui vol demanar cita amb el màxim mandatari blaugrana el més probable és que es topi amb la frase “parla amb la Manana”. Ella és l’últim filtre abans d’arribar a Laporta. “Al Jan li agrada la seva intuïció”, segueix relatant la mateixa font propera al president. “Té el club al cap, igual que ell. Ningú té tant de coneixement de la situació actual de l'entitat com ells dos”, diu, per la seva banda, un treballador del Barça. A més, afegeix: “És l’únic membre executiu de confiança posat per Laporta en aquest segon mandat que és competent per al Barça”.

De fet, davant la falta d’un CEO des de la marxa de Ferran Reverter el febrer del 2022, explica que Giorgadze, en el dia a dia, “fa algunes funcions típiques d’aquest càrrec”. Amb tot, fonts del club apunten a l'ARA que qui encara s’acosta més al paper de Reverter és Maribel Meléndez, directora de l’àrea corporativa. “Meléndez aglutina més departaments, és més executiva”, sentencien. Per la seva banda, Giorgadze “té més dedicació a l’àmbit institucional del Barça”. Convoca reunions setmanals amb el departament de comunicació, liderat per Àlex Santos, i relacions institucionals i protocol, amb Jordi Gómez al capdavant. A més, gestiona certs conflictes interns que hi pugui haver. En aquest sentit, posa en pràctica els seus coneixements de psicologia, la seva professió juntament amb la de lingüista.

Una altra persona que ha treballat amb ella al Barça, en canvi, afirma que Giorgadze “executa decisions, però a distància”. Per elaborar aquest perfil, l’ARA ha recollit veus de cinc fonts properes a la cap de gabinet i a Laporta i totes han coincidit en una cosa: és la màxima persona de confiança del president dins el club perquè ell sap que mai el trairà. “Confia en ella al 100%, més que en l’Enric Masip (adjunt a la presidència) i en Rafa Yuste (vicepresident esportiu i amic de la infància)”, apunta una de les fonts. De fet, recentment Masip ha tingut una certa tibantor amb el president. El motiu, segons expliquen des de l’entorn de Laporta, és que l’excapità de la secció d’handbol “va cometre l’error de ficar-se amb Xavier Puig [directiu responsable del futbol femení i gran amic de Laporta] i amb assumptes del femení”.

Manana Giorgadze, Joan Laporta i Enric Masip a les eleccions del Barça.

Fitxatges familiars i la llista de la llotja presidencial

Malgrat que les fonts consultades consideren Giorgadze una gran professional, hi ha certes decisions que ha pres durant el segon mandat de Laporta que no han agradat a algunes persones de dins el club. Una de les més destacades són els fitxatges de familiars seus. Benny Magrelishvili, el seu nebot, ha entrat al gabinet de presidència; i una de les seves filles, Paloma Mikadze, ha agafat el càrrec de directora d’estratègia digital del Barça després d’haver estat la responsable de xarxes socials i continguts de la marca barcelonina de moda nupcial Rosa Clarà. Paloma Mikadze és una influencer que suma 53.000 seguidors a Instagram.

Una altra de les tasques de Giorgadze dins el club és la tria dels convidats de la llotja del Camp Nou en els partits del Barça a casa, conjuntament amb el mateix Laporta i coordinant-se amb el departament de relacions institucionals i protocol. Una persona que assisteix sovint a la llotja es queixa, però, que “hi ha partits que fins poques hores abans que comencin no saps si tindràs lloc o no”. D’altra banda, afegeix que “hi passen coses que no haurien de passar, com que estigui quasi buida quan comença la segona part perquè els assistents s’entretenen amb el càtering o que hi hagi convidats que marxin 10 minuts abans que acabi el partit”. Dos fets, aquests dos últims, que s'escapen del control de Manana Giorgadze, mà dreta imprescindible per entendre –i de vegades sostenir– el segon govern de Joan Laporta al Barça.

stats