Barça

Qui és Martín Zubimendi i per què agrada tant a Xavi Hernández?

El migcampista de 23 anys, pretès per la Premier i amb una clàusula de 60 milions d'euros, és el gran objectiu del tècnic blaugrana

4 min
Zubimendi celebra el gol que va marcar a la Lliga contra el Girona

BarcelonaSergio Busquets va aixecar després de la final de la Supercopa el seu primer títol com a capità del Barça. Aquesta temporada opta a celebrar-ne tres més: la Lliga, l'Europa League i la Copa. Precisament, per poder guanyar aquest darrer trofeu, caldrà superar abans (21 h, Movistar Liga de Campeones) la Reial Societat. El conjunt basc, que no coneix la derrota des del 3 de novembre –quan va caure (0-1) contra el Manchester United a la fase de grups de l'Europa League–, arriba al Camp Nou en un gran moment de forma. I bona part de culpa d'això la tenen el seu entrenador, Imanol Alguacil, i un jove migcentre que és la nineta dels ulls de Xavi Hernández: Martín Zubimendi.

Per a l'entrenador blaugrana, el relleu ideal de Sergio Busquets seria, precisament, aquest pivot basc. Criat a Donosti, va entrar a formar part del planter txuri-urdin quan tenia 12 anys i, amb només 23, a l'agost ja va arribar a la xifra de 100 partits amb el primer equip. Va debutar l'abril del 2019, però va ser després de l'aturada per la pandèmia quan es va convertir en un habitual dels onzes d'Imanol, un tècnic que aposta per ser protagonista amb la pilota, tenir un plantejament ofensiu i començar les jugades construint-les des del darrere. Aquest curs Zubimendi és el tercer jugador de la plantilla que més minuts ha disputat en totes les competicions (1.795), només superat per l'ex del Celta Brais Méndez (2.065) i el porter Álex Remiro (2.430).

Internacional amb les categories inferiors d'Espanya, Xavi es va enamorar d'ell durant els Jocs Olímpics de Tòquio. El combinat estatal sub-23 va caure a la final contra el Brasil, però va deixar una gran imatge al llarg del torneig. La joventut i les virtuts de Zubimendi, tutoritzat a l'elit per un entrenador amb gust pel futbol de posició com Imanol –el mateix futbolista va explicar que era un dels jugadors a qui més renyava el tècnic– i criat en un dels planters de l'Estat d'on han sortit pivots destacats com Xabi Alonso o Illarramendi, fan que Xavi el consideri com el més ben posicionat per rellevar un Sergio Busquets amb qui el Barça encara no ha fet, segons ha pogut saber l'ARA, cap apropament per parlar d'una renovació que el tècnic també voldria.

Zubimendi i Busquets, cara a cara

Fent una breu comparativa entre tots dos i prenent de base els partits de Lliga que han disputat, Zubimendi destaca per haver recuperat més pilotes (100) que el capità blaugrana (78) i, també, per haver guanyat més duels (148 a 140). En canvi, Busquets ha servit més passades (871 a 823), mentre que el basc ha repartit una assistència més que el català (2 a 1) i també ha anotat un gol, per cap del de Badia. Busquets, això sí, ha participat en dos partits menys (17 a 15) a la Lliga. Una de les virtuts que Xavi també valora especialment de Zubimendi és que és un pivot posicional, una de les mancances que, en canvi, veu en De Jong –molt més de recorregut.

Comparativa entre Zumbendi (esquerra) i Busquets (dreta) a la Lliga

Xabi Prieto, història viva de la Reial Societat i excapità de l'equip txuri-urdin, descriu així Zubimendi en conversa amb l'ARA: "És un futbolista que ha evolucionat molt i que encaixaria molt bé al Barça. És capaç de trencar línies conduint la pilota, guanya duels tant per dalt com per baix. Sap jugar bé en curt i en llarg. Es posiciona molt bé, sap llegir els tempos dels partits, ser agressiu quan ho ha de ser... És un migcampista completíssim". Prieto admet que encara és d'hora per comparar-lo amb Busquets, però el veu com un relleu ideal: "En el futbol modern pot acabar sent més complet. Potser no sembla un jugador ràpid, però és fort i té una sortida de joc destacable". Aquest dijous, en la prèvia, el mateix Xavi ha destacat "les virtuts físiques" de Zubimendi, però ha dit que el capità del Barça és "millor tècnicament".

Les alternatives a Zubimendi

El problema, però, és que Zubimendi –que va renovar a l'octubre– té contracte fins al 2027 i una clàusula de rescissió de 60 milions d'euros, i la Reial no acostuma a negociar la venda dels seus jugadors franquícia, sinó que remet els clubs interessats a pagar-ne la clàusula. L'últim exemple és la sortida d'Isak al Newcastle a canvi de dipositar els 70 milions que valia la seva llibertat. A hores d'ara, 60 milions és un preu prohibitiu per a un Barça que continua excedit en el fair play financer i que sap que a l'estiu haurà de fer una inversió molt més modesta després de renovar la plantilla a cop de palanca.

El més probable és que Zubimendi abandoni la Reial a final de temporada, ja que quan va decidir renovar li van millorar les condicions salarials, adequant-les a les d'un jugador titular amb el primer equip, però va demanar no augmentar la seva clàusula, que ja era de 60 milions. La Premier League, i concretament l'Arsenal, podria ser el seu pròxim destí, mentre que el Barça s'haurà de conformar amb altres alternatives.

Segons ja va publicar l'ARA, una de les opcions és Guido Rodríguez, del Betis. Té 28 anys i acaba contracte el curs vinent, fet que podria forçar el club sevillà –també necessitat en termes de fair play– a avançar-ne la venda a aquest estiu. La recomanació de l'agent Jorge Mendes, molt afí al president Joan Laporta, és Rúben Neves, de 25 anys i que milita al Wolverhampton anglès. Una darrera opció que no satisfà Xavi ni el seu cos tècnic, que no tiraran la tovallola per intentar fitxar Zubimendi, que avui trepitjarà el Camp Nou amb els colors de l'equip rival.

stats