Esports Barça 20/01/2023

Memphis marxa a l'Atlètic de Madrid i pot ajudar a ‘regularitzar’ Gavi

El davanter neerlandès deixa 3 milions fixos i 1 de variable de traspàs i perdonarà el sou que li quedava fins al 30 de juny

4 min
Memphis Depay celebrant un gol que va marcar contra l’Elx aquesta temporada al Camp Nou.

BarcelonaMemphis Depay marxa del Barça. La necessitat de l'Atlètic de Madrid, que ha perdut dos davanters (Joao Félix i Matheus Cunha) en aquest mercat d'hivern, ha accelerat la sortida d'un atacant que fa mesos que té el cap lluny del Camp Nou. El neerlandès volia seguir a la Lliga i ha aconseguit que el club matalasser pagui tres milions d'euros fixos –i un de variable– de traspàs pels seus serveis, tot i que acaba contracte com a blaugrana d'aquí sis mesos, el 30 de juny del 2023.

La notícia saltava dimecres a la tarda quan el futbolista no es va presentar a l'entrenament previ al partit de Copa del Rei d'aquest dijous contra el Ceuta. L'absència va agafar desprevingut Xavi Hernández, que a la roda de premsa va avançar que hi parlaria per tractar el seu futur. Minuts després, ja a la gespa, el tècnic no el va veure aparèixer. Cap membre de l'staff era conscient que l'operació per enviar Memphis al Cívitas Metropolitano estava calenta fins a aquest punt i que l'ariet oranje tenia permís per no presentar-se a la Ciutat Esportiva Joan Gamper. "S'estan polint els serrells del traspàs", deia minuts després la versió oficial dels fets en clau barcelonista. Finalment, aquest divendres s'ha tancat l'operació.

Que Memphis se'n vagi a mitja temporada suposa un maldecap relatiu per a Xavi. Si bé l'entrenador hi comptava sobretot en aquest tram de curs amb Lewandowski i Ferran Torres sancionats (seran baixa en els partits de Lliga contra el Getafe i el Girona), perdre'l de vista no és greu si ens fixem en les seves pobres estadístiques de participació: només ha jugat quatre partits oficials aquesta temporada.

La dada més interessant del moviment és en termes comptables, perquè deixarà un traspàs de com a mínim tres milions d'euros que, sumats al sou que el club deixarà d'abonar al davanter fins a finals de curs, pot permetre per fi regularitzar Pablo Gavi, una peça imprescindible del primer equip que encara competeix, als ulls de la Lliga, amb fitxa i dorsal del juvenil. Fonts de l'entitat reconeixen a l'ARA que en aquests moments es treballa amb la patronal perquè l'estalvi generat amb Memphis suposi el punt final de l'anomalia amb l'andalús, que podrà lluir el número 6 que va deixar lliure Riqui Puig a l'estiu un cop la situació quedi resolta. Amb Araujo, en principi, caldrà seguir esperant, tot i que també és prioritari regularitzar el seu contracte.

Carrasco seguirà, de moment, a l'Atlètic de Madrid

Depay es posarà a les ordres del Cholo Simeone a curt termini per ajudar a la classificació de l'Atlètic de Madrid per a la Champions. És el principal objectiu del club matalasser, que des d'un primer moment es va manifestar en contra d'una operació de bescanvi amb un altre dels seus davanters: Yannick Carrasco. Finalment, com que el Barça no volia deixar marxar Memphis sense percebre'n res a canvi a part de l'estalvi de la fitxa, les converses entre les parts han girat cap a aquest traspàs a baix cost. Ara bé, l'interès per Carrasco es manté des de la direcció esportiva culer fins al punt que s'ha acordat una opció de compra "preferent però no obligatòria" per a l'estiu xifrada en 20 milions. El representant del belga, per cert, és Pini Zahavi, amic personal de Laporta i agent de Lewandowski.

D'altra banda, les relacions entre l'Atlètic i el Barça són habituals els últims temps i, en el context actual, tenen una fantàstica sintonia gràcies a la relació d'amistat que hi ha entre el director de futbol culer, Mateu Alemany, i el conseller delegat i màxim accionista madrileny, Miguel Ángel Gil Marín. En virtut d'aquest vincle, abans del Mundial es va posar punt final al cas Griezmann amb un traspàs taxat en 25 milions.

D'estrella d'un Barça sense Messi a sisè davanter

Memphis, doncs, posa punt final a un periple al Barça que va començar l'estiu del 2021, en plena depressió blaugrana per la traumàtica sortida de Leo Messi. Tot i que va arribar lliure de l'Olympique de Lió, el neerlandès va ser el fitxatge estrella del primer mercat amb Laporta a la presidència del club. Venia avalat per Ronald Koeman, que el coneixia bé de la selecció i va demanar-lo. Quan el preparador va ser destituït pels mals resultats i Xavi va aterrar per substituir-lo, Memphis es va lesionar per esgotament. Un cop recuperat, l'entitat ja havia contractat Aubameyang i Ferran Torres, dos jugadors que li van prendre l'etiqueta d'intocable. Amb tot, el davanter va acabar la primera temporada al Camp Nou amb 13 gols.

En la segona campanya, els fitxatges de Raphinha i Lewandowski van col·locar-lo a la rampa de sortida fins a l'últim dia del mercat d'estiu, en què va anunciar que es quedaria al club després de no haver arribat a un acord per anar al Juventus. Però entre la poca participació i la lesió muscular que va patir en la primera aturada de seleccions, el futbolista va prioritzar el Mundial i va fer el ronso amb la recuperació, cosa que va generar un cert malestar al vestidor. De resultes d'aquest panorama, i veient que jugaria poc, Xavi ha donat llum verda a la seva sortida en el mercat d'hivern encara que no tingui clar si podrà tenir un davanter més a canvi. Ara mateix, la nòmina d'atacants de la plantilla ascendeix a cinc: Lewandowski, Dembélé, Raphinha, Ansu Fati i Ferran Torres.

stats