Espai Barça
Esports Barça 26/06/2023

Més de 7.000 abonats del Barça pagaran el peatge d'un estadi pensat per fer negoci

L'informe de viabilitat demana recol·locar milers de socis per fer lloc a les localitats VIP

3 min
Una de les imatges del futur Espai Barça, el futur estadi del Barça, que segueix amb molts dubtes encara per resoldre.

BarcelonaLa inversió milionària en la remodelació del Camp Nou només té sentit si l'estadi multiplica els seus ingressos. I això s'aconsegueix apujant els preus i esprement al màxim l'oferta de productes VIP destinats a les butxaques més adinerades. Sobretot, els que són de nova creació. Les dues anelles entre la segona i tercera graderia, amb les llotges, a més dels seients premium, han de reportar més de 76 milions anuals, un 22% de la facturació prevista quan el camp funcioni a ple rendiment. La xifra pot semblar petita, però els productes VIP tan sols suposen 7.557 seients dels 105.281 que tindrà el futur Camp Nou. És a dir, que mentre aquest 7% generarà 76 milions, el 93% restant (entre abonats i venda al públic) únicament en reportarà 124.

Les xifres surten de l'informe elaborat per Legends sobre la viabilitat econòmica del nou estadi. S'hi detallen les localitats i el preu que han de tenir perquè els números surtin i el club pugui retornar els 1.450 milions de deute sense patir perquè vinguin els homes de negre. Tot serà més car, encara que, en contrapartida, el futur Camp Nou, que vol ser inaugurat el 2026, també oferirà més possibilitats a tots els nivells, des dels accessos al confort, passant per una oferta gastronòmica renovada.

Però no tot seran flors i violes, ja que aquest mateix informe també preveu que "aproximadament 7.300 abonats" hauran de ser recol·locats per fer espai als productes VIP, en concret a les zones de tribuna i del lateral, on hi ha prevista la instal·lació de més de 3.500 localitats premium. El club ho desmenteix, però aquest diari –que ha tingut accés a la documentació– ha extret les dades de l'informe que s'ha inclòs al fons de titulització de l'Espai Barça, al segon annex, i que està signat per notari, el president Joan Laporta i els inversors el 24 d'abril del 2023.

Imatge de les obres de remodelació del Camp Nou

Al principi del mandat, quan la junta va redissenyar el projecte de reforma de l'estadi –enderrocant la tercera graderia i augmentant el preu de les obres–, la vicepresidenta Elena Fort va justificar els canvis. En una entrevista a l'ARA, deia que una "línia vermella" era que s'haurien de recol·locar 12.500 aficionats de la primera a la tercera graderia. Finalment seran menys, però igualment un número considerable. Aquest mitjà ha sol·licitat al club saber en quines condicions es farà aquesta reubicació, si serà de manera automàtica o si es donarà l'oportunitat als abonats de canviar de zona, però no ha obtingut resposta.

No serà l'única incomoditat, ja que les obres també afectaran els aficionats que miraven el futbol des de la tercera graderia. La construcció de les dues anelles per fer lloc a les llotges privades farà que augmenti la distància dels seients al terreny de joc: la primera fila se situarà a més alçada vertical i estarà més allunyada en el pla horitzontal. En canvi, es mantindrà intacta la primera graderia, que era una de les que s'havia de retocar amb el projecte antic, eliminant els seients de les últimes files però augmentant-ne la inclinació per millorar la visibilitat.

L'oferta VIP representa un 22% de la facturació anual

La remodelació del projecte ha comportat passar les llotges VIP de la primera graderia, on estaven projectades, a la segona. Aquesta situació provocarà que, a l'estar més lluny del terreny de joc, el preu serà menor. De totes maneres, se'n construiran més del doble de les que havia dissenyat l'equip de treball de Bartomeu i això farà que la facturació global augmenti.

Segons la projecció econòmica, de les 7.557 localitats VIP, al voltant de 5.000 es vendran amb abonaments de temporada i reportaran directament 63 milions al club. La resta d'entrades preferents, que es vendran partit a partit, generaran 10,9 milions. Els 2,6 restants són dels seients reconvertibles, que en funció de la importància del partit poden ser entrades VIP –incloent-hi menjar i beguda– o normals.

Les localitats VIP inclouen un servei complet al Camp Nou, des de plaça d'aparcament a càtering "cinc estrelles". Els seients individuals costaran entre 9.000 i 20.000 euros per curs, mentre que els seients dobles costaran entre 7.000 i 15.000 euros per localitat. Els preus varien en funció de la seva ubicació al camp, ja que no és el mateix veure el futbol rere les banquetes que en un punt més allunyat de la gespa. El mateix passa amb les llotges privades, amb forquilles àmplies de preu en funció de si són al mig del camp o als gols. Les llotges de 4 s'han de vendre a preus d'entre 11.000 i 18.000 euros per localitat (de 44.000 a 72.000 euros per llotja). I en les de 12, cada seient costarà entre 11.000 i 17.000 (de 132.000 a 204.000 euros).

stats