Miralem Pjanic: ¿de descartat a rescatable?

El bosnià tenia un peu i mig fora del club, però es podria acabar quedant i lluitar per un lloc al mig del camp

Oriol Cartró
3 min
1408493712

BarcelonaMiralem Pjanic ha sigut una de les carpetes amb asterisc de la pretemporada del Barça. El bosnià ha sorprès l'entrenador, Xavi Hernández, i el seu futur en el club podria haver fet un gir de 180 graus: de baixa assegurada a possibilitat de quedar-se aquest curs. Pjanic té dos anys més de compromís com a culer i es vol quedar. El Barça necessitaria vendre'l, però ningú vol pagar un traspàs per un jugador de 32 anys amb un salari elevat i contracte encara per complir. La carta de llibertat no sortiria gaire a compte.

Pjanic va arribar al Barça l'estiu del 2020, en un intercanvi amb Arthur resumit com una operació financera amb el Juventus. No es va incorporar al club blaugrana fins uns mesos després, pel fet que les competicions es van haver d'allargar per la pandèmia. A més, tampoc va començar amb bon peu, ja que va donar positiu per covid i es va perdre els primers partits de lliga. El bosnià va debutar a la jornada 3 davant el Vila-real disputant els últims 12 minuts del partit. En la seva primera temporada va disputar un total de 30 partits repartits en 1.295 minuts, entre Lliga, Champions, Copa i Supercopa d'Espanya. A mesura que la temporada va anar avançant, va perdre protagonisme i no entenia el perquè de les seves absències, motiu de queixa cap a l'entrenador en aquell moment, Ronald Koeman.

A partir de febrer, Pjanic va desaparèixer. Entre lesions i decisions tècniques, va estar-se quasi tres mesos sense jugar, i només va acabar disputant els dos últims partits d'una lliga sentenciada en uns 20 minuts irrisoris. Seguint el ritme decreixent dels seus minuts al final de la temporada 2020/2021, va arribar el mercat de fitxatges d'estiu, i el club tenia entre cella i cella intentar col·locar-lo on fos possible per evitar-se un salari molt elevat i perquè era un descartat de Koeman.

El migcampista va estar a prop de tornar al Juventus italià, club des del qual va arribar al Barça, però les operacions no van fructificar. Sense opció de cedir-lo o traspassar-lo a un altre equip, es va tancar el mercat de fitxatges a la majoria de lligues del continent, però encara quedava el comodí de Turquia, on no cloïa el mercat fins una setmana després. Així, el Barça va poder cedir Pjanic al Besiktas, en una operació en què el club blaugrana va haver de pagar part d'una fitxa prèviament rebaixada.

La resurrecció de Pjanic

El club turc, descontent amb el rendiment del jugador, va decidir no allargar la cessió. Al tornar a Barcelona, tot i que semblava que era un dels jugadors descartats per Xavi, Pjanic va acabar pujant a l'avió de la gira que el Barça ha fet pels Estats Units. No va jugar els dos primers partits, contra l'Inter de Miami i el Reial Madrid, però en els dos últims, contra la Juve i el New York Red Bulls, el bosnià ha participat a un bon nivell. Comptant també el primer amistós contra l'Olot, on va jugar tota la segona part, Pjanic ha disputat un total de 129 minuts en la pretemporada, uns números acceptables tenint en compte que Xavi els ha repartit molt entre tots els jugadors de la plantilla.

Queda un mes perquè es tanqui el mercat de fitxatges i Pjanic té la possibilitat de quedar-se i lluitar per un lloc al mig del camp. Si acaba marxant Frenkie de Jong i no arriba ningú en el seu lloc, el bosnià podria ser un recanvi del neerlandès. D'altra banda, també podria ser un substitut de Busquets en la posició de pivot, en la qual també lluita Nico per assentar-se. De moment, té un vistiplau, el de Xavi, que no va tenir amb Koeman a la banqueta. L'entrenador de Terrassa només ha dedicat bones paraules cap al bosnià i sempre l'ha qualificat d'un "gran jugador", però està per veure si es traduiran en minuts als terrenys de joc si l'ex de la Juve acaba quedant-se.

stats