Barça
Esports Barça 11/04/2023

"No podia ni caminar": la lluita de Lewandowski contra el dolor i la davallada golejadora

El polonès, que només ha marcat quatre gols a la Lliga (dos contra l'Elx) després del Mundial, passa per hores baixes

4 min
Lewandowski, capcot després de tenir una nit fosca contra el Girona

BarcelonaDes del 31 de desembre, quan les competicions de clubs es van reprendre després d'un Mundial en dates atípiques, Robert Lewandowski repeteix sovint el mateix rictus. Cara de circumstàncies, mirada perduda o a la gespa i els braços rere el cap o suspesos damunt els genolls. Símbols inequívocs de neguit, la sensació que més l'ha acompanyat durant els darrers tres mesos. Des del duel de Lliga contra l'Espanyol, l'ariet ha disputat catorze partits: nou de Lliga, la semifinal i la final de la Supercopa d'Espanya, els dos de l'eliminatòria d'Europa League i la tornada de les semifinals de Copa contra el Reial Madrid. En total, ha marcat sis gols i ha repartit quatre assistències. Dues dianes i una de les passades de gol corresponen a l'enfrontament contra l'Elx (0-4), el cuer de la Lliga.

Les pobres xifres actuals del polonès contrasten amb l'estatus amb què va arribar al Barça: quatre anys de contracte firmats a canvi de més de 50 milions d'euros nets a percebre progressivament i amb un cost de traspàs de 45 milions més cinc més en variables. Venia d'haver-ho guanyat tot amb el Bayern Munic les últimes temporades, però aterrava al Barça amb quasi 34 anys (a l'agost en farà 35). La relació entre el seu representant, l'israelià Pini Zahavi, i el president Joan Laporta transcendeix l'àmbit professional, perquè mantenen un vincle d'amistat. L'advocat barceloní va viatjar a Israel a la festa d'aniversari de Zahavi i, alhora, aquest últim ha estat convidat a la llotja blaugrana.

En els últims deu partits disputats al Camp Nou, Lewandowski només ha marcat un gol. Va ser contra el Cadis. Davant el Girona, Reial Madrid (per partida doble, Copa i Lliga), Manchester United, Sevilla, Reial Societat, Almeria, Espanyol i Bayern Munic, es va quedar a zero. Abans de la cita mundialista a Qatar, l'ariet polonès va començar la temporada com un tro: entre la segona i la setena jornada de Lliga va marcar nou gols (amb tres doblets, contra la Reial, el Valladolid i l'Elx). Però les seves xifres han baixat notòriament.

"He tingut alguns problemes després del Mundial. Soc conscient que els meus últims partits no han sigut perfectes. Força jugadors hem tingut dificultats després del Mundial, no sé per què. No sé explicar-ho. Quan no marco en dos o tres partits soc el primer que em sorprenc. Això és el Barça i això no va només de guanyar, sinó de com guanyes i de quants gols fas", ha explicat aquest dimarts en la presentació del llibre Relats Solidaris de l'Esport, que l'atacant del Barça apadrina en la seva 18a edició. El futbolista ha destacat que els esportistes reconeguts han d'aprofitar el seu altaveu per donar suport a causes solidàries. La recaptació del llibre i dels actes vinculats anirà a parar a la Fundació Lovaas, centrada a ajudar nens amb autisme.

Poca incidència dels gols de Lewandowski en les grans cites

El polonès, un dels líders del vestidor —és habitual veure'l abans de l'inici dels partits esperar els seus companys i animar-los—, també ha volgut expressar que la responsabilitat del gol no correspon només al davanter centre: "Però que no faci tants gols no depèn només de mi. Esclar que en soc responsable, però som un equip". De fet, Lewandowski ha esmentat les baixes de jugadors importants com Pedri i Dembélé en partits clau de la temporada.

Contra els grans rivals, les seves dianes només han sigut decisives a la Supercopa d'Espanya. En canvi, contra l'Inter va marcar dos gols en l'empat al Camp Nou (3-3) de la fase de grups de la Champions, en un partit en què el Barça s'ho jugava tot, i davant el United va marcar de penal en la derrota a Old Trafford (2-1) que va deixar els blaugranes fora de l'Europa League.

Respecte als dos últims partits, contra el Reial Madrid i el Girona, en què s'ha vist la pitjor versió de Lewandowski des que va arribar al Barça, l'ex del Bayern ha explicat que ha jugat amb dolor. A la primera part contra el conjunt blanc va rebre un dur cop de Militao a la zona lumbar. El polonès ha explicat que això el va llastar i, de fet, arrossega el dolor. No es va entrenar amb normalitat diumenge, el dia previ a jugar contra el Girona, i ha confessat que aquest dilluns, el dia del partit, no podia "ni caminar" de bon matí, quan es va llevar. Va poder jugar gràcies al treball dels fisioterapeutes i amb l'ajuda d'un cinturó lumbar: "No soc el tipus de futbolista que s'esborra. Volia ajudar els companys". Va jugar els 90 minuts.

Lewandowski abraça el retorn de Messi

Lewandowski s'ha mostrat convençut que millorarà el que resta de temporada. "En els partits que queden tornaré a ser el de sempre, no el d'ara". En els últims anys al Bayern feia més gols que no partits que jugava: 50 gols en 46 partits (2021-22), 48 en 40 (2020-21) i 55 en 47 (2019-20). També ha demanat "temps i paciència", recordant que hi ha molts jugadors nous que és la primera temporada que juguen plegats i ha fet valdre que l'equip tingui el títol de Lliga a tocar. De cara al futur, ha abraçat un hipotètic retorn de Messi: "El seu retorn seria fantàstic, no només per als fans, sinó també per als jugadors. M'agradaria jugar amb ell i necessitem aquesta mena de jugadors".

stats