Barça
Esports Barça 15/06/2022

L'assemblea de les "palanques": un acte de fe per salvar el Barça

Els compromissaris voten vendre part dels drets de televisió i de BLM per salvar els comptes de la temporada i poder fitxar

4 min
Joan Laporta parlant a cau d’orella amb Rafa Yuste a l’última assemblea del Barça.

BarcelonaDes que Joan Laporta va tornar a la presidència del Barça, el març del 2021, el club ha convocat quatre assemblees de compromissaris. Dues d'ordinàries, per aprovar comptes i pressupostos, i dues d'extraordinàries, una per Spotify i l'altra, la d'aquest dijous, per vendre part dels drets de televisió i de BLM. A quinze dies de tancar la temporada, els comptes del club continuen en números vermells i el president necessita "activar les palanques econòmiques" per poder tancar el balanç en positiu i, també, poder fitxar jugadors en aquest mercat d'estiu. Però, fins a quin punt el Barça necessita vendre actius? ¿És un mal menor o l'únic camí possible?

Des de l'equip directiu asseguren que no hi ha cap alternativa millor. "La situació és insostenible, és necessari fer-ho", ha dit el vicepresident econòmic, Eduard Romeu, en diverses entrevistes. Des de la llotja diuen que ja tenen propostes sobre la taula i afegeixen que són molt bones per al club. Però no en donen més detalls. "Demanem que ens facin confiança", reitera Romeu. Els compromissaris, en una assemblea telemàtica –com la de Spotify–, hauran de decidir dues coses. La primera, si accepten vendre fins al 25% dels drets de televisió sense saber ni per quants anys ni per quin preu. I la segona, si aproven vendre un màxim del 49,9% de BLM –l'empresa que gestiona el marxandatge– sense detallar quin valor té aquesta empresa ni si hi haurà opció de recompra en el futur.

"Jo no penso votar. Això és un brindis al sol. No sabem la lletra petita, ni les condicions, ni el preu, ni res. Guanyarà el sí, perquè sempre guanya, però al final hi haurà 600 persones decidint sense cap coneixement financer ni econòmic. És una xarlotada", manifesta Jaume Llopis, soci 978 i exmembre de la comissió de l'Espai Barça de Laporta. Llopis, que va dimitir del seu càrrec arran de la sortida de Leo Messi, s'ha mostrat molt crític amb la gestió de l'actual directiva. Ell, com tots els experts consultats —Llopis és economista i professor d'estratègia a IESE—, admet que "s'ha de fer alguna cosa", i no descarta que la fórmula triada per la directiva sigui l'encertada, tot i que reclama tenir més informació. "Si els socis voten a cegues, pot arribar a passar que Florentino Pérez –president del Reial Madrid– sigui un dels nostres inversors a través d'una de les seves societats...".

"Quan hi ha sang, els taurons l'oloren. Tothom coneix la situació del Barça i això repercuteix en les negociacions. Les condicions no seran les mateixes que si el club estigués sanejat", apunta l'economista Albert Deulofeu. Els drets de televisió i BLM –als quals cal sumar Barça Studios, la venda del qual ja s'havia aprovat en l'assemblea de l'octubre– seran un recurs que el Barça utilitzarà "com fan les empreses en situació d'emergència: per vendre actius i anticipar riquesa futura".

"Gairebé tots els problemes venen de l'herència rebuda, però també és cert que aquest any no s'ha complert amb el pressupost. Si no pots obtenir més ingressos i tens urgències, no pots endeutar-te més, sinó que has de vendre patrimoni", analitza Marc Ciria. Ara bé, aquest expert financer, que havia acompanyat Laporta a la candidatura del 2015, recela de la falta d'informació que tindran els compromissaris abans de votar. "Demanen permís per poder vendre sense dir ni a qui ni per quant. Ningú va al notari a vendre la casa sense saber a qui la ven, quant n'hi pagaran ni quan". Des del club, però, argumenten que si tanquessin primer un acord i després el sotmetessin a l'assemblea, perdrien molt de temps i recorden que van contra rellotge.

Amb la venda dels drets de televisió i de les empreses, el Barça ingressarà molts diners d'una tacada. Ara bé, això implicarà que, en el futur, deixi d'ingressar un bon grapat de milions cada temporada. Bàsicament perquè ja els haurà rebut. Segons Ciria, es pot arribar als 100 milions anuals sumant tots els conceptes. "Aquestes operacions s'han de fer, però no poden ser les úniques. Cal equilibrar la massa salarial als seus ingressos, que ara estan descompensats", respon Deulofeu. "La conclusió de tot plegat és que el Barça acabarà valent menys, tindrà menys valor", remata Llopis.

Hi ha consens en assenyalar que l'operació de CVC no era bona per al Barça

Sobre els drets de televisió, hi ha cert consens en dir que l'acord amb CVC, de LaLiga Impulso, no era un bon negoci per al Barça. "50 anys són molts anys, per a un acord. És una venda de facto. Si el Barça pot acabar aconseguint la mateixa quantitat (270) però amb la meitat d'anys, llavors CVC i la Lliga quedaran en evidència", fa constar Deulofeu. En qualsevol cas, els diners que ingressi ara el club sempre seran inferiors –si el mercat continua amb la dinàmica creixent actual– que els que podria rebre si vengués els drets televisius quan toqués, any a any. La premissa, més enllà del preu, és la durada. "Com menys anys, millor, perquè voldrà dir que recuperes abans el 100% dels drets". Per a Ciria, dir no a CVC "és un encert, però tampoc es pot dir que amb una altra empresa sigui una bona notícia, perquè estàs avançant ingressos a un cost molt alt". "Aquesta junta es beneficiarà de l'ingrés i qui en pagarà les conseqüències serà la directiva que vingui després", alerta Llopis.

En el cas de BLM, Ciria considera que es tracta de la venda d'un "actiu estratègic" i hi està d'acord "sempre que es faci amb una empresa de primer nivell que faci créixer el negoci". Al seu torn, Deulofeu lamenta "perdre part de la propietat del negoci" i preferiria una clàusula que permetés al Barça recuperar-la en el futur. Això sí, adverteix que el preu no serà el mateix. "Si passa el que imaginem que passarà i augmenta el valor, quan el Barça la vulgui recuperar no serà pel mateix que n'ha cobrat, sinó pels diners que valgui en aquell moment".

Els compromissaris tenen l'última paraula. A la llotja compten que guanyarà el sí i ja ultimen els contractes perquè, com va dir Laporta, el malalt passi de l'UCI a planta. Tenen temps fins al 30 de juny per salvar els comptes, i fins al 31 de juliol per al càlcul del fair play financer.

stats