Barça

Les palanques de Laporta congelen altres operacions clau al Barça

Assumptes com les obres de l’Espai Barça i alguns negocis comercials han passat a un segon pla

3 min
Joan Laporta, donant explicacions al senat del Barça en la reunió ordinària d'aquest mes de juny

BarcelonaLes palanques s'han convertit en la cançó de l'estiu a Can Barça; per davant, fins i tot, de les habituals músiques de possibles fitxatges estivals. Bàsicament perquè sense el tancament de les palanques serà impossible que es puguin efectuar incorporacions al terreny de joc. De moment, aquest dijous la junta directiva de Joan Laporta va aconseguir in extremis finalitzar amb beneficis l'exercici econòmic 2021-2022 gràcies a la venda del 10% dels drets televisius durant 25 anys al fons d'inversió nord-americà Sixth Street, que aportarà 207,5 milions d'euros a la caixa blaugrana i compta com a 267,5 milions de plusvàlua al pressupost. Vendre patrimoni del club és la manera escollida per l'actual junta per començar a revertir de forma contundent la pèssima herència econòmica de Josep Maria Bartomeu. I n'haurà de vendre més si vol agafar encara més oxigen i poder afrontar els fitxatges que li demana la direcció tècnica encapçalada per Mateu Alemany als despatxos i Xavi Hernández a la banqueta amb l'objectiu de començar la temporada amb la capacitat de tenir un equip competitiu en les tres principals competicions.

Les altres palanques que Laporta té la capacitat d'activar són la venda d'un 15% més dels drets televisius i les vendes de fins al 49,9% de Barça Licensing & Merchandising (el marxandatge del club) i Barça Studios (la productora audiovisual). Per a totes tres compta amb el vistiplau dels socis. La prioritat que li està donant la junta a aquestes operacions és tan gran que està aturant l'avanç d'altres assumptes que també tenen molta rellevància. El més important és l'Espai Barça, que estava previst que caminés gràcies a les obres que havien de començar un cop acabada la temporada després d'aconseguir la llicència per trams de l'Ajuntament de Barcelona i un segon préstec pont de 90 milions d'euros de Goldman Sachs. Però fonts del club blaugrana expliquen a l'ARA que durant el mes de juny que acaba de finalitzar només s'han fet obres de replicat i seguretat. Les obres anunciades per a aquest estiu dins de l'estadi encara no han començat i tampoc s'han fet reunions per parlar-ne. La previsió era l'adequació d'alguns espais de la primera i la segona graderia, i millores en la infraestructura tecnològica i al voltant de l'estadi. I la data del cap de setmana del 14 d'agost, quan tornarà la competició oficial al Camp Nou amb l'inici de la Lliga (a falta de saber si es disputa el Trofeu Joan Gamper el dia 6 després de la renúncia del Roma), cada vegada és més propera.

Aturades les operacions comercials

Als despatxos del departament comercial també s'hi acumula feina. Un cop tancat al mes de març el patrocini de Spotify, que precisament ha entrat en vigor l’1 de juliol, aquesta àrea del Barça té la directriu de seguir trobant patrocinis que incrementin els ingressos de l'entitat. En aquest sentit, el principal actiu que queda lliure és la màniga esquerra de la samarreta de joc, que no té patrocinador des que Beko hi va renunciar l'estiu passat. El Barça porta mesos rebent per aquest actiu ofertes d'empreses relacionades amb les criptomonedes (entre les quals Polkadot i Binance), però la junta de Laporta segueix sense veure-les amb bons ulls a causa de la incertesa d'aquest sector, malgrat el seu atractiu econòmic.

Així, a l'espera d'una oferta encisadora més tradicional, l'avanç d'aquestes negociacions ha quedat congelat, segons expliquen fonts properes a les operacions. També es troba en aquesta situació la voluntat per part del Barça que Rakuten segueixi vinculat a l'entitat blaugrana com a patrocinador global (suposaria entre 3 i 5 milions d'euros anuals), una vegada ha finalitzat la relació contractual com a patrocinador principal. Mentrestant, dijous a la nit Laporta, satisfet per haver tancat l'operació amb Sixth Street, va celebrar amb els treballadors del club un sopar de final de temporada al Velissima, un restaurant italià amb vistes al mar barceloní.

stats