Barça-Madrid
Esports Barça 28/10/2023

Què passa amb les lesions interminables de Pedri?

El migcampista, que ja ha superat els dos mesos de baixa, és la gran absència del clàssic i Xavi l'espera contra la Reial Societat

4 min
Pedri, durant els primers minuts de l'entrenament de divendres abans del clàssic

BarcelonaUn Barça-Madrid més sense Pedri. S'ha perdut els tres últims: el de la segona volta de la Lliga i les semis de Copa de la temporada passada. Avui es perdrà el quart seguit. No ha entrat en una llista de convocats amb tres novetats positives: els retorns de Raphinha, Lewandowski i Kounde. De Jong, Sergi Roberto i el canari es quedaran una setmana més a la infermeria.

Pedri, que va entrar per la porta gran en la seva primera temporada a Barcelona, la 2020-21, continua pagant el peatge d'una sobreexposició de 73 partits disputats en un sol curs entre el Barça i Espanya. Només tenia 18 anys. Cap altre futbolista professional va jugar més aquella temporada. La seva trajectòria, des de llavors, està marcada per les contínues (i cada cop més interminables) lesions. El recte anterior de la cuixa dreta és la seva kriptonita. Ahir divendres va formar part de l'entrenament amb el grup després que dimarts es complissin dos mesos de baixa. El calvari de Pedri és multifactorial i hi ha uns quants actors implicats.

Les urgències de Koeman i la insistència d'Espanya

En la seva primera temporada al Barça, Pedri va fer el salt al futbol d'elit. Tot just havia participat un curs a Segona amb el Las Palmas. Ronald Koeman, que també va aterrar l'estiu del 2020 al club, se'n va enamorar a la pretemporada. Es va convertir en un tres i no res en un titular indiscutible tant al Barça com a Espanya.

En total, aquella temporada va disputar 73 partits: 52 de blaugrana (dels quals va ser titular en 40) i 21 més amb la selecció espanyola. En aquesta última cal destacar els sis partits que va jugar a l'Eurocopa: va completar tots els minuts i va jugar tres pròrrogues consecutives. Si amb això no n'hi havia prou, només un grapat de dies després es posava a les ordres de Luis de la Fuente, que llavors dirigia la sub-21, per participar en els Jocs de Tòquio. Pedri va ser titular en els sis partits de la competició olímpica, en què Espanya va arribar a la final i va completar gairebé tots els minuts, només descansant petites estones en tres partits.

Que encadenés l'Eurocopa amb els Jocs va fer trinar el cos tècnic i la direcció esportiva del Barça, que consideraven "exagerada" la càrrega de partits. La il·lusió de Pedri era jugar-ho tot i la Federació Espanyola no va fer cas de les peticions del club perquè no el convoquessin per als Jocs. "Mai sabrem si jugar tants partits aquella temporada explica tots els problemes que ha tingut Pedri. És el primer que penses, però no ho podem saber. És una qüestió multifactorial", ha defensat Xavi en la prèvia del clàssic.

El clàssic que va obrir la caixa dels trons

Després de l'exigència de la 2020-21 va començar el calvari del futbolista, que arriba fins avui. En les tres temporades següents ha disputat 59 partits: 14 menys que el curs de la discòrdia. Pedri es va lesionar tot just a la segona jornada de Champions, contra el Bayern, el 14 de setembre. Amb Koeman a la banqueta, se'l va forçar a tornar contra el Benfica: només dues setmanes després jugava de titular contra els portuguesos. Va recaure-hi.

Des de llavors, ja són sis lesions musculars en tres temporades, primer a la cuixa esquerra i les darreres a la cuixa dreta: al maleït recte anterior, una zona on sovint va estar afectat Dembélé i que va passar per quiròfan en més d'una ocasió. En total, el canari ha estat més de 300 dies sense poder jugar i s'ha perdut 68 partits entre el Barça i Espanya. La temporada passada, just abans del clàssic de Lliga, es va viure l'episodi més delicat amb les lesions de Pedri i que explica la situació actual de prudència màxima.

La seqüència d'esdeveniments va anar així. El dilluns de la setmana del partit, va participar en l'entrenament amb el grup. Es va entrenar sol els dies que l'equip tenia festa i dijous ja va completar la lesió amb els seus companys. La previsió que es destil·lava des del vestidor és que no podria jugar tot el partit sencer, però sí ajudar l'equip des de la banqueta. Una estimació que va sorprendre l'entorn del jugador. Finalment, tot va canviar divendres, quan el futbolista de Tegueste va tenir males sensacions en l'entrenament i Xavi anunciava dissabte, en la prèvia d'aquell clàssic, que seria baixa. Tot plegat va suposar un pas enrere en la recuperació del jugador: en lloc d'estar un mes de baixa en va estar dos.

Un canvi muscular que no ha resolt els problemes

Finalment, Pedri va tornar a l'abril, però s'acabaria perdent el tram final de la temporada per unes molèsties musculars que el club va preferir no especificar. El canari hauria pogut jugar els darrers partits del curs, però amb la Lliga ja segellada pel Barça es va decidir donar la seva temporada per finalitzada. A l'estiu, durant les vacances, el 8 blaugrana va seguir un pla específic d'alimentació i d'exercicis per guanyar massa muscular i per potenciar, en concret, el seu tren inferior.

El seu creixement físic va saltar a la vista durant la pretemporada, però els problemes al recte anterior de la cuixa dreta han persistit. Alguns experts consultats en fisioteràpia esportiva d'alt rendiment consideren que la qüestió es podria treballar des de la postura que té Pedri a l'hora d'impactar amb la pilota, especialment en el xut. Una tesi coneguda al vestidor i en la qual es treballa.

Per què Pedri no ha tornat abans?

Des de l'entorn del jugador es defensa que el termini estipulat de baixa de Pedri era de dos mesos, que es van complir dimarts. Des de la Ciutat Esportiva s'havia insinuat, fa algunes setmanes, que potser el futbolista podria haver reaparegut uns dies abans i provar-se abans del clàssic. Finalment, no ha estat així: Pedri va participar ahir en la sessió amb els seus companys per primer cop.

"Està dins els terminis. Eren dos mesos de baixa. No hi ha cap problema amb Pedri. No volem una recaiguda. Estic molt satisfet amb la seva predisposició i la dels altres lesionats", va valorar Xavi en la prèvia del clàssic. "Ens movem en el marge que s'havia dit des d'un primer moment. És qüestió de dies que pugui tornar", mantenen des de l'entorn del canari. Xavi l'espera per a Anoeta, la següent plaça després de rebre el Reial Madrid.

stats