Barça
Esports Barça 21/10/2022

Purga al departament de comunicació del Barça

El club fa fora Toni Ruiz, Ketty Calatayud i David Saura

3 min
Joan Laporta, president del Barça, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaL'arribada de Joan Laporta a la presidència del Barça, el març del 2021, va provocar canvis a l'estructura interna del club. No és gens estrany. Cada nou president, conjuntament amb l'equip directiu, escull les seves persones de confiança que l'han d'ajudar a portar el dia a dia de l'entitat. Tot i que, en aquest cas, la quantitat d'altes i baixes ha sigut molt gran. Tal com va explicar l'ARA, en els primers mesos s'hi van incorporar una vuitantena de persones i es va prescindir d’una vuitantena més.

Però els canvis massius no s'acabaven aquí. L'àrea de comunicació del Barça, que fa un any ja va perdre Josep Vives, també acomiadat, ha patit una sacsejada aquest mes d'octubre. Després de l'adeu de José Manuel Lázaro, a qui el club va acomiadar la setmana passada, aquest divendres s'han fet tres acomiadaments: el de Toni Ruiz, el de Ketty Calatayud i el de David Saura.

Són quatre noms històrics al departament de comunicació blaugrana. En especial Toni Ruiz, que feia 26 anys que treballava al Barça. Ruiz va entrar al club amb 22 anys, quan Josep Lluís Núñez era el president. Tutelat per Ricard Maxenchs, històric cap de comunicació de l'expresident, Ruiz va ocupar diferents càrrecs, des del departament de penyes fins al de cap de comunicació. Sempre, però, fent d'enllaç entre el club i els mitjans de comunicació.

La decisió ha sorprès fora de les parets del Camp Nou, i en especial als mitjans. Però, com asseguren des de l'entitat, la decisió "havia d'arribar tard o d'hora". De fet, expliquen les persones que coneixen Ruiz, ell mateix ja s'esperava que aquest dia acabaria arribant. Ruiz, Calatayud i Saura han estat cridats al matí al despatx, on se'ls ha comunicat l'acomiadament. Un fet que, segons asseguren des del Barça, ha pres el president conjuntament amb el seu nucli més dur i no havia estat comunicat prèviament a cap altre membre de l'entitat.

Són canvis, segons apunten fonts del club, que s'emmarquen en la reestructuració del departament de comunicació, on havia d'entrar a treballar Joan Maria Piqué. Però el que va ser cap de premsa de l'expresident de la Generalitat Artur Mas va quedar finalment sense entrar al Barça. Piqué havia aparaulat la seva entrada per ocupar el lloc vacant de Sandra Hors, encarregada de la comunicació internacional que va deixar Arístides Maillol per acceptar una altra proposta de feina, però a última hora el president Laporta es va fer enrere.

Toni Ruiz, David Saura, Ketty Calatayud i José Manuel Lázaro

La sortida de Ruiz ha estat el detonant perquè també marxés David Saura, que també portava gairebé un quart de segle (24 anys) vinculat al Barça. Saura va ser, durant molts anys, el responsable dels mitjans digitals del Barça. Ja va ser apartat d'aquest càrrec l'any passat, poc després que Laporta guanyés les eleccions, i fins ara s'havia ocupat de la comunicació corporativa, de la qual era cap de projectes.

D'altra banda, Ketty Calatayud havia arribat al club el 2011 de la mà de Sandro Rosell. L'expresident la va contractar perquè exercís de directora de comunicació. Ara bé, quan no havia complert un any al càrrec, va ser rellevada per Xavi Martín. Calatayud, però, s'havia quedat a l'equip de comunicació com a responsable de la revista Barça.

Aquests tres noms s'afegeixen al de Lázaro, antic periodista de la Cadena SER que va ser contractat pel Barça el 2004, un any després que Laporta guanyés les eleccions per primera vegada. Lázaro va estar vinculat principalment al primer equip i el 2017, amb Bartomeu a la llotja, va ser nomenat responsable dels esports professionals de l'entitat.

stats