Futbol

Quines són les dades de la Lliga que situen el Barça líder de Primera Divisió?

L'ARA ha tingut accés a les dades oficials a què va fer referència Xavi per exculpar la dinàmica del seu equip

4 min
Robert Lewandowski xutant un penal contra el Celta, dissabte

BarcelonaLes mètriques del servei d'analistes d'Opta, un dels principals proveïdors de dades de la Lliga, situen el Barça al capdamunt de tot de la Primera Divisió. Calculen els punts esperats dels equips a la Lliga en funció de dues probabilitats més: els gols esperats i els gols que no s'haurien d'haver encaixat. Aquestes són les mètriques que Xavi va esmentar dissabte quan va dir que el seu equip hauria d'anar líder "segons el big data". Eren dades d'Opta, que treballa amb els patrons –basats en la intel·ligència artificial (IA)– més sofisticats del mercat de futbol europeu.

De fet, cada cop són més els clubs i els entrenadors que s'alimenten del big data per interpretar dinàmiques. Sense anar més lluny, aquest cap de setmana el tècnic del Bayern, Thomas Tuchel, també va fer referència als gols esperats per lamentar les dificultats per marcar del seu equip en la derrota contra el Bochum (3-2). Però ¿com funcionen i com s'han d'interpretar aquestes dades a les quals han fet referència tant Xavi com Tuchel?

Què són els gols esperats als quals es va referir Xavi?

Anem a pams. ¿A què es referia Xavi quan va dir que, "segons el big data", el Barça aniria líder en funció de les "ocasions creades"? L'ARA, en col·laboració amb Opta, ha tingut accés a les dades a què va fer referència el tècnic. El futbol depèn de valors incalculables com la inspiració personal o les dinàmiques de cada jugador, però la IA permet establir patrons basats en conceptes com els gols esperats. I què són? "Aquest paràmetre es calcula a partir de la qualitat de l'ocasió. Es tenen en compte valors com: la zona des d'on es fa la rematada, quin és el futbolista que remata, quina oposició té al davant... També es tenen en compte les dades històriques de cada jugador. No és el mateix que remati a porteria Messi que Mascherano", explica Albert Valor, periodista i analista d'Opta.

Això, traslladat a la realitat del Barça, és el que va esmentar Xavi. De fet, ho ha repetit al llarg de la temporada: "L'equip és poc efectiu respecte al que genera". En 25 jornades de Lliga, els blaugranes han marcat quatre gols menys (52) dels 56 que haurien d'haver fet tenint en compte les ocasions generades i el rematador final. També ho estan pagant en defensa: el Barça ha encaixat sis gols més (34) dels 28 que, en funció de la qualitat de les ocasions en contra que ha rebut, hauria d'haver encaixat.

En canvi, el Reial Madrid està traient molt més rendiment de les seves ocasions segons aquestes mètriques. Els blancs han marcat 7 gols més (53) dels esperats (46). L'inesperat rèdit golejador de Bellingham ajuda a explicar-ho. En defensa, han encaixat 8 gols menys (16) dels 24 que haurien d'haver rebut. "Les dades ens ajuden a interpretar dinàmiques, però cal contextualitzar que això és futbol i que estem parlant de models predictius. L'any passat el Barça també hauria d'haver encaixat més gols dels que realment va rebre", puntualitza Valor.

Per molt que les dades es puguin interpretar per defensar un missatge o un altre (com han fet Xavi i Tuchel), també ajuden a explicar tendències. El Girona i el Bayer Leverkusen en són dos bons exemples. Abans del partit de dilluns contra l'Athletic, els gironins són l'equip de les cinc grans lligues d'Europa que més profit golejador treu en funció de la qualitat de les ocasions: han fet 11 gols més dels esperats. El segon és el Leverkusen de Xabi Alonso, flamant líder de la Bundesliga, amb 9 gols més dels esperats.

Com hauria de ser la classificació de la Lliga segons el 'big data'?

De la predicció dels gols esperats i dels gols que no s'haurien d'haver encaixat surt la classificació de la Lliga a què va fer referència Xavi. El Barça hauria de ser el primer i el Madrid segon. ¿Això vol dir que el Barça hauria d'haver sumat més punts dels 54 que ja acumula? La resposta és no. Segons les mètriques d'Opta, el Barça, malgrat que hauria d'haver marcat més gols i n'hauria d'haver encaixat menys, hauria d'haver sumat un punt menys (53). ¿Llavors, per què Xavi va dir que haurien de ser líders? El tècnic no va mentir (segons les mètriques). Els blaugranes no haurien de tenir més punts dels que han sumat, però el Reial Madrid i el Girona n'haurien d'haver sumat menys.

Classificació de la Lliga en funció dels gols esperats que hauria d'haver marcat cada equip

El renaixement de Robert Lewandowski

El focus del big data també permet analitzar rendiments individuals. En clau Barça hi ha una dada que salta a la vista: des de l'inici del 2024 i sumant totes les competicions, Robert Lewandowski és el tercer jugador de les cinc grans lligues d'Europa que més gols ha marcat (8). Només el superen Jonathan David del Lilla, amb 9, i l'estrella del PSG Kylian Mbappé, amb 11. L'ariet polonès ha marcat quatre gols en els darrers tres partits de Lliga (des del setembre que no encadenava una ratxa així). "No ha canviat res en les seves rutines", diuen a l'ARA des del vestidor: "Ja se sap com va això amb els davanters, sovint és una qüestió de confiança". Hi ha imponderables que les dades no poden calcular.

stats