Barça
Esports Barça 12/05/2022

El Barça fa oficial el traspàs de Coutinho a l'Aston Villa per 20 milions

L'operació generarà 'fair play' i saldarà l'amortització pendent, però s'apuntarà un benefici modest

3 min
Coutinho salvant la pressió de Van Dijk, central del Liverpool.

BarcelonaFerran Torres va poder fitxar pel Barça gràcies a Philippe Coutinho, que va entendre que havia de marxar per tenir minuts i va deixar un espai molt valuós a la massa salarial. El mitjapunta brasiler, que avui és encara el fitxatge més car de la història blaugrana, va acceptar anar cedit a l'Aston Villa. L'operació va generar una part important del fair play que calia per inscriure l'extrem valencià, tot i que l'impuls definitiu el va aportar la renovació sui generis de Samuel Umtiti. En el seu retorn a la Premier, i a les ordres del seu excompany Steven Gerrard, Coutinho va causar sensació. Va convertir quatre gols i va repartir tres assistències en els seus primers vuit partits, fet que va aportar arguments favorables a l'opció de compra signada amb el Villa, xifrada en 40 milions d'euros.

Amb el pas de les jornades, el suflé del carioca ha baixat: no marca, no assisteix ni completa un partit complet des del mes de març. No obstant això, les intencions de Gerrard no han canviat, ja que compta amb ell per iniciar la pròxima pretemporada. Tampoc hi ha novetats a la voluntat del futbolista, que considera que seguir al Villa li garantirà una participació estable de cara al Mundial de Qatar, que es disputa a finals d'aquest any. El que sí que ha variat és la capacitat d'inversió del Villa, que no estava disposat a posar 40 milions per quedar-se en propietat un jugador que creu que val com a molt la meitat. Per això, i també perquè el sou de Coutinho no és precisament assequible, va obrir negociacions amb el Barça. Les converses s'han acabat aquest dijous i els anglesos pagaran 20 milions per quedar-se amb el futbolista brasiler. A més a més, el Barça es garanteix el 50% dels beneficis que pugui obtenir l'Aston Villa d'una futura venda de l'atacant.

Per al club blaugrana, perdre de vista el brasiler suposa un triple avantatge encara que no arribi, ni de bon tros, als 40 quilos emparaulats al gener. Des d'un vessant esportiu, la baixa evita un maldecap per a Xavi Hernández, que no veu adaptable el futbol de Coutinho al 4-3-3 que vol consolidar la temporada que ve. El tècnic no se l'imagina en cap de les dues posicions que ha ocupat aquests anys al Barça, ni d'interior ni de fals extrem esquerre. Ara bé, és sobretot des d'un punt de vista comptable i financer que la venda és interessant. D'una banda, i com que la intenció és tancar-la abans del 30 de juny, servirà per anotar un ingrés que ajudarà a complir el pressupost de 765 milions aprovat en l'assemblea de l'octubre passat. I, de l'altra, generarà fair play gràcies a un estalvi salarial superior als 16 milions, dels quals el club, que està excedit segons la normativa de la Lliga, només podrà fer servir una tercera part (33,3%) per inscriure nous jugadors.

La venda de Coutinho per entre 15 i 20 milions abans del juliol contribuirà a evitar acabar la temporada en pèrdues, però no suposarà un benefici equivalent al 100% a aquesta quantitat. Segons ha pogut confirmar l'ARA, continua havent-hi una part per amortitzar del brasiler tot i que se l'inclogués en la devaluació d'actius esportius, xifrada en 139 milions, que la junta directiva va computar com a pèrdua en l'exercici 20/21, una estratègia que també es va aplicar amb Umtiti, Neto, Pjanic i Matheus Fernandes. "El valor comptable no és zero, la devaluació no és completa", s'admet des del Camp Nou, on se subratlla, per tant, que la sortida de Coutinho tindrà sobretot impacte pel que fa a estalvi salarial i no en la suma d'un benefici després de traspàs. Abans de la depreciació, l'amortització pendent era d'uns 60 milions. Ara, tot i que al club s'amaga la xifra que queda per saldar, es reconeix que una venda per la quantitat que s'està negociant amb el Villa l'eixugarà.

La meitat dels números vermells

El motiu del misteri és que el Barça no va detallar noms i quantitats per arribar fins als 139 milions de depreciació voluntària d'actius esportius. Aquesta partida, juntament amb un aprovisionament de 90 milions en concepte de futurs litigis, va fer créixer les pèrdues en el tancament econòmic 20/21 fins als 481 milions, cosa que també ha provocat que l'entitat blaugrana aglutini més de la meitat del global de números vermells de tots els clubs de la Lliga.

Quatre anys i mig després d'aterrar al Camp Nou, i amb una devaluació voluntària i dues cessions pel camí, Coutinho passarà de ser un fitxatge ruïnós a protagonitzar una operació molt rellevant per propiciar la recuperació econòmica i esportiva que s'imposa al Barça. En certa manera, i si res no es torça, el carioca serà una "palanca" (parafrasejant Joan Laporta) per anotar un ingrés vital abans del 30 de juny, i amb la seva sortida deixarà un espai preciós a la massa salarial perquè el club pugui inscriure les operacions pròpies del primer curs que Xavi començarà a la banqueta blaugrana.

stats