La salut econòmica del Barça també depèn d'un triomf contra el Dinamo

El club ha pressupostat arribar fins als quarts de la Champions, però Koeman marca el llistó a "superar la fase de grups"

3 min
De Jong i Dembélé, que encara no té l'alta, en l'entrenament del Barça

Sant Joan Despí"Contra el Dinamo hem de guanyar sí o sí". Aquesta és la sentència compartida tant a la ciutat esportiva com als despatxos nobles del Camp Nou. Esportivament, no superar la fase de grups seria una patacada que acabaria de certificar la deriva de l'equip a la Lliga de Campions des de ja fa cinc temporades. Però econòmicament també seria un gran maldecap afegit perquè, tal com ha expressat públicament el vicepresident econòmic Eduard Romeu, els gestors blaugranes han elaborat un pressupost per a aquest curs –i que diumenge, l'assemblea va aprovar– que preveu arribar fins als quarts de final d'aquesta competició. La partida pressupostària que preveu els ingressos per competicions està xifrada en 38.450.000 euros.

Pel fet de disputar la fase de grups, cada equip percep una quantitat pròxima als 16 milions, i cada triomf suposa un ingrés addicional de gairebé tres milions, mentre que l'empat s'aproxima al milió i la derrota no comporta cap ingrés en forma de premi. No classificar-se per als vuitens de final representaria deixar d'ingressar els 9,6 milions d'euros corresponents per accedir a aquesta ronda i també els 10,6 milions que percebria el club per accedir als quarts. Més de 20 milions amb què el Barça compta al pressupost, amb els seus ingressos derivats, com el ticketing i els ingressos pels drets televisius.

D'altra banda, si el Barça cau a la fase de grups s'estalviaria haver de pagar algunes primes a uns quants jugadors que estan previstes als seus contractes, però en la balança entre els potencials ingressos per arribar a quarts i les despeses que això suposaria el marge de benefici és molt superior. A més, Gerard Piqué, Sergio Busquets i Jordi Alba, en la seva rebaixa salarial per ajudar el club, van acordar perdonar el que es coneixen com a variables de fàcil compliment que impliquen, per exemple, superar la fase de grups de la Lliga de Campions.

Amb tot, no guanyar aquest dimecres el Dinamo de Kíev (18.45 hores, Movistar Liga de Campeones) a l'estadi seria una bufetada majúscula a l'estat anímic de l'equip, altament castigat els últims anys a Europa, i acabaria de rematar el poc crèdit amb què Ronald Koeman defensa el seu càrrec. "Sí, és un partit decisiu. No hi ha altre remei que guanyar el partit. Sabem perfectament què hem de fer, i sumar punts és l'única manera per avançar a la Lliga de Campions", ha evidenciat el tècnic a la prèvia.

Tot el que no sigui guanyar contra el conjunt ucraïnès al Camp Nou podria dibuixar un escenari en què el Barça hauria de guanyar el Dinamo a Kíev, superar el Benfica a l'estadi i, amb tota seguretat, haver d'anar a Munic a sumar també els tres punts. Podria ser que llavors el conjunt bavarès ja hagués segellat la seva classificació com a primer de grup i no s'hi jugués res, però al Barça no es preveu cap altra hipòtesi que no passi per guanyar aquest dimecres.

On posa el sostre Koeman?

Malgrat que els pressupostos del club preveuen arribar almenys fins als quarts de final, Koeman considera que el llistó està, de moment, més baix. "Tenim equip per competir i hem de passar la fase de grups, però no se'ns pot exigir guanyar la Lliga de Campions", ha reblat. Els motius són els que exposa habitualment: "Tenim un equip molt jove i en construcció i hi ha rivals de moltíssim nivell". "No és el moment de pensar si hem d'arribar a semifinals o a quarts... Dependrà de les circumstàncies de l'equip en cada moment. Ara hem de pensar en el partit contra el Dinamo", sintetitza el neerlandès que, un cop més, no ha amagat que el seu coll "depèn dels resultats".

De fet, Koeman no ha tingut pèls a la llengua per expressar una evidència com una casa de pagès: "En els últims quatre o cinc anys hi ha equips que han millorat molt a Europa i, en canvi, el Barça ha anat a menys". "No tenim el seu equilibri a la plantilla i el nostre club està debilitat econòmicament. Tot això hi influeix", ha afegit, sense fer tampoc autocrítica, malgrat que ell és l'entrenador de l'equip des de la temporada passada. 

Sense Eric ni Araujo

Pel que fa a l'onze titular, amb Eric Garcia sancionat després de ser expulsat contra el Benfica i amb Araujo lesionat, Lenglet podria viure la seva primera titularitat de la temporada. L'alternativa passaria per Mingueza, Umtiti o per recol·locar Frenkie de Jong de central. A la davantera, Ansu Fati podria descansar d'entrada, tenint en compte que és una setmana de tres partits i que diumenge es jugarà el clàssic. Coutinho podria ocupar el seu lloc, cosa que tornaria a deixar el Barça sense extrems a excepció del reconvertit Dest.

stats