Els últims dies d'Albert Benaiges al Barça

El club arriba a un acord amb l'excoordinador del futbol base, que podrà tramitar la jubilació anticipada

3 min
Albert Benaiges

BarcelonaNou mesos després de firmar el seu retorn al Barça, Albert Benaiges ha arribat a un acord per desvincular-se de l'entitat. El motiu: la investigació de l'ARA referent a dues dècades d'abusos i vexacions a l'Escola Barcelona, on el ja excoordinador del futbol base culer va treballar com a professor d'educació física. Benaiges va ser informat que seria apartat del càrrec el 2 de desembre, en una reunió amb el vicepresident esportiu, Rafa Yuste, i el CEO, Ferran Reverter. Un dia abans, el club havia comunicat a l'ARA que tenia constància de la investigació que estava fent. Un dia després de la trobada, els advocats i Recursos Humans van rebre l'encàrrec de la rescissió del contracte mercantil esportiu de Benaiges, però no el context de la decisió. Els tràmits es van iniciar amb l'únic argument que l'afectat plegava del Barça "per motius personals".

La gestió es va entendre com una més entre les desenes que hi ha hagut aquests primers mesos de mandat de Joan Laporta, en què s'han posat facilitats als càrrecs depurats de l'anterior junta –fins i tot als imputats pel Barçagate, com Jaume Masferrer– i també a perfils arribats amb la nova cúpula, com ara l'excap de seguretat Ferran López. Recentment també s'ha tancat un acord per acabar el litigi amb Quique Setién. Pel que fa a xifres, el contracte de Benaiges estava molt lluny del de l'entrenador càntabre, però la lectura és similar quant a la naturalesa del document. Tots dos són contractes 1006, redactats seguint el reial decret del 1985 que regula relacions laborals d'esportistes professionals. Això significa que el tracte de Benaiges estava blindat fins al 30 de juny del 2022 i s'havia de renovar cada any, com passa amb altres càrrecs del futbol base. Així, i segons ha pogut confirmar l'ARA, l'acord per a la desvinculació del tècnic català s'ha tancat per satisfer les quantitats previstes aquesta temporada i perquè pugui tramitar la jubilació anticipada. "S'ha fet altres vegades amb empleats veterans", apunten des del Camp Nou. Benaiges té 66 anys i encara no havia reunit prou cotització per retirar-se.

Els motius reals de la sortida s'han portat amb molta discreció amb els treballadors de l'entitat i amb la majoria de directius. L'argument oficial que es va oferir als socis que van llegir la notícia avançada pel diari Sport –els "motius personals"– va servir també internament, cosa que va obrir pas a especulacions com que Benaiges plegava per problemes de salut. Ara, una vegada han sortit a la llum les acusacions dels exalumnes de l'Escola Barcelona, al Barça es pregunten si hi ha precedents d'aquestes pràctiques al futbol formatiu durant el temps que el tècnic hi va treballar (1991-2011). Fins al moment, però, la institució manté que no consta cap denúncia formal. "És un tema molt delicat. Aquí al Barça no tinc cap notícia que hagi passat res semblant, no vol dir que no ho hagi fet, però mai he tingut cap sospita. Estic afectat perquè no m'ho esperava", ha expressat Xavi Hernández en la roda de premsa prèvia al partit de Lliga contra l'Osasuna. D'altra banda, tots els futbolistes i entrenadors blaugranes consultats per aquest diari abans que la investigació es publiqués han negat qualsevol mala praxi de Benaiges.

Aposta electoral compartida

El ja excoordinador del futbol base del Barça es va reincorporar al club de la mà de Joan Laporta després d'un periple d'una dècada en què va treballar als Emirats Àrabs, la República Dominicana, el Japó i Mèxic. Decidit a tornar a casa, Benaiges va entrar a integrar la candidatura electoral de Víctor Font, que va decidir col·locar-lo a l'organigrama com a responsable de futbol formatiu juntament amb Joan Vilà, mentor de Xavi. En paral·lel, la candidatura de Joan Laporta es va moure per captar Benaiges i el va convèncer sota l'argument que les enquestes donaven l'expresident com a guanyador de les eleccions. Així, el tècnic barceloní va assistir a l'acte de presentació del projecte esportiu d'Estimem el Barça. Mesos després, entraria al club com a mà dreta de José Ramón Alexanko. Ara, un cop s'ha formalitzat la seva sortida, no es preveu fitxar ningú a curt termini per substituir-lo. L'excapità del Dream Team i Albert Capellas seguiran liderant la base blaugrana, amb Mike Puig dirigint el centre formatiu Oriol Tort.

Amb la rescissió ja tancada, el focus es troba en la investigació policial que està en marxa arran de les denúncies interposades aquests dies per diversos dels testimonis participants en la investigació de l'ARA. El departament d'Educació de la Generalitat també hi ha dit la seva. A través de Twitter, el conseller Gonzàlez-Cambray ha informat que s'ha obert un expedient per saber "quin mecanisme va fallar" durant els anys dels abusos de Benaiges a l'Escola Barcelona. També ha recordat que "l'escola és un espai lliure de violències" i ha demanat "màxima fermesa" davant d'aquestes "situacions intolerables".

"El Barça dona suport total a les víctimes"

Des de Pamplona, el president del Barça es va referir al cas Benaiges just abans del partit contra l'Osasuna: "La postura del FC Barcelona és de suport total a les possibles víctimes que hagin patit aquests actes reprovables que s'estan denunciant", ha dit el màxim mandatari. Dissabte, en un acte amb penyistes a Olite, també s'hi havia pronunciat, tot i que de manera menys contundent. "Aquest senyor s'ha desvinculat del club per raons personals. Davant de tot el que està sortint, nosaltres estem recopilant informacions i quan la tinguem tota ens pronunciarem oficialment. És obvi que si arribem a saber tot el que està sortint no l'hauríem contractat. Si algú pretén involucrar el Barça en tota aquesta qüestió, reaccionarem amb tota la contundència en defensa dels nostres interessos legítims".

stats