Barça

Vendre Memphis per inscriure Gavi: per què ha sortit el tret per la culata?

A ulls de la Lliga, el migcampista segueix constant com a futbolista del filial i encara no pot lluir el dorsal número 6

3 min
Gavi i Memphis, durant un amistós de pretemporada amb el Barça

BarcelonaMateu Alemany és un home de negocis i, com a bon executiu, no es deixa portar per les emocions. Per això, quan va veure que podia pactar amb l'Atlètic de Madrid la venda de Memphis, no va vacil·lar. El director de futbol del Barça segueix tenint la missió d'aconseguir ingressos amb la venda de jugadors i d'aprimar la massa salarial, objectius que ha anat complint en els gairebé dos anys que porta al càrrec, tot i que encara no han estat suficients perquè el club hagi arribat a una situació d'estabilitat.

Per això, i malgrat algunes crítiques internes pel fet de continuar fent negocis amb els matalassers –una part de la directiva no ho volia perquè consideraven que ja els havien pres prou el pèl amb el cas Griezmann–, Alemany va pensar que la sortida del neerlandès aniria de perles per poder inscriure Gavi. De fet, van fer números i van adaptar les xifres de l'operació en aquest sentit. El que no s'esperava Alemany és que la Lliga li diria que no. Que el marge aconseguit encara no és suficient.

La decisió de la patronal, que va fer saber aquesta setmana al Camp Nou, va caure com una galleda d'aigua freda a les oficines, on ja tenien coll avall que Gavi podria ser inscrit de manera imminent. També al vestidor, on Xavi s'ha trobat que ha perdut dues peces (Memphis i Gerard Piqué, retirat al novembre) sense res a canvi. Així, i a ulls de la Lliga, el migcampista continua constant com a futbolista del filial i encara no pot lluir el dorsal número 6 –actualment encara porta el 30–. Amb tot, des del Barça no tiren la tovallola i continuen treballant amb l'objectiu de tancar aquesta inscripció. "Fa dies que estem fent números i el Mateu està treballant molt fort en això. Confiem que serà possible", apunta una de les fonts consultades, vinculada a l'àrea econòmica del Barça.

Gavi va renovar el seu contracte amb el Barça a mitjans de setembre, amb una millora notable de salari, i va firmar fins al 2026 amb una clàusula de rescissió de 1.000 milions d'euros. Ara bé, tant aquest contracte com el d'Araujo –que a l'estiu va signar amb unes condicions similars– estan pendents de ser validats per la Lliga. Una espècie de realitat paral·lela on conviuen el document que vincula els jugadors amb el Barça fins al 2026 i la normativa de la patronal que, de moment, els impedeix jugar de blaugrana més enllà d'aquest 2023. És a dir, la Lliga va validar en el seu dia els contractes que tenien com a esportistes del filial i que els permetien jugar fins al final d'aquest curs. El nou document, com que el Barça està excedit en el límit salarial, no es pot formalitzar fins que el club hagi generat prou marge. És aquí, buscant l'escletxa, on és ara mateix Mateu Alemany.

L'objectiu de renovar Gavi i Araujo malgrat no poder-los inscriure

Pot semblar estrany que el Barça hagi renovat un futbolista sabent que encara no el podia inscriure. Però, segons fonts del club consultades per l'ARA, el motiu que hi ha al darrere és purament esportiu: retenir el jugador a efectes legals. Sense la renovació, Gavi i Araujo haurien acabat contracte aquest 2023 i ja serien lliures per signar amb qualsevol altre club –d'acord amb la normativa FIFA–. En haver renovat, aquesta possibilitat desapareix.

La Lliga, en la seva normativa sobre el límit salarial, també dona marge perquè es pugui fer aquest doble joc. "Una renovació o un fitxatge no s'ha d'inscriure de manera immediata sinó quan el club ho considera convenient", diuen des de la patronal. L'únic que compta és el temps. Gavi i Araujo han de ser inscrits a l'estiu. En cas contrari, el Barça no haurà pogut complir amb la seva part del tracte i els futbolistes podran tallar l'acord unilateralment. En aquest compàs d'espera, Gavi i Araujo poden jugar amb normalitat fins a final de temporada cobrant el que van acordar amb el club català quan van renovar.

La venda de Memphis, doncs, no està donant el resultat que s'esperaven a les oficines. Entre el marge salarial que ha suposat la seva sortida i els diners que el club s'estalvia amb Piqué, retirat del futbol abans de Nadal, només hi hauria espai per inscriure Gavi aquesta campanya, però no per a les següents. El migcampista és el primer en la línia per ser inscrit, i després vindrà Araujo. Fonts del Barça, però, garanteixen que les dues inscripcions es completaran, neguen que hi hagi nerviosisme en l'entorn dels futbolistes i asseguren que tots dos seguiran al Camp Nou "durant molts anys".

Mentrestant, a la tresoreria blaugrana continuen fent els números per començar a preparar una temporada, la 2023/24, que serà especialment delicada pel trasllat a Montjuïc i les conseqüències econòmiques que això suposarà –es preveu una davallada d'ingressos–. La venda d'una part de BLM per aconseguir ingressos extraordinaris i la venda d'un futbolista destacat del primer equip per fer calaix, són les dues bales que tenen a la recambra.

stats