Barça
Esports  /  Barça 22/09/2023

La renovació de Xavi Hernández: les claus d'una operació amb el fre de mà posat

El tècnic egarenc i el seu 'staff' han fet cua per firmar una ampliació fins al 2025

4 min
Xavi Hernández Creus aplaudint durant el Barça-Anvers.

BarcelonaEl Barça de Xavi Hernández està jugant com mai. Ho veu molta gent i ho referma el mateix entrenador egarenc, que després del 5-0 contra l'Anvers en l'estrena de la Champions a Montjuïc, un estadi que hauria preferit no explorar durant les obres del Camp Nou, va afirmar: "Avui i contra el Betis [un altre 5-0] hem mostrat el millor nivell des que vaig arribar. És el camí. Hi ha jugadors nous que han millorat el grup i és un orgull. Però hem de donar continuïtat al que estem fent".

L'exili a la muntanya olímpica, mostra del temps de vaques magres que penja de l'obsessió de la directiva de Joan Laporta per accelerar l'Espai Barça, alhora està comportant vetllades de bon futbol que la culerada feia temps que no gaudia. Una paradoxa que se suma al fet que l'evolució positiva en el joc coincideixi amb la contundent retallada de sous que Mateu Alemany va enllestir abans de plegar com a director de futbol blaugrana. La massa salarial ara és més sostenible i, a sobre, patrocina millors prestacions a la gespa. No era gastar més i més, sinó gastar millor, el que necessitava el Barça, per més que la plantilla sigui la més curta en 30 anys i que l'interinatge dels Joãos signifiqui pa per a avui i despesa per a demà.

En aquest context de bonança esportiva i expectatives de creixement, Xavi ha firmat aquest divendres la renovació que Laporta li va prometre fa uns mesos, quan l'equip estava a punt de guanyar la Lliga. El nou acord millorarà substancialment les condicions econòmiques del vallesà i també les del seu staff, però finalment només serà per una temporada més, fins al 30 de juny del 2025. L'actual contracte, que es va signar en un moment de màxima estretor financera i va requerir una negociació presencial amb el xeic de l'Al-Sadd qatarià, finalitza aquesta campanya. La idea inicial era ampliar-lo fins al juny del 2026, que és quan acabarà el mandat presidencial de Laporta i també quan vencerà el compromís que el club ha adquirit recentment amb Deco, flamant substitut d'Alemany en la direcció de futbol.

Els perquès d'un contracte curt per a Xavi i el seu equip

Per què han canviat els plans de l'àrea esportiva? ¿Per què la confiança en Xavi, un entrenador que ja ha guanyat dos títols i està cridat a fer jugar millor el Barça, s'ampliarà només un any? En primer lloc, perquè el fair play financer del club està excedit i és més fàcil calcular-lo a curt termini que haver-ho de fer amb visió a llarg. Ara bé, a diferència del que passa amb els jugadors, la normativa de la Lliga deixa inscriure el nou acord econòmic sempre que es generi l'espai salarial necessari durant la temporada. No s'ha de fer a l'instant, tot i que en el moment que es faci també es comptarà l'exercici següent, que en el cas de Xavi i dos dels seus ajudants serà el 24-25, al final del qual vencerà el clausulat. No més enllà.

Per tant, a efectes pràctics, i a curt termini, no canvia si el contracte és fins al 2025 o el 2026. A mitjà termini, però, és evident que sí, ja que tota massa salarial compromesa s'ha d'anar justificant en els càlculs del fair play financer a mesura que passa el temps. I si un clausulat té més anys de vigència, sempre arrossegarà més compromís que no pas un de curt. La calculadora del fair play és imprescindible en la compravenda de jugadors, però també per regularitzar la situació del primer entrenador i dos assistents, que és el mínim obligatori que estableix la Lliga per a cada plantilla professional. I el Barça, cal recordar-ho, està excedit ara i molt probablement també ho estarà en els dos mercats vinents.

D'altra banda, els últims serrells de la renovació de Xavi tenen més a veure amb les condicions d'una hipotètica ampliació automàtica que no amb el moll de l'os de l'acord, que preveu que el tècnic dobli els seus emoluments fins als vuit milions d'euros bruts per temporada i el seu equip passi a cobrar-ne quatre. Les quantitats són més modestes que les que tenien Ernesto Valverde i Ronald Koeman abans de ser destituïts i no inclouen el fitxatge com a assessor en el dia a dia d'Edu Polo, que ha entrat a treballar al club com a personal no esportiu. L'experiodista de Mundo Deportivo prevé l'egarenc davant d'incendis provocats tant fora com dins de la institució.

Que la renovació de Xavi sigui tan sols per un any no només aporta petits avantatges en l'àmbit financer. També fa sentir còmodes Laporta i altres membres de la renovada comissió esportiva, com el vicepresident Rafa Yuste i Enric Masip, que veuen bé tenir un entrenador amb un tracte curt vinculat a objectius en comptes d'un compromís més llarg. "Renovarem Xavi quan ho creguem convenient", va dir el mateix Laporta fa uns mesos, fent palès que és la directiva i no el vestidor qui marca els temps de les decisions esportives. De fet, l'acord econòmic entre les parts no va ser tan fàcil d'assolir com s'ha volgut vendre. Al principi de la negociació, les voluntats estaven allunyades. Ara, però, les converses han arribat a bon port i l'exmigcampista veurà recompensada la feina feta des del novembre del 2021. I al mateix interessat, igual que als càrrecs que té per damunt, ja li sembla bé anar a poc a poc i lligar-se a un contracte curt.

stats