Barça

Consigna de club al Barça: “Encara no hem guanyat res”

El conjunt de Xavi intentarà contra l’Athletic Club encadenar tres triomfs seguits per primer cop en tot el curs

3 min
Xavi Hernández, entrenador del Barça

BarcelonaCal recórrer a l’hemeroteca per trobar una ratxa de tres victòries consecutives del Barça. El que fins fa només una temporada era un fet habitual, ara s’ha convertit en extraordinari. Ben mirat, fins fa ben poc era notícia que els blaugranes ensopeguessin en un enfrontament. Avui, en canvi, serà notícia si el partit al Camp Nou contra l’Athletic Club (21 h, Movistar Laliga) acaba amb triomf culer. I és que l’equip de Xavi Hernández opta per primera vegada en la temporada a guanyar tres duels en línia, després dels triomfs -a domicili i amb golejada- contra el València i el Nàpols. “Està bé que hi hagi il·lusió, però hem de seguir tocant de peus a terra”, remarcava l’entrenador.

La temporada passada va haver-hi fins a sis ratxes de tres o més victòries seguides. La darrera va ser a l’abril: començava amb el triomf a la final de Copa contra l’Athletic -precisament el rival d’avui-, i seguia amb el Getafe i el Vila-real. El següent partit de la sèrie seria contra el Granada al Camp Nou. Un duel que el Barça perdria estrepitosament i, a partir d’allà, cauria en barrina fins a dir adeu a qualsevol opció de guanyar la Lliga. Una crisi de resultats i de joc que seguiria durant bona part d’aquest curs.

Ha hagut de passar gairebé un any, dos mercats de fitxatges, un canvi d’entrenador i nombroses situacions inesperades -com l’adeu de Messi o l’eliminació de la Champions a la fase de grups- perquè el Barça torni a pensar en positiu. Tot fa indicar que Xavi ha tocat la tecla i que l’equip, ara sí, comença la remuntada després d’haver tocat fons. El joc ha millorat i els resultats comencen a somriure. Però, de la mateixa manera que el president Joan Laporta havia d’aixecar els ànims de l’afició quan pitjor anaven les coses, ara l’entitat vol contenir l’eufòria d’uns seguidors que ja veuen el got mig ple. “Tothom tranquil, que aquí encara no s’ha guanyat res”, apunten tant des del vestidor com des dels despatxos.

Les càmeres van captar com el president Laporta celebrava amb eufòria el triomf a Nàpols, amb els altres directius que van viatjar amb l’expedició. També al vestidor es va festejar com tocava. Però va ser l’alegria d’una nit. L’endemà tornava la prudència. “Cal seguir treballant, és l’únic camí perquè arribin més victòries”, expliquen fonts del vestidor. “Hem d’anar a poc a poc i amb humilitat”, diu un dels directius que van veure en directe el 2 a 4 de dijous. És exactament la mateixa consigna. De fet, va ser un dels temes de conversa a l’avió de tornada a Barcelona.

Xavi no renuncia a l’autocrítica

L’encarregat de traslladar públicament aquest missatge ha sigut Xavi Hernández, que en la prèvia del partit contra l’Athletic Club va mantenir la mateixa prudència en el discurs que després del folgat triomf a Nàpols. “Està bé que hi hagi il·lusió, però ens ho hem de prendre amb calma i tocar de peus a terra. Hem de seguir treballant i sent humils, esforçant-nos al màxim a cada partit. No descartem la Lliga, però és veritat que els números fan que sigui complicat. També celebro que el president estigui entusiasmat, ens transmet la seva energia. Jo també visc amb molta il·lusió el bon moment que tenim i, quan no guanyem, que l’afició almenys vegi que ho hem donat tot”, va explicar el tècnic. 

De fet, Xavi vol transmetre al seu equip la mateixa exigència i pulcritud que plasmava ell damunt la gespa durant la seva etapa com a jugador. “Estem en una bona dinàmica, però encara ens queden molts punts per millorar. És una evidència que hi ha una evolució important des que vam agafar l’equip fins ara, però encara hi ha un marge de millora molt gran. A vegades perdem algunes pilotes que no poden ser. Ens ha de fer vergonya perdre la pilota”.

Per superar l’Athletic Club, l’entrenador també confia que el seu equip guanyi en solidesa defensiva. El Barça s’ha abraçat a l’efectivitat els darrers partits, però acumula cinc partits seguits sent incapaç de deixar la porteria a zero. Xavi recupera Lenglet, que ahir va rebre l’alta mèdica, com Memphis, i també torna a la convocatòria Alves, després de perdre’s els dos darrers partits de Lliga per sanció. El dubte és qui ocuparà la banda esquerra de la defensa, perquè Jordi Alba és baixa per acumulació de targetes grogues. Les dues principals opcions que preveu l’entrenador blaugrana passen per ubicar Sergiño Dest a l’esquerra i que Alves reaparegui com a titular al lateral dret o, en canvi, canviar el dibuix i jugar amb un esquema de tres centrals. En tot cas, s’haurà d’estar molt atent a la velocitat dels germans Iñaki i Nico Williams.

stats