Barça
Esports 28/02/2020

Zidane i Setién, ànima de jugador a la banqueta

En els entrenaments és habitual veure’ls participar en els rondos i les tasques de finalització

3 min
Quique Setién, seguint de prop una jugada de Messi a Nàpols

Barcelona“Els entrenadors que es fiquen als rondos en els dies previs als partits acostumen a ser grans gestors de grup”. L’exjugador i ara entrenador Damià Abella guarda bons records de Frank Rijkaard i Manolo Preciado, els dos tècnics amb qui més estones d’entrenaments va compartir al Barça i al Racing de Santander. És un gest d’acostar-se al jugador, de crear complicitats amb el vestidor. De retallar la distància que separa la banqueta del camp. “Els jugadors riuen una estona amb l’entrenador i connecten amb ell. S’està exposant una mica, es torna vulnerable a segons quines situacions es puguin donar en un rondo”.

Que et puguin fer un túnel, per exemple. És un petit moment de ridícul que t’humanitza com a entrenador. Ho va viure Quique Setién fa pocs dies en un entrenament del Barça, quan Arthur va fintar-li una passada al costat i va colar-li la pilota entre les cames. Els companys van riure i l’entrenador va passar uns segons incòmode, una mica avergonyit. Però posat a la balança, el risc que un jugador et pugui deixar en evidència suma molt més del que resta. “Ajuda a fer més sans els grups”, subratlla Abella.

El Reial Madrid-Barça d’aquest diumenge és molt això, de fet. Zinedine Zidane i Quique Setién són dos dels entrenadors de Primera Divisió que es mostren més actius durant els entrenaments dels seus equips. Des del primer dia a Valdebebas s’han emès imatges del tècnic francès participant en els rondos d’escalfament, en els partits reduïts i en les tasques de finalització. Paret amb l’entrenador i remat a porteria. “Que l’entrenador participi dinamitza la tasca i fa que la gent estigui més endollada. Tenir el míster al costat apuja l’atenció del jugador”, reflexiona Jordi López.

L’actual segon entrenador de la UE Cornellà va debutar a Primera amb el Madrid, després de passar pel filial del Barça. Ell és dels que participen amb els jugadors, ara a Segona B, perquè “et dona aquell feeling amb el futbolista”, però insisteix en la importància de triar bé quan i com jugues amb els jugadors. “Per ficar-te al rondo has de tenir cert nivell. Si no, molestes i ets un problema. Però si tens ritme, ajudes molt”, afegeix.

Zidane i Setién sumen. Si més no, el càntabre era un habitual dels partits reduïts al Betis, on fins i tot havia fet gols que el club lluïa a les xarxes socials. Ara al Barça ha participat en algun rondo del principi de la sessió i dels dies de recuperació. “Als rondos veus moltes coses dels jugadors. Normalment els que més estona passen dins del rondo també són els que més passades fallen i més errors cometen als partits. M’agrada ficar-m'hi, perquè és quan veus de debò com és un futbolista”, va dir Setién quan era a Sevilla.

Precisament per la transcendència tàctica que pot tenir un rondo, l’exfutbolista i entrenador Ángel Cuéllar no veu bé que l’entrenador es posi a entrenar com si fos un jugador més. “A mi em van ensenyar la importància del rondo, ja sigui per escalfar o com a exercici amb més contingut, i si t'hi fiques com a entrenador sembla que li treguis serietat o rigor. Tampoc m’agrada que es parli de patxanga o partidet. En tot cas, diguem-li partit reduït. Si no sembla que no hagi de ser útil”. Per a l’exdavanter no és una qüestió que depengui del nivell futbolístic de l’entrenador ni del de l’equip. “Tant és que sigui Zidane o Setién, com si és un equip de Tercera. No veig necessari que l’entrenador s’hagi de posar a fer una tasca. Amb 47 anys no pinto res en un rondo, ja he jugat els que havia de jugar”.

De vegades, però, el mono de vestir-se de curt tira molt, i en la prèvia d’un Madrid-Barça, potser fins i tot una miqueta més.

stats