Bàsquet
Esports Bàsquet / ACB 23/09/2023

El bàsquet espanyol parla català (sense necessitat d'orellera)

La Lliga Endesa arrenca amb set tècnics catalans a les banquetes

3 min
Salva Camps, Pedro Martínez, Ferran Aril, Carles Duran i Roger Grimau

BarcelonaLa Lliga Endesa es posa en marxa aquest cap de setmana amb set entrenadors catalans. La xifra representa gairebé el 40% de les banquetes dels conjunts de la màxima competició estatal. Els quatre equips catalans apostaran per Roger Grimau (Barça), Carles Duran (Joventut Badalona), Pedro Martínez (Baxi Manresa) i Salva Camps (Bàsquet Girona) per liderar els seus projectes.

"És un fet històric que demostra la gran escola d'entrenadors que hi ha a casa nostra. Jo em sento un afortunat, però el currículum que hi havia en la fotografia conjunta que ens vam fer a la Lliga Catalana amb tots els ajudants és extraordinari, començant pel Salva Maldonado. És una notícia extraordinària, i a veure si entre tots som capaços de mantenir-ho", diu Duran. Per trobar un precedent semblant cal viatjar al 2014, on les banquetes dels equips catalans estaven ocupades per Xavi Pascual (Barça), Salva Maldonado (Joventut) i Pedro Martínez (La Bruixa d'Or Manresa). A més, Joan Peñarroya entrenava el MoraBanc Andorra.

"És un fet extraordinari que s'ha de celebrar. I no només pel fet de ser catalans sinó perquè tots tenen un nivell excel·lent, de coneixement del joc. Ho demostren estan en un equip ACB, que no és gens fàcil. És una fita extraordinària i rellevant que hem de celebrar", diu Camps.

Aquests quatre tècnics no seran els únics entrenadors catalans a l'ACB, ja que Jaume Ponsarnau (Bilbao Basket), Joan Peñarroya (Baskonia) i Àlex Mumbrú (València Bàsquet) també són del Principat.

Tots els entrenadors que formen els cossos tècnics dels equips catalans de l'ACB

"El repte és bèstia, ho sé. Però no hi ha hagut cap repte en la meva vida que no m’hagi fet sentir papallones a l’estómac. Quan el Barça em va venir a buscar, tenia clar que havia de dir que sí. Estic preparat, convençut de poder liderar aquest grup, content, il·lusionat i molt ben acompanyat", assegura Grimau. "Estic molt content de seguir formant part de la família manresana. Esperem fer un equip competitiu, ja que tenim molts canvis al davant, però volem mantenir els valors que hem mantingut les darreres temporades; esperem poder seguir gaudint de l'esport i de la nostra afició, i fent les coses el millor que puguem", resumeix Martínez, que fa uns mesos va dirigir la selecció catalana en un partit amistós contra l'Argentina.

"El fet que els quatre entrenadors dels equips ACB i tots els integrants dels seus cossos tècnics siguin catalans vol dir que el bàsquet català hi té molt a dir. A més, el Canadà va obtenir la medalla de bronze al Mundial amb un entrenador català. Tot això demostra que tenim un pes important i que el bàsquet continua arrelant fort a la nostra terra", assegura Ferran Aril, president de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ).

Mateix patró a la Lliga Femenina

L'Associació Catalana d'Entrenadors i Entrenadores de Basquetbol també treu pit. "La imatge resumeix la bona salut del bàsquet català i el nivell de la formació que tenim a casa nostra. La notícia encara augmenta de valor si analitzem la Lliga Femenina Endesa, on els tres equips catalans fan la mateixa aposta", explica Ferran Peña, el seu president.

Tal com diu el dirigent, els entrenadors dels tres equips catalans de la Lliga Femenina Endesa són Laura Antoja (Spar Girona), Isaac Fernández (Barça CBS) i Fabián Téllez (Cadí La Seu). A més, Eric Surís (Hozono Global Jairis Múrcia) també és català.

stats