Bàsquet - Lliga Endesa
Esports Bàsquet / ACB 03/01/2022

Fórmules per conviure amb el coronavirus

L'ACB utilitza el mateix protocol que els centres sanitaris per reincorporar jugadors infectats

2 min
Dante Exum, escorta del Barça

BarcelonaDesprés de veure's obligada a ajornar tots els partits de la 16a jornada de la Lliga Endesa per culpa dels brots de covid-19 que afecten els equips participants, l'ACB ha extremat l'aplicació dels protocols de prevenció de contagi amb l'objectiu de permetre la celebració de la segona part de la temporada 2021-22. L'experiència acumulada durant la campanya 2020-21 posa l'accent en l'aplicació d'estrictes protocols de prevenció, en la detecció i el control de la malaltia, així com l'actuació responsable de totes les parts implicades.

El responsable mèdic de la Lliga Endesa és Luis Serratosa. Aquest coordinador és l'encarregat de valorar les proves diagnòstiques i té l'última paraula a l'hora d'ajornar partits. Els casos positius no es poden reincorporar a la dinàmica de l'equip fins que, després d'un mínim de tres dies sense símptomes respiratoris ni febre, les proves indiquin absència de transmissibilitat, bé a través d'una anàlisi de sang o bé a través d'una PCR negativa. En cas que aquesta PCR sigui positiva hi ha una altra via, ja que els equips de la Lliga Endesa segueixen el mateix protocol que van seguir els hospitals. Quan un jugador fa una PCR, el club sol·licita el CT (cycle threshold, en anglès). És una dada que analitza la capacitat de contagiar de cada individu. Si aquesta xifra és superior a 30 cicles, l'ACB permet fer una vida professional normal, com passa amb els metges i els treballadors dels centres sanitaris.

Els clubs de l'ACB van acordar fa uns dies estendre com a màxim fins al 30 de gener la data prevista per al final de la primera volta. La 17a jornada servirà per determinar la classificació per a la Copa del Rei de Granada 2022. L'objectiu és facilitar la recuperació de partits ajornats i la igualtat competitiva entre tots els clubs. A més, la xifra mínima de jugadors disponibles amb fitxa de primer equip va passar de vuit a nou.

El calendari, reorganitzat

L'ACB va reajustar el calendari posposant els partits entre el Barça i el Baxi Manresa i el Joventut de Badalona i el Reial Madrid, previstos inicialment per al dimarts 4 de gener. Atesa la situació de covid-19 que afecta les plantilles de Sarunas Jasikevicius i Carles Duran, l'organisme ha avançat el partit entre el Baxi Manresa i el Reial Madrid, que estava previst per al diumenge 9 de gener.

Vuit dels casos positius per coronavirus que tenia el Baxi Manresa a la seva plantilla ja han negativitzat i poden entrenar-se amb el grup. L'equip de Pedro Martínez ha pogut començar els entrenaments d'aquest 2022 amb bona part de la plantilla recuperada. Al conjunt bagenc només li queden dos membres per recuperar-se. El calendari de la Lliga Endesa queda de la següent manera. Dimarts 4 de gener: Baxi Manresa-Reial Madrid (21 h). Diumenge 9 de gener: Barça-Baxi Manresa (17 h), Joventut de Badalona-Reial Madrid (19.15 h).

De moment, l'Eurolliga manté el partit que el Barça ha de jugar a la pista del CSKA de Moscou aquest divendres 7 de gener, però que es disputi dependrà de l'evolució epidemiològica de l'equip blaugrana, que diumenge va detectar nous positius a la plantilla.

stats