Esports Bàsquet 29/04/2021

El Barça de Jasikevicius ha trobat el remei per ser a la 'final four'

L'equip se situarà a dos partits de ser campió d'Europa si tomba el Zenit aquest divendres a Rússia

Quim Salvans
3 min
Ádám Hanga defensat per Kevin Pangos.

BarcelonaEl Zenit de Sant Petersburg està portant el Barça al límit. L'equip entrenat per Sarunas Jasikevicius va haver de buidar-se a la pista per aconseguir la segona victòria de la sèrie. La constància defensiva durant tot el partit va permetre al conjunt blaugrana capgirar l'eliminatòria i situar-se a una sola victòria de la final four de Colònia. Si tornen a tombar a domicili l'equip rus aquest divendres (19 h, DAZN) seran entre els quatre millors equips d'Europa. Una fita que no aconsegueixen des del 2014.

A diferència dels dos partits que es van disputar al Palau Blaugrana, el tècnic lituà no haurà de retocar gaire el pla que va seguir l'equip dimecres. Primer de tot, el plantejament defensiu sobre Kevin Pangos ha resultat ser molt efectiu. El Barça ha trobat el remei per aturar la sagnia que va protagonitzar el base canadenc en els dos primers partits. El playmaker no va entrar en el partit de dimecres en cap moment gràcies a un concepte tan bàsic com esencial establert per Jasikevicius: que l'estrella del Zenit no tingui la pilota. Una consigna que començava ja al camp ofensiu blaugrana.

En els primers segons de possessió, en moments puntuals, els pivots saltaven al dos contra un perquè l'exculer passés la pilota a un altre company. D'aquesta manera el cervell de l'equip de Xavi Pascual deixava de funcionar durant els primers instants dels atacs locals. D'altra banda, en camp defensiu tota la línia exterior blaugrana va realitzar canvis entre ells de manera agressiva i asfixiant, que van generar un desgast físic i mental a Pangos. El concepte va funcionar de primera i això fa pensar que es repetirà en el partit d'aquest divendres.

Ádám Hanga i Brandon Davies fan un dos contra un a Pangos perquè alliberi la pilota a camp ofensiu.

Però obsessionar-se en excés amb el base d'Ontario tampoc és bo per al Barça. En aquesta situació, jugadors com Billy Baron i Alex Poythress agafen molt més protagonisme i els culers no els poden deixar de banda. La dupla americana va mantenir el conjunt blau en el partit quan el seu referent estava més incòmode. És important esvair Pangos del partit, però no capficar-s'hi perquè els jugadors nord-americans del Zenit tenen molta qualitat i poden rescatar el seu equip en qualsevol moment.

Davies, en estat de gràcia

Brandon Davies s'ha vestit d'heroi i està oferint un gran nivell. A banda de deixar-hi la pell en cada acció del joc, la seva competitivitat i confiança l'han convertit en el referent ofensiu i defensiu del conjunt blaugrana. El jugador de Filadèlfia està fent 20,7 punts de mitjana i 28,7 crèdits de valoració en aquests quarts de final. Davies ha demostrat que és un jugador que creix a mesura que el vas fent sentir important durant el partit. El Barça ha de continuar buscant-lo en atac perquè l'adrenalina s'apoderi d'ell i continuï defensant Tarik Black i Alex Poythress tal com fins ara.

Un altre aspecte és que els jugadors de Jasikevicius també han de mantenir l'encert que estan tenint amb els llançaments de tres punts –un 52,5% al llarg de tota la sèrie–, sobretot Kyle Kuric, que només n'ha fallat un. Quan el jugador d'Indiana surt dels bloquejos indirectes que li posen els companys, ha fet tremolar Sant Petersburg. L'ex del Zenit, precisament, ha sigut capaç de generar molts avantatges des de la línia exterior quan l'equip l'ha buscat.

Si el Barça és capaç de mantenir aquest percentatge efectuant una vintena de llançaments de triple al llarg del partit i, també, aconseguir ser superior en el rebot ofensiu respecte al rival, tindrà moltes opcions d'endur-se la victòria encara que l'estratègia de desconnectar Pangos sigui desactivada per la pissarra de Pasqual. Una victòria aquest divendres deixaria els blaugranes a dos partits de ser campions d'Europa.

stats