Bàsquet - Copa del Rei

L'homenatge de Saras a Johan: "Jugueu el vostre bàsquet i disfruteu"

La xerrada del lituà al descans de la final de Copa s'afegeix a l'imaginari de frases mítiques de Cruyff o Guardiola

3 min
Nigel Hayes-Davis bromejant amb Sarunas Jasikevicius

BarcelonaL'èxit de la Copa d'Europa de Wembley 1992 anirà lligat per sempre més a la mítica frase de Johan Cruyff "Sortiu i disfruteu" i la final de Roma 2009 no es podrà explicar mai sense el vídeo de Gladiator que Pep Guardiola va posar als jugadors. La xerrada que Sarunas Jasikevicius va fer durant el descans de la final de la Copa del Rei de bàsquet contra el Reial Madrid aspira a conviure amb aquests dos grans moments de l'imaginari col·lectiu culer. "Jugueu el vostre bàsquet i disfruteu", va deixar anar l'entrenador lituà. Les paraules van funcionar i l'equip blaugrana, que tan sols havia anotat 18 punts en 20 minuts, va reaccionar.

"Saras va estar de 10. Al descans semblava que era l'únic que confiava en l'equip. A mi se'm va posar la pell de gallina. Si l'entrenador hi confiava, nosaltres també havíem de fer-ho. La xerrada que ens va fer al descans va ser clau", assegura Nikola Mirotic. El millor jugador de la final posa en valor el discurs del seu tècnic. "Els jugadors estem acostumats a les broques de l'entrenador. Després de no fer una bona primera meitat vam arribar al vestidor desanimats i amb dubtes. El nostre llenguatge corporal no era bo. Jo esperava un Saras molt crític, però ell va arribar molt tranquil i motivador. Ens va donar confiança i ens va fer creure en els nostres companys. Ens va dir que, si teníem paciència, no tenia dubtes que acabaríem guanyant el partit. Aquesta tranquil·litat ens va donar una empenta. Si quan perds per onze punts, el teu entrenador hi confia, te l'has de creure", va explicar Mirotic en declaracions a El món a RAC1.

"Va ser un moment molt inspirador. Vam veure un Saras molt confiat, que ens va fer creure en les nostres possibilitats", va reconèixer l'estrella blaugrana. Mirotic va anotar 15 dels seus 19 punts durant una segona meitat en què l'escenari mental va canviar. "Nosaltres havíem vist moltes remuntades a la Copa del Rei. No vam tenir l'inici que esperàvem, però érem conscients que podíem remuntar. La clau era reduir la diferència per sota dels 10 punts. Havíem d'estar preparats per fer un pas endavant", va analitzar.

Celebració al vestidor del Barça.

"Des del minut 1 del tercer quart vam creure que podíem remuntar. Laprovittola va recuperar una pilota i les nostres sensacions van canviar. Aquest equip és diferent. Ha crescut, té experiència i sap com afrontar aquestes situacions difícils. Vam demostrar el caràcter que es necessita quan portes la samarreta el Barça", va explicar Mirotic, que té tres anys més de contracte amb el club blaugrana. Mentre el Reial Madrid pensa en Shane Larkin per contrarestar el seu impacte, ell vol mantenir-se fidel al Barça. "Estic encantant de ser aquí. Soc on vull ser i m'aixeco cada dia amb il·lusió. Estic vivint una de les millors etapes de la meva vida a Barcelona. El meu desig és complir el meu contracte i guanyar títols per fer disfrutar la gent", va afegir el jugador de 31 anys.

"Els vaig veure molt freds"

"Els vaig veure molt freds, molt sols, sense parlar amb nosaltres a la pista ni a la banqueta. Els bases no m'escoltaven. Necessitàvem aquesta espurna del principi del tercer quart per creure en les nostres possibilitats i la vam tenir. No vaig dir res excepcional. El que els vaig dir ja ho sabien”, diu Saras. L'entrenador lituà entén millor que ningú el que significa ser del Barça. La seva imatge cantant a ple pulmó l'himne blaugrana amb els aficionats desplaçats fins a Granada va ser una de les imatges de diumenge. Jasikevicius es reconeix un admirador de la filosofia de Guardiola. "Segueixo la seva trajectòria des que era jugador del Barça i ara aprenc moltes coses de la seva evolució com a entrenador", assegura. Tots dos comparteixen la passió pel golf.

Al club estan encantats amb Jasikevicius. "Vam començar la final molt malament. Ens va costar anotar cistelles, però vam aconseguir reaccionar. Té un gran mèrit el que va fer l'equip. Saras sempre té a l'equip en tensió i ho viu molt. És culer i això es nota", explica Joan Carles Navarro, el mànager general de la secció.

stats