Bàsquet - Eurolliga
Esports Bàsquet 29/05/2021

Josep Cubells: "Un dels valors que busquem és la identificació dels socis amb l’equip”

i
Àlex Gozalbo
3 min
Josep Cubells, a Colònia

BarcelonaL’última vegada que el Barça va guanyar l’Eurolliga, Josep Cubells (1964) era el màxim responsable de la secció. Uns mesos després de tornar al càrrec, el directiu atén l’ARA a Colònia, on explica les línies mestres d’un projecte engrescador hores abans que l’equip blaugrana lluiti pel seu tercer títol europeu.

Després del patiment de divendres, quines sensacions té de cara a la final contra l’Efes?

— Encara tinc el record de divendres, de tot el que vam patir per acabar gaudint. L’equip va saber treure el caràcter i superar-se en moments molt complicats. Molts socis i companys de junta m’han fet arribar missatges d’il·lusió. L’equip va transmetre orgull i això ha arribat a la gent, que eren unes sensacions que volíem retrobar.

La temporada és bona i l’equip transmet confiança. 

— Aquest és un equip que ha connectat amb el públic i amb el soci perquè, precisament, juga com un equip. Això es nota dins de la pista i a la banqueta, on tothom anima, aplaudeix i fa pinya. Això es transmet. Haver arribat a la final és un gran èxit, però aquest equip té gana i, per tant, intentarem guanyar.

Feia set anys que l’equip no arribava a la final four, que és el que se li ha d’exigir.

— Exacte. La idea de la nostra junta és que això no pot ser flor d’un dia, busquem una sostenibilitat en l’elit, com abans havia estat. Em refereixo a l’època anterior a la travessia pel desert que va patir la secció. Nosaltres demanem a l’equip que sigui competitiu i que faci sentir orgullosos els seus socis. Aquesta identificació és clau. No pots guanyar sempre, però si ets el Barça has d’estar a dalt. No pots estar en posicions a què el soci no està acostumat. Cal un projecte que se sostingui en el temps.

L’equip que l’any 2010 va guanyar la segona Eurolliga va tenir uns anys molt bons.

— Són moments i tipologies de jugadors diferents. Quan vam nomenar Navarro com a mànager volíem traslladar un nou esperit a la secció. La manera de jugar és una mica diferent, però els jugadors han de tenir continuïtat perquè el públic els pugui conèixer. Han de ser referents del món culer. Hem d’evitar que els socis no coneguin els jugadors. S’han de fer seu l’equip i seguir el que fa la secció de bàsquet.

Quines han de ser les grans línies del projecte que tenen al cap?

— Volem aconseguir una sostenibilitat en l’elit, tenir un equip competitiu. També volem que els jugadors del planter no tinguin un tap quan arriben al primer equip, sinó que vegin una porta real per accedir-hi. Cal que hi hagi un tant per cent important de gent formada a la casa. La secció no ha de ser només l’equip de la gent del Palau Blaugrana, sinó de tots els culers, dels 140.000 socis. Això li dona una dimensió més gran. Hem de treballar perquè el bàsquet torni a calar en la totalitat dels socis del Barça.

Han retocat l’organigrama. Què buscaven amb aquest canvi de peces?

— Un dels valors que busquem és la identificació dels socis amb l’equip. Busquem l’excel·lència esportiva vinguda des de La Masia. Navarro és un jugador que ha fet tot el recorregut, des de baix fins a dalt. És la persona ideal per saber liderar i implementar aquesta filosofia, que el jugador jove que comença sàpiga que podrà arribar al primer equip si té les qualitats i l’actitud adients. La Bomba és un guanyador que coneix la casa i s’ha d’agafar com a exemple per entendre quins camins s’han de crear i potenciar. És un projecte que ens fa especial il·lusió. També hi ha d’haver una sostenibilitat de caràcter econòmic i aquest és un altre dels aspectes clau, no només en el bàsquet sinó també en les altres disciplines del club. Per a aquest aspecte, el nou Palau és molt important.

Ara estan estudiant tant la situació econòmica del club com el projecte. Què ens en pot dir?

— Com a president de la secció li dono la màxima prioritat dins de la junta. Entenem que per aconseguir la sostenibilitat econòmica el nou Palau és clau. El projecte inicial era per a 10.000 espectadors i nosaltres l’ampliarem com a mínim fins als 15.000 espectadors perquè volem que sigui un pavelló que pugui acollir final fours, que ens duri molts anys i que permeti fer moltes activitats, tant de caràcter esportiu com d’oci. No només ha de ser una icona del club, sinó també de la ciutat de Barcelona. El nou Palau ha d’ajudar a la sostenibilitat econòmica del bàsquet i ens ha de permetre encabir-hi més gent. Ens veiem amb cor de poder omplir un pavelló més gran. Hem de fer atractiu el projecte perquè la gent vingui i gaudeixi de l’experiència. 

stats