El millor Barça de la temporada supera el Madrid en un clàssic carregat d'emocions

• Barça: Satoransky (2), Kalinic (13), Parker (10), Da Silva (2),  Vesely (27) -cinc inicial-; Paulí, Brizuela (3), Hernangómez (6), Laprovittola (14), Jokubaitis (4) i Parra (2). Entrenador: Roger Grimau.
  • Reial Madrid: Campazzo (6), Abalde (3), Musa (19), Ndiaye (4), Tavares (6) -cinc inicial-; Causeur (2), Hezonja (16), Rodríguez (7), Poirier (6) i Llull (9). Entrenador: Chus Mateo.
  • Resultats parcials:  21-25 / 24-22 / 15-15 / 23-16.
  • Àrbitres: Mogulkoc, Difallah i Konstantinovs.
  • Eliminats: Cap.
  • Pavelló: Palau Blaugrana. 7.596 espectadors.

Després de perdre els tres primers clàssics de la temporada i passar per una crisi de resultats, el Barça es va treure l'espina amb una victòria gegant contra el Reial Madrid (83-78). L'equip català va recuperar un desavantatge de 8 punts en una nit màgica al Palau Blaugrana. El conjunt local va jugar tres quarts amb coratge i un, el decisiu, amb determinació per apuntar-se un triomf de vital importància emocional. Una derrota hauria tret a escena massa fantasmes.

"Hem viscut una de les nits màgiques i ens hem retrobat amb les nostres sensacions. Estic molt content per tota la gent que ha patit aquests dies. Hem fet un bon treball en equip", va analitzar Roger Grimau. L'entrenador, que després d'uns dies difícils va respirar alleujat, va tenir la baixa d'Àlex Abrines, que continua de baixa per culpa d'unes molèsties musculars al pubis.

"Ells han jugat molt bé i amb la duresa necessària, ens ha costat fer circular la pilota", va dir Chus Mateo. El tècnic del Reial Madrid no va poder comptar amb Rudy Fernández ni Gaby Deck, però sí amb Guerschon Yabusele. El francès no va tenir minuts.

Després del soroll generat al voltant de Willy Hernangómez, el pivot va tenir una actuació correcta en una nit en què el protagonisme va ser per a Jan Vesely. El pivot txec, que mai pren una decisió incorrecta, va sumar 27 punts. "És una victòria molt important per a nosaltres", va reconèixer.

Jan Vesely, heroi del partit

Grimau va sorprendre combinant Satoransky, Kalinic, Parker, Da Silva i Vesely en un cinc inicial carregat de centímetres. L'entrenador català va arriscar amb una proposta defensiva que començava amb Da Silva sobre Campazzo i continuava amb constants canvis en les assignacions. El Barça va obrir el partit amb l'evident intenció de portar la iniciativa en el joc. Els triples de Musa, però, van alimentar de punts el marcador del Madrid (14-22).

Les faltes personals es van convertir en una llosa per als locals i el criteri arbitral va desconcentrar tant el Barça com els seus aficionats. El Madrid, sense pèrdues de pilota i amb una rotació molt més bona, es va mostrar molt fiable. Grimau va ser sancionat amb una tècnica en la recta final d'un primer quart carregat d'emocions (21-25).

Nikola Kalinic fent una penetració.

L'escenari no va canviar gaire en un segon quart en què l'equip blanc va saber mantenir a una distància de seguretat un Barça amb més coratge que capacitat per revertir la dinàmica. Tot i rebre 47 punts en 20 minuts, el conjunt blaugrana va saber aferrar-se al partit i arribar amb les opcions de victòria intactes al descans (45-47).

Gràcies a una evident millora defensiva, el Barça va ser capaç de fer la primera accelerada competitiva a l'inici del tercer quart. L'efectivitat ofensiva del Madrid va desaparèixer durant uns minuts que van animar l'equip local (54-50). La defensa sobre Edy Tavares va ser excel·lent. El pas dels temps va reforçar l'autoestima del conjunt blaugrana, que va començar a pensar que la victòria contra l'etern rival era possible (60-62).

El clàssic es va escalfar quan Rodríguez i Laprovittola se les van tenir després d'un cop de colze del base canari a l'escorta argentí. El Barça va jugar amb rauxa per arribar als últims cinc minuts amb un avantatge de dotze punts (74-62). El Reial Madrid no es va rendir i va vendre cara la seva derrota, però els locals van exhibir determinació per assegurar-se un triomf èpic.

El calendari no s'atura

Joan Laporta, president del club, no va presenciar el partit en directe. El clàssic, que va superar alguns registres de facturació i d'entrades vip, va ser un èxit de públic. Els aficionats van aïllar-se de la trajectòria de l'equip per exhibir el seu suport. Els grups d'animació van començar els seus càntics 20 minuts abans del salt inicial. Un problema amb la megafonia va fer que els equips no poguessin ser presentats i que l'himne de l'Eurolliga no sonés pels altaveus del Palau Blaugrana.

Sense temps per recuperar forces, el Barça encara té dos partits més aquesta setmana. L'equip català rebrà divendres el Baskonia i diumenge el Monbus Obradoiro. Els dos partits es jugaran al Palau Blaugrana, on el conjunt culer també tindrà dos compromisos la setmana que ve.