El Barça, a un pam del paradís (81-86)

Un equip blaugrana amb carisma i ànima perd la final de l’Eurolliga

i
Àlex Gozalbo
Els jugadors del Barça, decebuts després de perdre la final contra l’Anadolu Efes.

BarcelonaUn Barça amb carisma i ànima va perdre ahir la final de l’Eurolliga contra l’Anadolu Efes (81-86). L’equip blaugrana, que ha recuperat l’interès d’una massa social culer que aquest cap de setmana ha vibrat com feia anys que no ho feia, va quedar-se a un pam del paradís en una final que va arribar empatada als últims quatre minuts.

Cory Higgins (23 punts) i Kyle Kuric (18) van ser els jugadors més destacats del conjunt català, que va competir fins al límit de les seves possibilitats. A més, Brandon Davies va sumar 17 punts, 11 rebots i 7 faltes rebudes, però va ser eliminat per cinc faltes personals. Una mala nit de Nikola Mirotic i la situació física de Nick Calathes van penalitzar el Barça, que va perdre la seva sisena final de l’Eurolliga. L’aler pivot montenegrí, que va tenir més actitud que encert, va anotar 11 punts, però va fallar 8 dels 12 tirs que va intentar. Tot i lesionar-se divendres, el base greco-nord-americà va fer un esforç titànic per ajudar el seu equip, però es va quedar sense anotar i no va poder imposar el seu lideratge.

Sense poder dur a terme el seu joc col·lectiu habitual (només va repartir 10 assistències), el Barça va patir contra un rival que va saber explotar les virtuts de jugadors com Vasilije Micic (MVP de la final) i Shane Larkin. La seva segona meitat va ser decisiva en una final tan igualada.

Una final carregada d’èpica

Jasikevicius va fer un canvi en el cinc habitual del Barça i va situar Víctor Claver com a titular. L’aler valencià va tenir la missió inicial de desgastar Vasilije Micic. La tàctica va funcionar. No només perquè va aturar la seva producció ofensiva, sinó perquè va alterar el ritme habitual de l’Anadolu Efes, que es va veure empès a buscar els punts interiors de Sertac Sanli durant el primer tram del partit (11-8). Els dos entrenadors van trigar ben poc a ser sancionats amb una tècnica per haver protestat decisions arbitrals. L’equip turc només va poder anotar 15 punts en un primer quart que va finalitzar amb avantatge culer de set punts (22-15). La segona falta personal de Brandon Davies va enviar a la banqueta el pivot, que havia anotat 10 punts en 9 minuts.

Nikola Mirotic

El Barça es va construir una diferència de 10 punts (25-15), però la irrupció en escena de la segona unitat de l’equip blaugrana va alterar la dinàmica inicial. L’Anadolu Efes va aprofitar un grapat d’errades consecutives del rival per apuntar-se un parcial de 0-9 i ajustar el marcador (25-24). La producció ofensiva del conjunt català es va aturar. En sec. També l’encert en el tir de tres punts (2/12 des de la línia de 6,75 metres). Els jugadors entrenats per Jasikevicius només van poder anotar 14 punts durant un segon període en què ho van passar fatal (29-36). El rival turc va treure petroli dels tirs lliures i va endurir la seva defensa per desprogramar l’ordre culer en una nit en què Mirotic va arribar al descans sense anotar. Entre Micic i Larkin, però, només van poder sumar una cistella en joc en els primers 20 minuts (36-39).

La diferència de l’Anadolu Efes es va disparar a l’inici del tercer quart (41-52), quan Micic i Larkin van començar a agafar ritme anotador. Carregat de faltes personals, el Barça no va poder igualar la defensa del primer tram de partit i el conjunt turc ho va aprofitar per protagonitzar una de les seves allaus ofensives habituals. En atac, l’equip blaugrana es va encomanar al talent de Kuric i Higgins i a la rauxa de Bolmaro per arribar als últims deu minuts de partit amb opcions de victòria (58-65).

Jasikevicius va desempolsar la defensa de Claver sobre Micic, l’energia de Davies i el carisma de Mirotic per empatar a cinc minuts d’una final d’extrema dificultat (69-69). Amb el marcador empatat, el talent de Micic i Larkin va ser decisiu perquè l’equip turc es proclamés campió per primera vegada en la seva història. Després de quedar-se a les portes l’any 2019 i de la suspensió de la competició l’any 2020, el bàsquet va fer justícia amb un projecte que mereixia recompensa. “Mai ens hem rendit i estic molt orgullós del meu equip. Hem començat la final amb massa estrès i això ens ha penalitzat, però després ens hem sabut refer”, va dir Ergin Ataman, entrenador de l’Anadolu Efes.

Dolgut per la derrota, però conscient que tornarà a lluitar pel títol en les pròximes temporades si aconsegueix apuntalar el projecte, el Barça va tancar decebut un diumenge en què es va quedar a només cinc punts de la seva tercera Eurolliga, un paradís que haurà d’esperar una mica més.