Esports Bàsquet 11/09/2014

La inesperada desfeta de la selecció espanyola de bàsquet, en cinc claus

França va preparar millor el partit dels quarts de final de la Copa del Món

Marc Gasol, després de la derrota / EFE

BarcelonaLa selecció espanyola de bàsquet va caure aquest dimecres eliminada per França als quarts de final d'una Copa del Món que, com amfitriona, aspirava a guanyar. La inesperada desfeta de Madrid s'explica en cinc claus:

1. Bany tàctic

Vincent Collet va sorprendre Juan Antonio Orenga jugant amb els seus pivots molt oberts i atacant des de la posició de 'tres'. L'equip francès va aturar el contraatac d'Espanya, va anul·lar Marc Gasol (3 punts amb 1/7 en tirs), va dominar el rebot (50-28) i va aïllar Ricky Rubio al perímetre (4 punts amb 1/7 en tirs). Els jugadors francesos van saber trobar espais a l'esquena de la defensa espanyola, que va badar una i mil vegades.

2. Càrrega de minuts

Tot i guanyar els sis primers partits per 26,5 punts de diferència, Juan Antonio Orenga va donar pocs descansos. Pau Gasol va arribar al compromís decisiu amb problemes físics, castigat per una mitjana de 26,6 minuts per enfrontament. El seu germà Marc lidera el rànquing amb 26,9 minuts.

3. Excessiva confiança

"No hem preparat bé el partit", va reconèixer Joan Carles Navarro. Després de guanyar per 24 punts de diferència el partit de la fase prèvia, els jugadors i el cos tècnic es van relaxar, tot esperant una semifinal i una final que no van arribar. França va preparar millor el partit.

4. Rols mal definits

A la recerca de la polivalència, alguns jugadors han acabat el campionat sense saber a quina posició juguen i quin paper tenen, com ara José Manuel Calderón, Sergio Rodríguez o Sergi Llull. Durant molts minuts Espanya va jugar amb dos bases, diluint-se el protagonisme i les responsabilitats d'un en l'altre. Víctor Claver, Felipe Reyes i Álex Abrines es van quedar sense jugar el partit contra França.

5. Control de les emocions

Liderada per Thomas Heurtel, França va jugar millor els minuts decisius. L'angoixa va paralitzar la selecció espanyola, que no va saber superar la pressió de saber que una derrota significava un fracàs. La cistella va empetitir i l'equip amfitrió tan sols va anotar 2 dels 22 triples que va intentar, un pobre 9,1%. El conjunt tan sols va poder anotar 52 punts, la pitjor xifra en dècades.