Bàsquet - Lliga Endesa
Esports  /  Bàsquet 23/03/2018

La flama de la Penya no s’apaga

Els accionistes del Joventut de Badalona SAD voten massivament no liquidar l’entitat

i
àlex Gozalbo
3 min
Juanan Morales durant la junta general extraordinària.

BadalonaLa flama de la Penya no s’apaga. Els accionistes del Joventut de Badalona SAD van votar ahir no dissoldre la societat. El 99,97% dels propietaris presents a la junta general extraordinària que es va celebrar al Palau Olímpic van apostar per no liquidar l’entitat.

Abans de la votació el president, Juanan Morales, va presentar una fotografia de quina és la situació actual de la societat. Sense artificis, amb cruesa, però amb sinceritat. “Ens veiem capacitats per tirar la situació endavant si els compromisos signats es compleixen. La Penya no té un problema econòmic, té un problema de tresoreria perquè no ha rebut ingressos que tenia compromesos”, va exposar el màxim mandatari del club verd-i-negre durant una junta que va tenir moments molt emotius. El basc es va mostrar molt disgustat amb la visió del Joventut que s’ha popularitzat en els últims dies. “La Penya és un model d’èxit mundial i us demano [als accionistes] que defenseu aquesta idea, perquè arreu del món ens miren amb enveja. No heu de permetre que es critiqui el nostre model. No és un malbaratament de diners. És un model d’èxit. Per a la ciutat hauria de ser un motiu d’orgull. Això no és la cova d’Alí Babà, aquí hem treballat amb rigor”, va afegir.

El club deu dues mensualitats

Morales va admetre que el club deu dues mensualitats als seus treballadors però que està al dia de la majoria de pagaments. “Les possibilitats per tirar endavant passen pel desbloqueig de la subvenció. Estem treballant per obtenir un aval", va analitzar. El club confia en l'ajuda de la Federació Catalana i la Secretaria General de l'Esport. A més, un grup de socis ha posat en marxa una iniciativa per buscar els diners. "Si un grup de socis avaléssim de manera mancomunada els diners que necessita el club podríem desbloquejar la situació. Si 400 persones avalem 1.500 euros arribaríem a la quantitat que es necessita”, va avançar el soci Carles Sagués, el promotor de la iniciativa.

Juanan Morales, durant la junta general

“Una altra opció per solucionar la situació és el cobrament de les factures que ens deu l’Ajuntament i l’avançament de les restants. Estem tancant nous patrocinis. A més, estem mantenint converses amb tres inversors, que demanen el control del club. La línia vermella és el manteniment del model de planter i mantenir el club a Badalona. Crec que aquesta hauria de ser l’última alternativa”, va analitzar.

“Quan la gent se m’acosta i em diu «Què necessites?» contesto: «Diners»”, va reconèixer Morales, que es va queixar dels problemes tècnics per ingressar els diners que el club té emparaulats. “Tot i haver presentat les factures, el club encara no ha rebut cap euro del contracte amb l’Ajuntament. El consistori al·lega que hi ha un deute que ho impedeix”, va dir Morales, que va llegir un informe sobre els fets que han portat el club a la situació actual.

Morales també va analitzar el conveni amb la Fundació Badalona Capital Europea del Bàsquet. “Les subvencions que hem rebut sempre s’han ajustat a la llei i han estat perfectament justificades. És falsa l’afirmació que la Penya ha rebut diners sense control. El que sí que hi ha són diferències de criteri. No entenc l’ombra de sospita que s’estén sobre la Penya”, va explicar el president, que va recordar que aquesta temporada no han rebut diners de la Fundació.

Morales va intentar fer pedagogia sobre la situació real del club. “La quota que paguen els jugadors del bàsquet base no cobreix el seu cost. Aquestes despeses les sosté la SAD i estem orgullosos que això sigui així. No és cert que els ingressos que van a la SAD siguin per al primer equip”, va recordar el president, que va posar un exemple molt gràfic. “L’aigua calenta amb la qual es dutxa el jugador del mini C es la mateixa que la del primer equip. És impossible diferenciar qui paga cada cosa i, per tant, hi ha despeses del club que són impossibles de separar”, va argumentar amb vehemència.

Tot i que la situació general no convida a l’optimisme, Morales va enviar alguns missatges positius. “La generació d’ingressos ha millorat gràcies al ticketing i a l’explotació del Palau Olímpic i dels seus locals -va afirmar-. La missió d’aquesta junta no és assenyalar culpables. Els clubs que són poderosos no ho són pel que generen, i això és una realitat. La Penya està al mateix nivell d’ingressos que la mitjana dels clubs ACB”, va recordar el basc.

Què passaria si el Divina Seguros Joventut baixés a la LEB Or? “Estem treballant per mantenir la categoria, però tenim un pla de contenció per si es produeix el descens. El deute de l’IBI, l’acord amb Hisenda i els costos del Palau Olímpic no canviarien i, per tant, hauríem d’anar a parlar amb Hisenda i amb l’Ajuntament”, va avançar Morales.

stats