01/02/2016

El Madrid, contra les cordes pel passaport fals de Marcus Slaughter

3 min
El Madrid, contra les cordes pel passaport fals de Marcus Slaughter

BarcelonaL’ACB i el Barça han decidit personar-se en el procés penal obert al jutjat d’instrucció número 27 de Madrid pel passaport fals de Marcus Slaughter, exjugador del Reial Madrid. El tribunal dictarà una comissió rogatòria a Turquia per prendre declaració al pivot nord-americà, acusat de jugar la temporada passada amb un passaport fals. El seu actual equip és el Darussafaka Dogus.

El Barça va mostrar la seva sorpresa i preocupació per uns fets que considera “una greu adulteració de les competicions”. El club va donar l’ordre als seus serveis jurídics de sol·licitar l’admissió de la compareixença de l’entitat culer davant del jutjat d’instrucció en qualitat de part perjudicada pels fets investigats. Marcus Slaughter va disputar un total de 13 partits de la Lliga Endesa i 3 de la Copa del Rei sense ocupar llicència de jugador extracomunitari, ja que va ser inscrit amb un passaport de Guinea Equatorial, un país que forma part de l’acord de Cotonu, que permet als esportistes tenir el mateix conveni que els jugadors comunitaris. El Madrid, que va superar el Barça a les finals de les dues competicions, va guanyar els dos títols.

Abans dels play-off, quan va descobrir que el passaport de Marcus Slaughter era irregular, el Reial Madrid va descartar el base argentí Facundo Campazzo i va modificar la llicència del pivot, inscrivint-lo com a jugador nord-americà i, per tant, utilitzant una de les dues places extracomunitàries. L’altra va ser per al mexicà Gustavo Ayón. El club blanc va assegurar que el passaport era legal i vàlid, però que feia el canvi per evitar possibles suspicàcies.

“El FC Barcelona considera que si es confirmen aquests fets, això implicarà un seguit de conseqüències esportives de molta gravetat. Tot això amb independència de les lògiques actuacions que hauran d’emprendre tant l’Associació de Clubs de Bàsquet (ACB), com altres clubs perjudicats per les actuacions investigades”, va dir el club blaugrana a través d’un comunicat.

L’ACB traslladarà formalment els fets al jutge únic de la Federació Espanyola (FEB) perquè, si s’escau, decideixi sobre la incoació dels expedients disciplinaris que siguin procedents. “L’ACB manifesta el ferm compromís de l’organització a favor del joc net i els valors de l’esport, i col·laborarà en tot el que calgui per aclarir els fets”, va explicar l’associació de clubs.

La Vanguardia va publicar ahir la carta que, a requeriment del jutge, va enviar Purificación Angué, ambaixadora de Guinea Equatorial, informant que el passaport de Marcus Slaughter “no és legal, sinó falsificat”. Andy Panko, exaler del Montakit Fuenlabrada que en l’actualitat milita al Nancy de França, és un altre dels jugadors investigats. Tal com va descobrir la FEB el maig de l’any passat, el jugador estava utilitzant el mateix número de passaport que Marcus Slaughter (AA001616) .

Entre sis mesos i dos anys de presó

El jutjat d’instrucció número 27 de Madrid ha cursat a Turquia i França, països on viuen ara Marcus Slaughter i Andy Panko, una comissió rogatòria perquè li permeti interrogar els dos jugadors, una declaració que tindria lloc per videoconferència des d’un jutjat local. Els dos nord-americans de naixement hauran de comparèixer assistits per un advocat. Els jugadors estan representats per Misko Raznatovic (Beobasket), un dels agents amb més poder a Europa.

Segons l’article 395 del Codi Penal, el delicte de falsedat en document públic comès per un particular està castigat amb una pena de presó de sis mesos a dos anys. Encara afectat per l’eliminació del seu equip de futbol de la Copa del Rei per l’alineació indeguda de Denís Txérixev, el Reial Madrid va decidir ahir guardar silenci.

El pivot va ser acusat d’alineació indeguda

La polèmica sobre el passaport de Marcus Slaughter no és l’única que afecta el Reial Madrid i el jugador. El jutjat central contenciós administratiu de Madrid va admetre a tràmit l’octubre passat el recurs del València Basket contra la resolució 107/2015 bis del Consell Superior d’Esports (CSD) que va tancar la via esportiva en entendre que no hi va haver alineació indeguda de l’equip blanc durant el tercer partit de la semifinal de la Lliga Endesa disputat el 9 de juny a la Fonteta. El club taronja assegura que el jugador del Reial Madrid va disputar el partit sense estar inscrit a l’acta inicial, que posteriorment va ser modificada. L’ACB va qualificar la irregularitat com un error humà.

stats