24/01/2021

La màgia d’ajudar els altres

2 min
Luca i Ricky Rubio

Unes hores abans que marxés als Estats Units, mentre intentava assimilar haver passat per tres equips diferents de la NBA en tan sols unes hores, vaig parlar amb Ricky Rubio per donar forma a un interactiu sobre els 10 anys de l’ARA. He reescoltat la conversa algunes vegades perquè està plena de missatges interessants, però fins ahir no havia seguit una de les seves principals recomanacions; la de veure el documental Stronger together. “És un projecte que uneix dues de les branques que tenim a la fundació: nens i nenes i càncer. Mira-te’l, que té molta màgia”.

El 13 de maig del 2018 Luca, un nen molt aficionat al bàsquet, va ser ingressat d’urgència a l’hospital perquè tenia un dels pulmons inundat. L’endemà li van diagnosticar un limfoma limfoblàstic de tipus T. “Ell odiava la possibilitat de no tornar a jugar a bàsquet, de no poder tornar a ajuntar-se amb els seus amics i fer una cosa que l'apassionava”, explica Anne-Marie, la seva mare. Durant una setmana va estar ingressat a la unitat de cures intensives. El seu entrenador era Lluís Escudero, un formador excepcional que casualment havia sigut tècnic de Ricky Rubio. “M’agradaria que algú conegués Luca”, li va dir a la família.

Aquest algú va resultar ser jugador de la NBA, que es va presentar per sorpresa a la casa del nen i li va regalar unes vambes amb les quals havia disputat un partit de play-off. La conversa va fer brillar els ulls del jove com mai. Els pares de Luca van pensar que es tractava d’una acció benintencionada, però puntual. Ricky, en canvi, li va donar el seu telèfon. “Quan ho necessitis, truca’m”, li va dir. A poc a poc es va anar construint una relació plena de complicitats i videotrucades, que va acabar amb el nen viatjant als Estats Units per veure un partit en directe de Rubio.

“Vam connectar molt bé. Els nens sempre m’han transmès el que significa viure. Des que soc un jugador professional, la societat m’havia donat moltes coses, però jo sento que també li he de retornar tota aquesta estima. Quan vaig veure que Luca no ho estava passant bé, el projecte va agafar més força. No sabem el poder que cada persona tenim. No només els famosos, qualsevol persona pot ajudar una altra persona”, diu Rubio. “Ara veig les coses diferents de la majoria de gent. En els moments difícils sempre has de ser positiu. La meva recomanació als malalts és que canviïn la paraula malaltia per oportunitat”, afegeix Luca, que ha donat nom a un projecte que té com a objectiu ajudar altres nens.

stats