Bàsquet

Pau Gasol, un retorn de pel·lícula

El millor jugador català de bàsquet de la història tornarà a vestir la samarreta blaugrana 20 anys després de la seva marxa a la NBA

i
Àlex Gozalbo
3 min
Pau Gasol

BarcelonaPau Gasol, el millor jugador català de bàsquet de la història, tornarà al Barça 20 anys després de la seva marxa a la NBA. El club culer ha anunciat aquest dimarts l'acord amb el pivot, que vestirà la samarreta blaugrana fins que acabi la temporada. El gran objectiu del mític dorsal 16 és convertir els Jocs Olímpics de Tòquio, que se celebraran l’estiu vinent, en l’epíleg rodó de la seva carrera. Aquest dimecres, ja ha sigut inscrit a l'Eurolliga, un títol que falta en el seu destacat palmarés.

"Estic molt content d'anunciar que torno a casa i que aviat m'incorporaré a les files del Barça. Vull posar les meves habilitats i la meva experiència a disposició del club en un moment clau de la temporada de la mateixa manera que continuo progressant en el meu estat de forma física i començo a agafar ritme de competició. Em sento feliç de tornar al club on vaig començar i afronto aquesta oportunitat amb il·lusió i l'esperança de poder aportar coses aviat a l'equip. Vull donar les gràcies al Barça i a l'equip tècnic que ha fet possible la meva incorporació", ha piulat el pivot.

La idea inicial de Pau Gasol era trobar un equip a la NBA, on té previst continuar vivint quan acabi la seva etapa com a esportista. La negativa dels Golden State Warriors i dels Los Angeles Lakers va empènyer el jugador a obrir converses amb el Barça, el club des del qual va arribar a l'elit i que mantenia els seus drets a Europa. La bona relació que Gasol té tant amb Sarunas Jasikevicius, amb qui divendres va conversar de manera telemàtica, com amb Nikola Mirotic i, sobretot, amb Joan Carles Navarro ha sigut essencial per concretar les converses amb el Barça. Instants després de l'anunci oficial, l'exescorta culer ha fet declaracions a DAZN on admet que Gasol "ha tingut la mala sort de tenir aquesta lesió, que és important, i a aquesta edat, que sempre costa una miqueta més recuperar-se". "Està lluitant per reenganxar-se a la competició. Li agradaria, com tothom sap, anar als Jocs Olímpics, i ara es veu amb més forces", ha afegit.

Gasol torna a casa

L’operació Gasol va rebre el vistiplau de la junta gestora, ja que el pressupost de la secció no es veurà modificat. El Barça es va estalviar diners amb la desvinculació de Thomas Heurtel. Una part van anar destinats al fitxatge de Léo Westermann, però el balanç encara era positiu per a la caixa culer. A més, el pivot signa pel salari mínim que exigeix el conveni de l’ACB i la xifra que rebrà serà la part proporcional de 68.337 euros, és a dir, entre 24.000 i 30.000 euros bruts.

El 18 de març es compliran 20 anys des que Pau va esclatar amb una gran actuació amb el Barça a la final de la Copa del Rei de Màlaga. El seu últim partit com a blaugrana va ser el 21 de juny d’aquell mateix any, quan el conjunt culer es va imposar al Reial Madrid en un tercer partit de la final de la Lliga Endesa disputat al pavelló Raimundo Saporta. Una setmana després, els Atlanta Hawks el van escollir en la tercera posició del draft de la NBA i el jugador, que va ser traspassat als Memphis Grizzlies, va encetar una etapa molt exitosa als Estats Units. En total, Gasol va disputar més de 1.200 partits a la millor lliga del món. HoopsHype xifra en 220 milions de dòlars (una mica més de 180 milions d'euros) el salari que el català ha cobrat durant aquests dues dècades formant part dels Grizzlies, els Lakers, els Bulls, els Spurs, els Bucks i els Blazers, franquícia amb la qual no va arribar a debutar.

Missatge de Pau Gasol als culers

"Encara no estic preparat"

Gasol no juga cap partit oficial des del 10 de març del 2019, ja que va ser intervingut dues vegades d’una fractura navicular per estrès al peu esquerre. El jugador porta dos anys esforçant-se cada dia per contradir tots els diagnòstics mèdics. Hores i hores amb fisioterapeutes, preparadors físics i entrenadors personals, com ara Raül López, el genial base de Vic que també va formar part de la mítica generació del 80, per tornar a posar en risc un prestigi aconseguit durant 20 anys a la NBA, la competició més exigent del món. El català ha dedicat les últimes setmanes a entrenar-se al Woodside Priory School, un col·legi preparatori per anar a la universitat ubicat a Portola Valley, a Califòrnia. “Encara no estic preparat per tornar a la pista”, va avisar el jugador, que vol ser prudent amb les expectatives que genera el seu fitxatge. Sergio Scariolo, entrenador de la selecció espanyola, va valorar l’opció de convocar-lo per disputar els partits de classificació per a l’Eurobàsquet 2022, però Gasol va preferir agafar un millor to competitiu. "Estem sempre esperant veure el Pau en una pista de bàsquet. El nostre principal desig és veure'l jugar de nou al més alt nivell en un partit de bàsquet, així que creuarem els dits perquè així sigui", va dir el tècnic italià.

stats