La penúltima lliçó d'Aíto García Reneses
El tècnic, de 74 anys, torna a la Penya per treballar amb els joves del bressol
BadalonaAíto García Reneses ha tornat al Joventut de Badalona per treballar amb els joves del bressol. Tal com va avançar Televisió de Badalona, el mític tècnic de 74 anys entrena dos dies a la setmana Zsombor Maronka, Miguel Malik Allen, Yannick Kraag, Adrià Domènech, Rubén Prey i Kriss Helmanis, sis de les promeses amb més progressió, a les pistes annexes del Palau Olímpic.
Aíto, que havia decidit agafar-se un any sabàtic, va entrenar durant dues etapes la Penya: del 1983 al 1985 i del 2003 al 2008. L’actual entrenador del Joventut, Carles Duran, és un dels seus grans deixebles. L’últim equip del tècnic madrileny va ser l’Alba de Berlín. “Ens hauria agradat que l'Aíto hagués seguit més temps amb nosaltres, perquè és un geni, però estem contents amb el canvi d’entrenador. L’Israel González ens permet reforçar la filosofia d’apostar per jugadors joves perquè vagin adquirint responsabilitats. Porta molts anys com a ajudant i està preparat per ser primer entrenador. És un tècnic amb molta capacitat que ens permetrà continuar amb l’estil de joc i l’estructura esportiva dels últims anys”, va dir en una entrevista a l’ARA Himar Ojeda, el director esportiu de l’equip alemany.
“Vam aconseguir que estigués amb nosaltres durant un cicle de quatre anys, tot i que ell últimament estava fent períodes de dos anys, però la temporada passada va ser molt dura, amb un calendari molt comprimit i moltes setmanes amb tres partits. L’energia amb la qual s’agafa cada entrenament és increïble, i volia descansar. Espero que quan decideixi què vol fer la pròxima temporada nosaltres ens veiem en un compromís”, va afegir Ojeda.
Quan Aíto va anunciar que no ocuparia la banqueta de l’Alba de Berlín, el 17 d’agost, la majoria d’equips ja tenien entrenador i el madrileny no va rebre cap oferta. “Vull deixar passar una mica de temps després d’aquests quatre anys a Berlín. Sobretot després de l’última temporada, amb 90 partits, de vegades quatre per setmana, i moltíssims viatges amb vols dolents, perquè durant la pandèmia n’hi havia menys i les connexions que havíem de fer als aeroports eren terribles. Vull reposar una mica la situació i ja veurem què passa més endavant”, va analitzar Aíto. L’última vegada que l’entrenador es va agafar un any sabàtic va dedicar unes setmanes a treballar amb els joves de l’Estudiantes.
La formació personal, clau
Pioner a l’hora d’implantar tàctiques i mètodes de treball, Aíto té clara quina és la combinació perfecta. “L’èxit de la generació de jugadors com els germans Gasol i Navarro és que tenen fonaments i són intel·ligents. Les repeticions són necessàries, però és imprescindible combinar la formació del jugador amb la de la persona. És important que els joves es formin estudiant, perquè el desenvolupament de la ment no es pot aconseguir només amb el bàsquet. La capacitat de comprensió facilita qualsevol aprenentatge. El que marca la diferència és escollir entre les 1.000 situacions del joc. Cal ensenyar quan i com fer les coses”, diu. L’entrenador, que és un enamorat dels problemes matemàtics i de la fotografia, va recomanar a Edy Tavares que fes sudokus i va alimentar la passió de Xavi Fernández pels escacs.
“Aprendre no és només una etapa, és tota la vida. Es pot aprendre d’altres entrenadors, però també dels jugadors. És una actitud. Jo vaig néixer entrenador, i quan jugava ja em passava tot el dia pensant en el joc”, assegura Aíto. El tècnic està aprofitant la seva situació actual per veure molts partits, tant en directe com a través de la televisió. “Un dels problemes del bàsquet actual és que els jugadors estan massa acostumats a fer sistemes, quan el més important és aconseguir que siguin capaços de llegir el joc”, adverteix.
Apostar per la innovació
El tècnic madrileny és un enamorat de qualsevol innovació. “En el bàsquet actual les defenses són més agressives i, per tant, el temps és un aspecte cada vegada més rellevant. El bàsquet pot ser més espectacular si es juga a més velocitat. El canvi de regles, com l’aplicació de l’esperit original de les faltes antiesportives, hi pot ajudar, però el pes dels exàrbitres no hauria de ser tan gran a l’hora de repensar les normes. L’estil del bàsquet europeu ha de ser intel·ligent i ràpid”, reconeix l’entrenador, que té una visió crítica amb l’small ball, una tàctica molt de moda a la NBA que aposta pel joc sense pivots. “Hem de protegir el joc interior perquè hem perdut molta riquesa en el joc. El bàsquet ha de ser més complet i no pot ser que el bloqueig directe ho monopolitzi tot”, assegura Aíto, que demana combinar els resultats amb la progressió contínua dels jugadors.