Bàsquet

La recepta de la Penya per engrescar-se: la de sempre, el talent de la casa

L'equip de Carles Duran debuta a la Lliga mirant de continuar progressant en l'any del retorn de Guillem Vives a Badalona

3 min
El Joventut debuta aquesta temporada contra el Bilbao Basket

BarcelonaAlgunes coses no canvien. Passen els anys i el Joventut de Badalona continua fent debutar joves per mantenir-se entres els millors. L'equip de Carles Duran s'estrena aquesta temporada contra el Bilbao Basket (18 h, Movistar Deportes) en un partit en què, de passada, se celebrarà el 30è aniversari del Pavelló Olímpic: l'entitat verd-i-negra va abandonar fa tres dècades la icònica pista d'Ausiàs March per fer un salt de qualitat cap a un recinte on han jugat els millors jugadors de la història, gràcies als Jocs del 1992. De cara al debut, Duran tindrà tres baixes importants per lesió, dues de les quals sota l'anella: els pivots Ante Tomic i Simon Birgander, així com el badaloní Ferran Bassas, que comença la segona temporada després de tornar al club provinent del San Pablo Burgos. "Afrontem el primer partit amb tota la il·lusió i amb moltes ganes de començar bé la Lliga Endesa, perquè ja sabem que començar bé la temporada et dona molta confiança i després tot és més fàcil", deia a la prèvia un dels capitans, Pau Ribas.

Després d'uns anys de travessia pel desert, la Penya ha trobat l'estabilitat econòmica gràcies a l'entrada del grup Grifols. I s'ha traduït amb projectes esportius que han portat l'equip a ser entre els vuit millors de la Lliga Endesa, cosa que li permet jugar els play-off i la fase final de la Copa del Rei. La temporada passada la Penya va acabar setena i va perdre en el primer torn de play-off contra el Barça. Ara el repte és igualar el resultat i millorar-lo. "El repte és que la gent s'identifiqui amb la nostra manera de jugar" ha explicat Duran.

Per aconseguir-ho, Duran veu com torna a casa un dels millors jugadors que n'han sorgit els últims anys, Guillem Vives, que ha jugat les últimes set temporades al València. Amb 28 anys, Vives ha vist com les lesions li tallaven les ales. També hi torna l'escorta Brandon Paul, que ja va ser verd-i-negre la temporada 2015-16. El base dominicà Andrés Feliz i l'aler pivot nord-americà Derek Willis, tots dos debutants a la Lliga Endesa, són els altres dos fitxatges dels verd-i-negres de la temporada, mentre que Pep Busquets, un dels joves talents de la casa, ja entra en dinàmica de primer equip. Sense Nenad Dimitrijević ni Xabi López-Arostegui, que han marxat al València, la Penya ha vist com aquesta pretemporada feia un pas endavant Vladímir Brodziansky. A més, Arturs Zagars ha entrat en dinàmica de ser base quan toca, mentre que dos joves reclutats a l'estranger fa anys i provinents del planter, l'hongarès Zsombor Maronka i el pivot letó Kris Helmanis, han gaudit de protagonisme. Segons Pau Ribas, amb els fitxatges "s'han arreglat algunes coses en què es va fallar l'any passat": "Tenim una plantilla compacta i molt millor en defensa, la qual cosa ens farà competitius cada dia".

Per a Carles Duran serà la cinquena temporada al club. I cada any l'equip ha fet un pas endavant, tot i que ara haurà de guanyar-se la renovació perquè acaba el contracte el 2022. De nou, la Penya competirà a l'Eurocopa: l'any passat es va quedar a les portes de la fase final caient de manera ajustada contra el Virtus de Bolonya. En competició internacional van poder tornar uns 3.000 espectadors la temporada passada, però el partit contra el Bilbao marcarà el retorn dels seguidors a l'Olímpic després d'un any i mig. Pau Ribas, per exemple, gairebé no ha pogut gaudir del suport de la gent des que ha tornat a casa. "Volia jugar a un bon nivell, en un bon equip que competís, gaudir a la pista i ajudar els joves facilitant-los la introducció a la Lliga Endesa i en el professionalisme. L'única cosa que m'havia fallat fins ara era poder jugar davant d'afeccionats, i això ja serà possible ara", ha dit a la prèvia del partit contra el Bilbao, entrenat per Àlex Mumbrú, un altre exjugador de la Penya. I del CB Sant Josep, un dels clubs tradicionals d'una ciutat, Badalona, que batega pel bàsquet tot i que ara pateix pels problemes logístics d'aquest històric club, que continua sense poder jugar a la seva pista. La manifestació aquesta setmana per reclamar una solució per al Sant Pep, de fet, va aplegar desenes de cares conegudes del bàsquet català. I, tot plegat, la setmana que han passat per la pista de la Penya tres cares conegudes del passat: Raúl Lopez, Aíto García Reneses i Ricky Rubio. Qui ha conegut la Penya per dins sempre acaba tornant-hi.

stats