Bàsquet - NBA
Esports Bàsquet 19/07/2021

La resiliència extrema de Monty Williams, una inspiració per als Phoenix Suns

Després de superar un seguit de drames personals, l'entrenador té una gran ascendència

3 min
Monty Williams

BarcelonaQuedaven 30 segons per al final del cinquè partit i la pilota va arribar a Devin Booker, el millor jugador dels Phoenix Suns. El vent semblava bufar a favor per a la franquícia d’Arizona, que perdia per un punt de diferència, però que disposava de la possessió definitiva. Va ser aleshores quan va aparèixer Jrue Holiday, que va canviar el guió de les finals amb una gran acció defensiva i una assistència que va tenir Giannis Antetokounmpo com a destinatari. En un tancar i obrir d’ulls les possibilitats de guanyar l'anell es van complicar enormement (2-3), però Monty Williams, un entrenador acostumat a sobreposar-se a les situacions límit, no es va rendir.

En la vida de Monty Williams no tot són flors i violes. L’any 2016, quan era entrenador ajudant dels Oklahoma City Thunder, un accident de trànsit va acabar amb la vida de la seva dona. Un vehicle que circulava al doble de la velocitat permesa va impactar contra el cotxe en què viatjaven tant l’Ingrid com els seus tres fills, que van resultar il·lesos. La parella portava 26 anys junta i ella havia tingut un paper clau durant l’època universitària de Monty, que va passar de ser un estudiant amb dificultats a un alumne destacat.

Ella també havia ajudat Monty quan els metges li van descobrir una cardiomiopatia hipertròfica, una afecció provocada per l'engrossiment del cor. Els especialistes li van dir no només que no podria jugar més, sinó que la seva vida corria perill. Això el va portar a una profunda depressió. Es va allunyar de tot i de tots i va començar a involucrar-se en mil i una baralles. El tècnic, aleshores encara jugador, va pensar en suïcidar-se. “T’aturarem el cor durant uns instants per provocar-te un episodi cardíac. Si no surt bé, podries no sobreviure", li van advertir els metges. Williams va haver de signar una renúncia de drets abans de passar pel quiròfan. La intervenció, però, va ser un èxit.

El dia en què va enterrar la seva dona, Monty Williams va rebre un suport massiu de companys i rivals. L’entrenador s'havia guanyat l'afecte dels diversos protagonistes de la NBA gràcies a la seva empatia. En el discurs que va fer des del faristol de l'església, Monty va parlar durant set minuts. Les seves últimes paraules van servir per demanar a tots els assistents que no s'oblidessin de resar per la família de la dona que va xocar contra l'Ingrid. "Aquesta família no es va despertar volent fer-nos mal", va afirmar.

Monty Williams durant un temps mort

Quan Ryan Anderson va trobar la seva nòvia morta a casa seva, el tècnic va ser la tercera persona a qui va trucar. La noia s'havia suïcidat. L'entrenador va anar a casa seva, el va abraçar, el va escoltar i es va quedar a dormir amb ell. "És la millor persona que he conegut mai", assegura Kevin Durant. Després de la mort de la seva dona, Williams es va allunyar durant dues temporades de la NBA, on va tornar a treballar com a assistent dels Philadelphia 76ers l’any 2018.  “Monty ha passat per coses molt dures en la seva vida. Coses de les quals molta gent no sempre es recupera. Al marge del bàsquet, significa molt per a mi i per a la meva família", confessa Chris Paul, la gran estrella dels Phoenix Suns.

"Hem de tenir resistència mental"

La situació que viu l’equip d’Arizona, que està a una derrota de l’eliminació, no és senzilla, però l’ascendència que Monty Williams té sobre el vestidor pot ajudar a revertir les finals de la NBA. El sisè partit es disputarà a Milwaukee, però el tècnic confia en forçar un setè duel, que es jugaria a Phoenix. "Hem de tenir resistència mental, com si tot es reduís a aconseguir una victòria. Hem de guanyar un partit per posar-los de nou a l'avió. Això és tot. Hem de tenir determinació per estar disposats a fer el que sigui necessari per tornar a posar-los a l'avió. Podem anomenar-ho com vulguem, fortalesa mental, totes aquestes coses, però serà necessari, i els nostres jugadors són capaços de fer-ho. És la primera vegada que estem en aquesta situació i podem fer-ho”, diu.

Malgrat el missatge motivador, Williams va detectar que el grup no va saber com gestionar els moments clau del cinquè partit. "No crec que sigui per falta d'esforç, només crec que en alguns moments no vam entendre quin tipus d'esforç necessitàvem”, recorda l’entrenador, que ha protagonitzat algunes xerrades memorables durant les finals. “Els nostres jugadors saben que hem de posar la pilota en moviment i fer que la seva defensa treballi més”, analitza.

stats