Biògraf de Kobe Bryant
Esports Bàsquet 26/01/2021

Roland Lazenby: "Kobe Bryant tenia una determinació especial”

i
Àlex Gozalbo
3 min
Roland Lazenby

BarcelonaUn any després de la mort de Kobe Bryant, l’ARA entrevista Roland Lazenby. El periodista nord-americà, que havia escrit en el passat les biografies de Michael Jordan i Jerry West, és l’autor de Showboat, un llibre editat en castellà per Libros Cúpula que repassa la vida de la mítica icona dels Lakers per intentar entendre la construcció de la seva mentalitat competitiva.

Roland, vostè va veure el primer partit de Kobe Bryant a la NBA en directe. S’imaginava una carrera tan brillant?

— En realitat va ser el primer partit en què va anotar un tir de camp. Va ser a Charlotte. Ningú no s’imaginava una carrera així. Tot i això, hi vaig anar perquè estava escrivint un llibre sobre uns quants jugadors selectes que arribaven a la lliga amb un potencial enorme. Aquest potencial i la visió que jo en tenia van continuar creixent durant els següents mesos, en part per la meva bona relació amb Larry Drew, que en aquella època era entrenador ajudant dels Lakers. Drew estava meravellat del seu talent i de la seva ètica de treball.

Com va influir Michael Jordan en la personalitat de Kobe Bryant?

— Tots els grans van influir en Kobe. Els va estudiar a tots. Sonny Vaccaro, d’Adidas, buscava el nou Jordan i es va quedar bocabadat al trobar que aquell noi podia ser el Kobe. Adidas va posar aquesta idea al cap d’aquell noi de 15 anys. L'afectava, però la naturalesa competitiva de Kobe era força orgànica, no era una cosa que pogués aconseguir si intentés copiar algú altre.

Quins trets de la personalitat de Kobe Bryant són diferents d’altres grans esportistes?

— Tenia una voluntat poc freqüent, una voluntat de ferro. Una determinació especial. Una capacitat inhumana d’aferrar-se a un objectiu. Kobe era bàsicament el fill d’un home ric. La seva família ja li proporcionava un gran estil de vida, cosa que el feia bastant inusual.

Mural situat a Los Angeles.

En què consistia la famosa Mamba Mentality?

— Per tenir èxit, la seva esmentada voluntat de ferro es va convertir en assassina. En realitat, Mamba va ser una identitat que es va crear per ajudar-lo a sobreviure i després prosperar després d'haver destrossat la seva vida amb una sèrie de decisions terribles, incloses les que el van portar a ser acusat d'assetjament sexual a Colorado.

Quina importància tenia la família per a Kobe Bryant?

— Ho va ser tot fins que no ho va deixar de ser, fins que els seus pares van intentar intervenir en la selecció d'un company. Ells eren tan poderosos en la seva manipulació que va considerar que era necessari treure’ls, literalment, de la seva vida, cosa que va provocar un dolorós conflicte que va durar anys.

Quin paper va tenir Itàlia en la seva vida?

— L’exposava a una gran passió, a les meravelles d’Europa, de la cultura i la llengua. Sobretot, va alimentar la seva idea de la seva superioritat personal com a jugador, que va provocar la seva ambició i li va crear conflictes durant tota la vida.

Quin lloc hauria d’ocupar en la història del bàsquet?

— Ell representa el nivell competitiu per excel·lència. Ningú treballava més que ell i es va esforçar més que ningú per arribar a ser el més gran que podia ser. No va enganyar mai els seguidors i per això era tan estimat.

D’on ve el nom del seu llibre, Showboat?

— És el sobrenom que Shaquille O’Neal li va posar quan era un debutant als Lakers, un malnom que era un insult, que el va identificar correctament com un jugador cridaner i un especialista en esmaixades. Va ser un nom que va incentivar la seva ira i, per tant, la seva motivació cap a cotes inimaginables.

El seu llibre enganxa tant els fans com els altres lectors, quin és el seu secret?

— Sempre he intentat explicar una història molt humana dins i al voltant de la vida d’un jugador de bàsquet. Els conflictes i els desafiaments als quals s’enfronten fora del camp sovint coincideixen amb coses fantàstiques que fan sobre el parquet i tenen un paper invisible en qui són i com responen a la vida. Principalment, estudio els pares, els avis i els altres avantpassats que determinen el context de la vida de les persones que es consideren com els millors competidors. M’agrada estudiar les personalitats competitives, sovint dins del context complicat de la raça als Estats Units.

stats