02/01/2022

L'entrenador que no enviava 'whatsapps'

2 min
Joan Rubio durant un temps mort

Joan Rubio, entrenador ajudant especialitzat en analítica de l'Spar Girona, porta tota la temporada desfent una confusió. "La gent em veu a la banqueta de Fontajau agafant dades amb un dispositiu mòbil i es pensa que estic enviant whatsapps", diu de broma. La seva tasca és una altra de molt diferent, ja que recull dades del que passa sobre el parquet en temps real. "Intentem donar significat als números per ajudar el cos tècnic a adoptar millors decisions. Aquesta informació ens permet prendre decisions més objectives, tant abans com durant dels partits. Les estadístiques hi són i tothom hi té accés, però nosaltres traduïm les dades al llenguatge del bàsquet", diu.

L'equip gironí extreu les dades de tres fons diferents: les estadístiques oficials, les dades que serveixen empreses especialitzades i les que ells s'encarreguen de recollir. "Hem creat el nostre propi model. El big data del bàsquet femení no existeix, però les estadístiques et poden ajudar molt si les saps interpretar. Si orientes bé la mirada, et poden donar molta informació per plantejar el teu pla de partit. A més, hem creat un software propi que ens permet comprovar en directe si el partit està anant en la direcció que havíem previst i que ens convé més a nosaltres", explica Rubio.

Una peça clau d'aquest engranatge és el Marc Maset, un matemàtic que treballa al laboratori cuinant les dades. "La seva feina és clau. Nosaltres fem bàsquet, no fem números. El club ha fet una aposta per tenir un departament de dades i analítica i el cos tècnic hi ha cregut molt. Tot i el seu bagatge, l'Alfred Julbe es manté sempre en continu aprenentatge i és capaç de prendre decisions en pocs segons. La Laura Antoja, que és l'entrenadora ajudant responsable de l'scouting, utilitza les dades analítiques per corroborar la seva visió. Al final, incidim des de molts punts d'una manera activa. Nosaltres compartim una informació prèvia als partits i una anàlisi posterior. A més, durant els partits també tenim molta comunicació. La mitja part, per exemple, és un bon moment per introduir modificacions", resumeix.

L'Spar Girona va provar aquest mètode de treball durant la Copa de la Reina de València, un torneig que va acabar guanyant, i aquesta temporada ja l'ha integrat a un cos tècnic pioner. La trajectòria de l'equip a l'Eurolliga, on ha superat rivals amb un pressupost molt més alt, és il·lusionant. Tot i les lesions, el conjunt arribarà al tram clau de la campanya preparat per desplegar el seu millor bàsquet.

stats