10/04/2022

Tres catalans que sovint oblides

2 min
La NBA, font d'espectacle

El bàsquet català amaga tres protagonistes que sovint oblides. The Athletic, un dels mitjans de comunicació de referència del món NBA, va incloure fa unes setmanes Sergi Oliva a 40 under 40, una prestigiosa llista en què apareixen les 40 persones menors de 40 anys que més influiran en l'evolució de la competició. Aquest gelidenc comparteix protagonisme amb els executius, entrenadors i agents que tindran un paper clau en definir com serà la NBA del futur. Natural d’un poble que no arriba als 8.000 habitants i sense experiència prèvia professional, l'entrenador ajudant dels Utah Jazz és una de les puntes de llança de la innovació.

Els nous reptes de la NBA requereixen respostes diferents i cal entendre el joc per millorar-lo. Els perfils dels entrenadors han canviat i la visió de gent com Oliva permet entendre avantatges competitius a partir de les dades i estudiar noves maneres de jugar. “Crec que la preparació que hi ha és molt alta i la feina que es fa en formació a Catalunya és molt potent. Això crea un caldo de cultiu molt propici. Després ha d'existir la predisposició a acceptar-ho. El fet que la NBA s'hagi obert als jugadors internacionals també ha fet que les franquícies estiguin més obertes a introduir gent de fora d'altres àmbits. És un país molt obert a buscar talent fora, sigui d’on sigui”, explica Oliva.

Un altre dels entrenadors ajudants més respectats de la NBA també és català: Jordi Fernández. “Una cosa que fem molt bé a Catalunya és formar els formadors, i això és molt important, ja que sempre pots aprendre dels altres i adaptar-ho a la teva personalitat. Quan veig el Dia de l’Entrenador que organitza la Federació Catalana sempre em faria molta il·lusió ser-hi, perquè veig moltes cares conegudes amb les quals he coincidit”, diu el tècnic ajudant dels Denver Nuggets. El seu creixement és una evidència. Els exemples catalans no s’acaben aquí, ja que Xavi Schelling és el director de ciència de l’esport i rendiment físic dels San Antonio Spurs, un glue guy que lidera un canvi de paradigma en el rendiment. “La clau és traduir la complexitat de les dades a un llenguatge entenedor per a les parts implicades. S’ha de ser creatiu i curiós per gestionar un camp de coneixement molt més ampli”, explica.

Tant els Jazz com els Nuggets començaran a jugar dissabte les eliminatòries per al títol de la NBA i els Spurs disputaran el play-in, així que a ningú se li ocorri dir que no hi ha cap català als play-off de la millor lliga del món.

stats