03/04/2022

El consell de Magic Johnson que no esperaves

2 min
Magic Johnson

El dia en què va anunciar que era portador del virus de la sida, Magic Johnson va enviar un missatge tranquil·litzador. "No heu de sentir llàstima per mi. Encara que em morís demà, hauria tingut la millor vida que un ésser humà pot desitjar". Més de 30 anys després, l'exjugador continua viu i el seu llegat agafa més força que mai, ja que encara no ha aparegut cap esportista semblant. Passen els anys i segueix sense haver-hi ningú com ell. Una sèrie de HBO i un documental d'Apple TV que retraten una època amb tants excessos com gestes esportives han retornat aquests dies la seva figura al primer pla mediàtic.

L'editorial GeoPlaneta ha aprofitat la coincidència per reeditar Mi vida, el llibre amb el qual fa tres dècades va intentar posar ordre a les seves vivències. Aquest llançament editorial inclou un epíleg adreçat als adolescents negres. "El missatge principal que vull transmetre és que aquests nois aprenguin del meu error, perquè el que em va passar a mi no els passi a ells", diu Johnson. L'exjugador utilitza el seu carisma per inculcar un seguit de consells de prevenció sexual. A més, Magic trasllada un segon missatge que té a veure amb el procés de convertir-se en una persona d'èxit. "El bàsquet no és el millor mitjà per tirar endavant. Al contrari, segurament és el camí més complicat que es pot escollir. Heu de ser conscients que les vostres possibilitats de guanyar-vos la vida jugant a bàsquet són mínimes", argumenta.

"La comunitat negra ja té prou jugadors de bàsquet. També de beisbol i de futbol americà. Però hi ha altres professions en les quals sí que hauríem d'estar més representants. Necessitem més mestres, més advocats, més metges, més comptables, més infermers, més pilots; i més científics, més fusters, més policies; i més catedràtics, més banquers, més programadors informàtics, més mecànics; i més assistents socials, més venedors de cotxes i més polítics. És més fàcil accedir a aquestes professions que a la NBA", diu Magic, que recorda que durant una època els negres no podien exercir algunes d'aquestes professions.

Les oportunitats han canviat i els adolescents afroamericans ja no només poden recórrer a l'espectacle i a l'esport per tenir èxit social. "Si teniu l'oportunitat d'anar a la universitat, feu-ho", demana Johnson. "Si cada vegada que fracassem seguim utilitzant la vella excusa del racisme, mai avançarem. Sempre ens quedarem per sota. Penseu en emprendre i esforceu-vos", resumeix.

stats