BARÇA

Leo Beenhakker: "El futbol d'ara és molt més difícil que el de la meva època, no tens temps per pensar"

El tècnic holandès, que té el rècord de 34 partits sense perdre amb el Madrid, redimensiona el que està fent Luis Enrique, que podria igualar-lo diumenge contra el Sevilla

Aquest diumenge Leo Beenhakker (Rotterdam, 1942) podria perdre un dels privilegis que manté des del 1989, quan el seu Reial Madrid va encadenar 34 partits consecutius sense perdre. La Quinta del Buitre dominava el futbol espanyol sota la batuta d'un holandès que va aconseguir sis títols en tres anys a la banqueta del Santiago Bernabéu. Ara, el Barça de Luis Enrique amenaça el seu registre, que en cas de puntuar contra el Sevilla igualaria el rècord d'aquell Madrid.

Luis Enrique podria igualar el seu rècord diumenge.
El Luis s'ho mereix, està fent una feina extraordinària a la banqueta del Barça. Me n'alegro molt per ell perquè vaig tenir una petita història amb ell com a jugador del Madrid, a principis dels 90, una temporada. Està fent un treball fenomenal, el Barça està jugant de manera espectacular, com una màquina. No només és el trident, té moltes més possibilitats a la plantilla. Al futbol no hi ha garanties de res, és una batalla dura diària, i Luis Enrique té les condicions per sortir-se'n.

Buyo, Sanchís, Míchel, Schuster, Hugo Sánchez, Butragueño... aquell era el seu Madrid. El Barça d'avui té Bravo, Piqué, Iniesta, Busquets, Neymar, Messi...
No, no! No es pot comparar el futbol de fa 30 anys amb el d'ara! Com passa en qualsevol esport, cada cop tot és més complicat. No hi ha temps per pensar, no hi ha espai, tens cada vegada més pressió al camp, però també mediàtica. Aquell era un equipàs, vam guanyar tres lligues en tres anys, fèiem un futbol bastant espectacular, però veus les imatges del futbol de fa 30 anys o 50 anys i les d'ara, i és un altre món: S'ha millorat molt físicament i tècnicament. El futbol d'ara és més difícil, has de ser molt més ràpid, sobretot de cap, no tens temps per pensar. El futbol que es juga ara té un nivell molt més alt que en aquella època que vam aconseguir la ratxa de 34 partits.

Però ara hi ha Messi, i el trident.
Tothom parla dels tres de dalt. Ho entenc, perquè són molt espectaculars, però no es pot oblidar que al darrere hi tenen un bloc sensacional. Per a mi un home clau és Andrés Iniesta, com dirigeix l'equip, com està jugant a futbol. Després, tenen una línia defensiva molt forta, no només defensant, sinó que tots tenen criteri per jugar a futbol. També compten amb un porter fora de sèrie. És un equip molt complet. S'entén que la majoria de la gent estigui pendent dels tres de dalt, però el bloc de vuit futbolistes que hi ha a l'esquena d'aquests tres és molt important.

Parlarà amb Luis Enrique si supera el seu rècord?
No. L'últim cop que el vaig veure va ser fa un any, al clàssic de la temporada passada. No li trucaré, no cal, estic molt feliç per ell i ja està. Va tenir una gran carrera com a futbolista, i ara m'alegro que tingui tants èxits com a entrenador. El Luis entén molt bé el que està fent. Treballar amb tantes estrelles com fa ell no és gens fàcil, sobretot perquè ha creat una autèntica màquina, un equip en el qual tothom lluita pel bé col·lectiu i no per la glòria pròpia. Ha fet un treball fantàstic.

El del Barça és el millor futbol?
Actualment, sí. La forma de jugar d'aquest equip és la millor del món, juntament amb el Bayern Munic. Són els dos equips que manen al món del futbol europeu.