Esports 19/12/2019

Buch diu que l'actuació dels Mossos a fora del Camp Nou va ser "adequada i ajustada"

El conseller atribueix els aldarulls a grups "que no van a veure el Barça ni a seguir la reclamació del Tsunami"

Pau Esparch
3 min
Una furgoneta de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos pels aldarulls als voltants del Camp Nou

BarcelonaEl conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat que l'actuació dels Mossos d'Esquadra a fora del Camp Nou va ser "adequada i ajustada". Buch ha valorat així el dispositiu que, una mica abans del clàssic, no va evitar que membres dels grups radicals del Barça s'enfrontessin amb manifestants independentistes a l'exterior de l'estadi. Segons el conseller, la policia va fer un "acompanyament" dels grups radicals, "amb gent d'extrema dreta", fins al perímetre del Camp Nou. Allà, als voltants de l'estadi, es van "dispersar", però un cop la policia va obrir el seu cordó –perquè ja havien arribat els jugadors i els aficionats accedissin a l'estadi–, els radicals es van "agrupar" i es van "enfrontar" amb els altres concentrats, ha dit Buch. Tot i que el conseller ha admès que els agents antidisturbis dels Mossos no hi van arribar fins al cap d'uns minuts, ha defensat que van intervenir per "treure" els radicals.

Però aquesta baralla entre radicals del Barça i alguns manifestants independentistes va desembocar en els aldarulls als voltants del Camp Nou, amb barricades amb foc "que recordaven les imatges de fa uns mesos". Buch els ha atribuït a grups "que no van a veure el Barça ni a seguir la reclamació del Tsunami". Segons el conseller, són grups "minoritaris" que "busquen aplicar la violència". "No puc acceptar que es digui que la policia va originar els aldarulls", ha sentenciat. Buch ha insistit que les imatges que "no agraden" de les actuacions dels agents antiavalots de la Brigada Mòbil (Brimo) "s'han d'analitzar", tot i que ha afegit que l'objectiu del dispositiu va ser "garantir la seguretat". En aquest sentit, el conseller ha considerat que es va complir perquè els jugadors, els àrbitres i els aficionats van arribar a l'estadi, es va poder fer una protesta a l'exterior i es va celebrar el partit. "No era un dispositiu senzill perquè hi havia altres amenaces, com una alerta terrorista de 4 sobre 5", ha explicat.

Una de les dues barricades amb foc a la travessera de les Corts

Sistema del Barça contra els drons

Pel que fa a l'anunci que ha fet avui Tsunami Democràtic, que ha dit que volia fer volar dos drons durant el clàssic al marge del llançament de pilotes, Buch ha respost que es va utilitzar el sistema d'inhibició contra els drons "de cada partit de futbol". De fet, el conseller ha assegurat que no va ser per l'actuació dels Mossos –el Tsunami va valorar que la policia havia frustrat el seu pla– sinó per la seguretat del Barça, que està "obligat" a tenir aquest sistema d'inhibició, que no es va poder fer l'acció. Tot i això, Buch ha apuntat que "es desconeixia" aquest pla del Tsunami i ha evitat confirmar si en l'anterior partit al Camp Nou –el Barça-Mallorca– es va interceptar un dron dins l'estadi.

El personal del Club retirant les pilotes

El conseller ha explicat que els Mossos han fet 10 detencions per desordres públics i atemptat als agents de l'autoritat pels aldarulls a fora del Camp Nou. Un onzè arrest ha sigut pel robatori d'un rellotge. També ha afegit que 55 agents van resultar ferits, 53 de caràcter lleu i dos de menys greu.

stats