Esports 19/12/2019

El Tsunami es fa sentir més a fora que a dins del Camp Nou

El moviment admet que la policia frustra la seva acció a l'interior, i l'exterior acaba amb aldarulls

Pau Esparch / Cesc Maideu / Maria Garcia / Albert Nadal
4 min
El Tsunami es fa sentir més a fora que a dins del Camp Nou

BarcelonaHi havia molta expectació per al Barça-Madrid d'ahir, però no tota era per al partit que es jugava. La gran majoria dels focus eren en l'acció que volia fer Tsunami Democràtic dins i fora del Camp Nou. I mentre que a l'exterior es va fer visible amb milers de persones concentrades en quatre punts dels voltants de l'estadi, a l'interior la reivindicació va passar més desapercebuda, sobretot per als que seguien el clàssic per televisió. L'acció del Tsunami dins del Camp Nou consistia en el llançament de pilotes inflables de plàstic, que al minut 10 de la segona part del partit van arribar al terreny de joc. Això va dur l'àrbitre a aturar el partit durant dos minuts i la grada ho va aprofitar, com va passar al llarg de tota la nit, per mostrar les cartolines blaves amb el lema "Spain, sit and talk".

La gent ha començat a llençar pilotes grogues, que el personal de seguretat s'ha encarregat de retirar-les

El Tsunami va explicar després del clàssic que l'acció estava pensada "en diverses fases". El moviment va considerar que s'havia assolit "amb èxit" l'objectiu d'acaparar el focus mediàtic amb el seu lema present a l'estadi. A la Grada d'Animació del Camp Nou també es van desplegar dues pancartes al minut 17 amb 14 segons del partit. Però el Tsunami va admetre que això havia de "reforçar-se" amb el llançament de pilotes, una acció "que per l'actuació policial" no va ser "reeixida". Malgrat tot, la plataforma va descartar que fos un "fail" perquè la gent no havia "fallat". El Tsunami va concloure que des del principi ha tingut l'objectiu "de recuperar l'agenda" per marcar "el camí per resoldre el conflicte polític de Catalunya".

Abans que comencés el Barça-Madrid, milers de manifestants independentistes van omplir els quatre punts de convocatòria del Tsunami. Segons la Guàrdia Urbana, es van concentrar 5.000 persones fins a les cinc de la tarda, una xifra que l'Ajuntament no va actualitzar més per no barrejar-la amb l'arribada d'aficionats a l'estadi. Quan el club va obrir les portes del Camp Nou, la seguretat privada va començar els escorcolls als assistents, que van ser molt exhaustius i van arribar a incloure controls dels entrepans.

Cues als accessos del Camp Nou pels controls exhaustius de la seguretat privada

El Tsunami va denunciar que s'havien requisat algunes cartolines blaves, però el Barça ho va negar i va dir que els cartells que hi havia a les papereres els havien llençat aficionats voluntàriament. En canvi, el club va admetre que es van retirar caretes que simulaven la cara de Leo Messi –que es volien fer servir per l'acció de tirar pilotes– perquè "contradiuen la llei de l'esport".

Quan a partir de les 8 del vespre es va començar a jugar el clàssic al Camp Nou, a fora la situació es va tornar més tensa. Els agents antidisturbis dels Mossos d'Esquadra van carregar contra alguns dels manifestants que quedaven als voltants de l'estadi. L'enfrontament va començar una mica abans del clàssic, quan es van barallar membres dels Boixos Nois amb alguns concentrats davant de l'accés 18. Els aficionats radicals del Barça s'havien agrupat a la tarda als Jardins de Bacardí, a tocar de la Travessera de les Corts, on van encendre bengales i van tirar pots de fum. Els agents de la Brigada Mòbil (Brimo) van haver d'intervenir per aturar la batussa i els implicats van llançar diferents objectes a la policia.

Les bengales i els pots de fum dels grups més radicals del Barça

Aldarulls durant el partit

Després l'enfrontament va continuar entre manifestants independentistes i agents antidisturbis. La protesta va fer recuperar imatges de l'octubre passat, ja que alguns concentrats van fer barricades amb foc a la Travessera de les Corts amb contenidors. Segons la policia, van ser un centenar d'encaputxats els que van causar els aldarulls i que també van fer llançaments als Mossos. Els agents van carregar utilitzant projectils de foam per dispersar-los i van arribar a tancar les portes d'alguns accessos al Camp Nou per evitar que hi entressin els manifestants. La policia va fer almenys nou detencions per desordres públics i llançaments. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va fer 46 assistències sanitàries de caràcter lleu, vuit de les quals van necessitar trasllat, als voltants de l'estadi.

Una de les dues barricades amb foc a la travessera de les Corts

Els aldarulls a la Travessera de les Corts van fer que la pudor de cremat arribés dins l'estadi i que els aficionats haguessin de sortir, un cop acabat el partit, pels accessos del gol nord, a l'avinguda Joan XXIII. Van ser els accessos per on van arribar a mitja tarda amb autocar els jugadors del Barça i el Madrid, que s'havien concentrat al migdia a l'Hotel Sofia.

stats