Esports 06/04/2021

El Canet de Rosselló vol acabar de sacsejar el futbol francès

No competeix a la Lliga des de l'octubre perquè la categoria amateur que disputa està aturada per la pandèmia, però aquest dimecres jugarà per classificar-se per als quarts de final de la Copa

Bruno Martín
3 min
Els jugadors del Canet de Rosselló celebren la victòria contra l'Olympique de Marsella

GironaPerpinyà és famosa pels monuments del Castellet o pel Palau dels Reis de Mallorca. També pel rugbi gràcies a l'USAP i als Dragons Catalans. Però a nivell futbolístic no enlluerna. L'Olympique Perpignanais, el Perpinyà Futbol Català i el Perpignan Canet Football Club han sigut les entitats més cèlebres, tot i que ja han desaparegut. Però el 2014 es va fundar, a la petita població costanera de Canet de Rosselló, el Canet Roussillon FC. Amb seu a l'estadi Saint Michel, aquest club va començar l'aventura futbolística a National 3, és a dir, la cinquena categoria del futbol francès després de disputar la Divisió d'Honor del Llenguadoc. Ara milita a la National 2.

En poques temporades, la història del Canet s'està escrivint amb lletres d'or. Aquest dimecres (18.45 h) disputarà ni més ni menys que els vuitens de final de la Copa de França al seu camp contra el Boulogne, un equip ara mateix cuer a la National 1, la tercera categoria estatal. Per tant, hi ha possibilitats d'aconseguir la classificació. “És un partit històric. Tenir l'opció de ser un dels millors vuit equips francesos és excepcional. A més, ens aniria genial per un tema de visibilitat. La gent posarà Canet al mapa”, explica a l'ARA el director esportiu de l'equip nord-català, Jordi Delclos. Òbviament, en només set anys de vida, l'entitat rossellonesa no ha jugat mai uns quarts de final d'aquesta competició i s'hi pot plantar pocs mesos després d'haver ascendit, en temps de pandèmia, a la quarta divisió del país. "Sens dubte el Boulogne és favorit per passar ronda perquè juga a una categoria superior i és un conjunt atlètic i combatiu, però crec que el matx es decidirà amb petits detalls", diu Delclos.

Jordi Delclos és el director esportiu del Canet.

El director esportiu del Canet és conscient que l'equip és als vuitens després d'haver superat quatre rondes en escenaris molt ajustats. De fet, només en va guanyar una per més d'un gol, contra el Monferrier als 1/64 de final gràcies a dos gols de Pioton i Gasparotto. A la primera ronda, disputada també lluny de casa, es va desfer del Colomiers als penals després d'un empat a un al temps reglamentari. El mateix va passar als 1/32 davant l'Stade Poitevin. Però va ser a la ronda de setzens on els esquemes es van trencar. El sorteig va unir el Canet amb l'Olympique de Marsella, un dels clubs amb més tradició de França, campió d'Europa l'any 1993.

Amb futbolistes com Dimitri Payet i Álvaro González a la gespa de l'estadi Gilbert Brutus –cedit per a l'ocasió pels Dragons Catalans–, els marsellesos van caure per 2 a 1. “La victòria contra el Marsella serà inoblidable. Va ser una llàstima que el públic no pogués accedir a l'estadi. No obstant això, la festa va ser molt bonica”, explica Delclos, que recorda: “A la Copa no tenim cap objectiu a principi de temporada. Crec que és un plus per als jugadors disputar-la”. De fet, és l'única competició que poden jugar, perquè la pandèmia ha obligat a abaixar la persiana de la National 2. “Des de l'octubre està tot parat. La Copa és l'única manera que els jugadors trepitgin la gespa i puguin exercir la seva professió. No volem que la nostra aventura s'acabi aquí”, comenta Delclos, que torna a lamentar la no presència d'aficionats a les graderies.

Sempre rondant la proesa

En canvi, Canet sí que va poder viure sense restriccions les proeses de l'equip a la Copa de fa quatre temporades, quan tot i militar a la National 3 va arribar fins als setzens de final, on va caure contra el Caen, de la segona divisió, als penals després d'empatar 1-1 als 90 minuts. Pel camí van eliminar l'Ajaccio, també de segona. Però és que l'any següent van estar a punt de repetir la proesa. Va ser el Mònaco, de l'elit francesa, el conjunt que va aigualir les expectatives amb un gol solitari de Sylla.

Dues temporades més tard, i amb la intenció de continuar teixint una història marcada per petites gestes, el Canet té aquest dimecres la gran oportunitat de confirmar-se, ara sí, com un dels equips més sorprenents de la Copa francesa i com un conjunt irreductible que resisteix. Sense pantalles gegants per culpa del covid, però amb la localitat guarnida amb els colors groc, vermell i blau que decoren el seu escut, l'equip sentirà l'escalf de més de 12.000 habitants entregats.

stats