MOTOR
Esports 21/11/2011

Carles Checa: "He trigat uns quants anys, però benvingut sigui el títol"

Mundial "Vaig cometre moltes errades de joventut, d'inexperiència" Superbike "Guanyar el Mundial de Superbike era un objectiu que semblava difícil per als pilots catalans"

Nuria García
3 min
SOMNI COMPLERT  Als 39 anys el pilot del Bages s'ha coronat per primer cop campió. Ho ha fet al Mundial de Superbike, on cap català  ho havia fet.

Carles Checa (Sant Fruitós de Bages, 1972) ha hagut de canviar les motos de MotoGP per les superbikes per fer realitat el seu somni: guanyar un Mundial. Aquest any ha demostrat una superioritat (15 triomfs en 26 curses) que l'ha deixat impressionat fins i tot a ell.

T'esperaves la superioritat que has demostrat aquest any?

Guanyar de la manera que ho hem fet és difícil perquè, pensant-ho fredament, en una temporada sempre passen coses. Aquest Mundial ha estat una satisfacció impressionant, i sobretot per com ho he aconseguit. He sigut capaç de ser molt regular. Potser en el passat és el que m'havia faltat i ara resulta que aquest any n'he tingut més que mai. Aquesta ha estat la clau.

Tens 39 anys. Guanyar aquest títol és un somni fet realitat?

Tots tenim una visió i la meva era poder-me coronar, arribar al nivell dels meus ídols. He passat la prova, que és guanyar un Mundial. He trigat uns quants anys, però sé d'on provinc i sé que he fet una progressió molt bona en tots aquests anys de competició. I si el títol ha arribat ara, benvingut sigui!

Al Mundial vas pujar els esglaons de cop: a 125 cc hi vas córrer 2 curses i a 250 cc hi vas estar 2 anys abans de fer el salt a 500.

Potser no vaig cremar les etapes que havia de cremar, però les oportunitats van com van. Per a mi hauria estat important haver estat uns anys més a 125 cc, o bé haver estat dos o tres anys més a 250 cc i haver lluitat pel Mundial. Vaig cometre moltes errades de joventut, d'inexperiència, em vaig trobar en algunes situacions que no vaig digerir bé. Si mires enrere... tot es veu molt fàcil, però són els anys els que t'acaben ensenyant com n'és de dura la vida.

Fa 4 anys que vas deixar MotoGP i el pàdoc s'alegra que hagis guanyat. Rossi va dir que aquest títol era com un Oscar a la teva carrera.

En qualsevol cosa que facis a la vida, una de les millors coses és el reconeixement de la gent. Un dels millors premis que jo he aconseguit, emotivament parlant, és l'afecte i la felicitació sincera de la gent. En el món de la competició, perquè un guanyi, la resta han de perdre, però els meus rivals se n'han alegrat, i això em satisfà.

A més, passes a la història per ser el primer català que guanya el Mundial de Superbike.

Sí, era un objectiu que semblava difícil per als pilots catalans. Anar-te'n de MotoGP i triomfar allà no és fàcil per a cap pilot. Era alguna cosa que quedava allà i jo m'alegro molt d'haver-la aconseguit.

El Mundial de Superbike és més exigent que el de MotoGP?

Ara el que fa més difícil pilotar una moto de MotoGP són els pneumàtics. Són molt rígids i molt estables, però també és molt difícil saber on és el límit. La de superbikes és una moto més equilibrada pel que fa als pneumàtics. Ara per ara, la nostra moto és més divertida de pilotar.

Per a tu, aquest 2011 és un any inoblidable?

Sí. Hi ha hagut molts moments durant l'any que seran inoblidables, i evidentment també serà irrepetible. És el primer Mundial que guanyo i això no es repetirà mai més, per això sempre el recordaré. A tot això s'hi han de sumar les emocions, les dificultats superades... que quedaran per sempre en una part de la meva memòria i també del meu cor.

De la manera que parles em fa la sensació que valores més el títol per haver-lo aconseguit amb 39 anys i amb molta experiència a l'esquena.

No crec que sigui per l'edat, crec que és pel trajecte. Si aconsegueixes un títol en un dia, el valores d'una manera, i si l'aconsegueixes en un any, d'una altra. El meu trajecte ha estat molt llarg, però sé d'on vaig sortir, per on he passat, les dificultats que he superat... He fet realitat el meu desig de petit, que era ser pilot de motos i arribar al màxim nivell. El títol em fa molt feliç, ja que quan el trajecte és llarg però al final aconsegueixes el que vols, la satisfacció és més gran.

Dius que és un any irrepetible. De possibilitats de revalidar el títol sí que n'hi ha, ja que segueixes amb el mateix equip.

Si aconsegueixo tornar a guanyar, òbviament celebraré el títol, només faltaria, però no es repetirà la situació d'enguany. Caldrà veure quins són els rivals i com està la situació, però l'objectiu és tornar a intentar guanyar.

La intenció és retirar-te al Mundial de Superbike o et veus tornant a MotoGP?

La meva intenció és córrer l'any vinent. Això no vol dir que corri un any més i plegui, però ara la meva planificació és a curt termini. Em veig acabant la meva carrera esportiva a les superbikes. I tornar a MotoGP... potser si hi corre el meu fill [riu]. M'ho vaig passar molt bé i vaig aprendre moltes coses, però la meva etapa allà ja s'ha tancat.

stats