Ciclisme
Esports Ciclisme 26/09/2021

Alaphilippe ens recorda per quina raó ens agrada tant el ciclisme

El francès revalida el títol de campió del món en ruta amb tres atacs demolidors a Flandes

2 min
Julian Alaphilippe, campió del món de ciclisme

BarcelonaUn, dos i tres. Cada cop que podia, Julian Alaphilippe atacava. No ha parat fins a acabar amb la resistència dels seus adversaris, fins a silenciar els aficionats belgues que gairebé li imploraven que no ataqués més perquè confiaven veure el seu heroi, Wout Van Aert, coronar-se campió del món de ciclisme en ruta a casa seva, a Lovaina (Flandes). "Em cridaven, em demanaven que no continués. Així que he continuat", explicava el francès, que ha revalidat el títol de campió del món als 267,7 km d'un recorregut entre Anvers i Lovaina ple de pujades, murs i llambordes.

Flandes és terra de pelegrinatge del ciclisme. On tothom surt al carrer per veure els ciclistes. Però no ho fa per veure un espectacle sense saber qui pedaleja. Aquí els avis burxen els nets recordant-los Merckx i tothom sembla saber-ne, de tàctica. Aquí ciclistes poc coneguts a casa seva firmen autògrafs. I el Mundial de Flandes ha sigut preciós, tot i que els amfitrions s'han quedat amb un pam de nas. Itàlia ha dominat el medaller guanyant-ho gairebé tot entre la contrarellotge, les proves sub-21 i les femenines, però a la prova reina ha guanyat Alaphilippe. Fa dècades que França busca un ciclista que els permeti anar amb el cap ben alt. Al Tour, el Giro i la Vuelta mai guanyen, però Alaphilippe ha encadenat dos triomfs al Mundial de ciclisme, primer a Imola (Itàlia) i ara a Flandes. A casa dels italians i els belgues. Prou bé.

Amb 29 anys, Alaphilippe és un romàntic de la bicicleta que ens recorda per quina raó ens agrada aquest esport. Sempre ataca, sempre persegueix la glòria, mai s'amaga. Res de tàctiques fredes, res d'estadístiques. És ell i la carretera. El seu últim atac, a 21,5 km del final, ha fet miques els somnis dels altres favorits. I ha pogut guanyar entrant tot sol a meta, com els grans campions. Per darrere, el neerlandès Dylan van Baarle i el danès Michael Valgren Andersen Hundahl han obtingut la plata i el bronze.

El recorregut era un trenca cames. Sis hores pedalant per carreteres on es viuen les grans clàssiques del ciclisme belga. Un primer grup n'ha deixat fora alguns favorits, tot i que l'amfitrió Remco Evenepoel semblava ser el més fort de tots, per davant del danès Magnus Cort Nielsen, els eslovens Primož Roglič i Jan Tratnik, entre més. Però a 135 km tots han estat enxampats pel grup favorit. I ha començat l'espectacle d'Alaphilippe. Calculant que quedaven tres murs durs, ha llançat tres atacs. A cada un ha fet mal molts rivals. Fins a quedar-se sol. "El recorregut era tan dur que de vegades pensava que no podria més. Però he pensat en el meu fill Nino. I he decidit donar-ho tot per ell", ha dit el francès, que ha admès que ser campió del món és bonic, tot i que després has de portar tota la temporada el mallot amb l'arc de Sant Martí: "I notes el pes que suposa: tothom espera el millor de tu". Amb aquest triomf, Alaphilippe queda a un triomf d'igualar els homes que van ser campions del món de ciclisme tres cops: l'italià Alfredo Binda, els belgues Eddy Merckx i Rik van Steenbergen, l'espanyol Óscar Freire i l'eslovac Peter Sagan.

stats