Ciclisme
Esports Ciclisme 18/05/2022

Girmay abandona el Giro per culpa d'una ampolla de 'prosecco'

Dainese guanya la primera etapa després de l'abandonament del ciclista eritreu

2 min
El tap d'una ampolla de prosecco que va impactar amb el seu ull deixa Girmay fora del Giro

BarcelonaL'eritreu Biniam Girmay (Intermarché) ha conegut el cel i l'infern en un sol dia. El jove de 22 anys va convertir-se aquest dimarts en el primer ciclista africà negre que guanya una etapa d'una de les tres grans curses europees (Tour, Giro i Vuelta), a l'imposar-se en la desena etapa del Giro, entre Pescara i Jesi, després d'un gran esprint en què va superar el neerlandès Mathieu Van der Poel. Però en la cerimònia posterior al podi, el tap de l'ampolla de prosecco que els guanyadors d'etapa han de destapar li va impactar en un ull. Avui s'ha retirat de la cursa.

Girmay va acabar el seu dia de glòria a l'hospital per culpa del tap de prosecco spumante, i va tornar a l'hotel amb l'ull tapat. Després de celebrar el triomf amb els seus companys amb l'ull mig tancat, avui ha confirmat que els metges li han recomanat no seguir a la cursa i deixar descansar l'ull.

El jove de 22 anys, nascut a Asmara, ja va cridar l'atenció el 2021 perquè va ser el primer africà negre a pujar al podi d'un Mundial sub-23. Fa pocs mesos va ser el primer africà a guanyar una cursa clàssica europea, la Gant-Wevelgem. Malgrat que de jove va jugar al futbol, ràpidament va enamorar-se el ciclisme, un esport amb molta tradició a Eritrea. Aquest país va ser colònia italiana del 1890 al 1943. I van ser els italians els que hi van portar les bicicletes i la passió per un esport que ha fet d'Eritrea un dels països amb més èxits en campionats africans. A Europa, però, el ciclisme africà encara no havia aconseguit un triomf com el de Girmay, que ha estat seguit en cada etapa per la nombrosa comunitat eritrea que viu a Itàlia. Eritrea és un dels països més tirànics del planeta, amb un règim dictatorial que limita les llibertats i no permet als seus ciutadans emigrar, però Girmay ha rebut un permís per viure a San Marino, lluny de la seva dona, per poder competir millor.

Triomf d'Alberto Dainese

Ara, però, es retira just quan millor competia al Giro. A la primera etapa ja es va quedar a un pas guanyar-la i de ser líder, però llavors va imposar-se un Van der Poel que en la cerimònia posterior també va rebre el cop del tap de l'ampolla de prosecco. En aquest cas, el tap va picar-li a la galta i tot va quedar en un ensurt. Girmay no ha tingut tanta sort.

Ja sense Girmay, el ciclista de l'equip DSM Alberto Dainese s'ha imposat a l'esprint de l'onzena etapa, entre Santarcangelo di Romagna i Reggio Emilia (204km) aconseguit el primer triomf d'un corredor italià en aquesta edició de la cursa. L'espanyol Juanpe López (Trek Segafredo) segueix liderant la cursa.

stats