Ciclisme
Esports Ciclisme 25/05/2022

Santiago Buitrago reivindica el ciclisme colombià al Giro més igualat en 50 anys

Mikel Landa s'enfila a la tercera posició de la general, per darrere dels favorits Carapaz i Hindley

2 min
Santiago Buitrago reivindica el ciclisme colombià al Giro més igualat en 50 anys

BarcelonaFeia mig segle que després de 17 etapes els primers classificats del Giro es trobaven separats per menys de 10 segons. El Giro d'Itàlia segueix per decidir quan cada cop falten menys dies per a l'etapa final d'aquest diumenge a Verona. L'equatorià Richard Carapaz (INEOS) segueix primer, però sense treure's de sobre l'ombra de l'australià Jai Hindley (BORA), segon a tot just tres segons del líder. La dissetena etapa entre Ponte di Legno i Lavarone, amb 168 km de recorregut i dos ports especials, ha estat una petita oda al ciclisme, amb un recorregut idíl·lic per als espectadors però ben dur per als corredors pels Alps. Una etapa en què sí que ha cedit més d'un minut el portuguès João Almeida (UAE), que perd la tercera posició a favor del basc Mikel Landa (Bahrein).

La glòria, però, ha estat per al jove colombià Santiago Buitrago (Bahrein), de tot just 22 anys. Si en l'anterior etapa va veure els atacs de vells rockers com Alejandro Valverde, de 42 anys, o Vincenzo Nibali, de 37, aquesta ha estat terreny per als joves, amb el corredor de Bogotà traient-se l'espina de l'etapa de diumenge passat a Cogne, quan va acabar plorant en perdre davant de l'italià Ciccone. Avui ha plorat d'alegria al sumar el triomf més important de la seva curta carrera, iniciada a l'escola de ciclisme d'Esteban Chavez, on va entrar ja amb una gran passió per la bicicleta, ja que la seva mare havia practicat l'esport. Buitrago uneix el seu nom a la llarga llista de grans escaladors colombians que han fet història a Europa els últims 40 anys, un nou hereu dels Lucho Herrera, Esteban Chavez o Nairo Quintana.

Buitrago ha entrat a l'escapada bona, en una etapa animada pel sempre combatiu Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), que ha atacat tres cops en una etapa en què el sabadellenc David de la Cruz ha tret el cap a l'escapada, però sense poder seguir el ritme al Vetriolo. Van der Poel ha atacat de nou al Monterovere, un port de categoria especial molt dur, però ha acabat superat pel seu compatriota Gijs Leemreize primer, i per un Buitrago que ha acabat a un ritme molt alt per citar-se amb la glòria i esdevenir el colombià més jove a guanyar una etapa al Giro. Darrere seu, els favorits han vist com el Bahrain marcava el ritme i deixava despenjat el portuguès Almeida. Mikel Landa ha atacat dos cops intentant acostar-se al liderat, però ha acabat cedint 10 segons davant els dos homes que semblen destinats a lluitar per la glòria: Carapaz, guanyador el 2019, i Hindley, segon classificat el 2020. Landa és tercer a 1:09 de Carapaz, amb Almeida quart a 1:54. Nibali segueix cinquè.

La divuitena etapa, entre Borgo Valsugana i Treviso (156 km), serà ideal per als esprintadors. Una petita pausa abans de les dues últimes etapes de muntanya i la contrarellotge final de Verona.

stats