BARÇA
Esports 20/11/2015

El clàssic més segur de tots els temps

Dos cotxes bomba van esclatar al costat de l’estadi l’any 2002 abans d’un Madrid-Barça

T.p.
3 min
El clàssic més segur 
 De tots els temps

BarcelonaEl clàssic entre el Reial Madrid i el Barça serà el partit de futbol amb més seguretat des dels Jocs Olímpics de Barcelona, el 1992. El director general de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó, va assegurar que s’ha dissenyat un “dispositiu reforçat” per al partit, que comptarà amb més de 2.800 efectius, dels quals mil seran policies nacionals, per garantir la seguretat i la normalitat. El dispositiu també estarà format per membres dels serveis d’emergència, la policia municipal i la seguretat privada. Al voltant de l’estadi s’instal·laran tres cinturons de seguretat i es recomana als espectadors arribar tres hores abans per poder entrar a temps, ja que s’escorcollarà cada persona. “Un Madrid-Barça sempre és un partit de risc, per la quantitat de gent que mobilitza i per la intensitat amb la qual es viu el futbol”, va dir Cosidó. En la reunió d’ahir per definir el dispositiu final hi van ser presents la delegació del govern espanyol a Madrid, l’Ajuntament, la Policia Nacional i el Reial Madrid. No hi havia presència dels Mossos d’Esquadra ni representants del Barça, ja que les autoritats de Madrid van considerar que no tenien autoritat per ser-hi. Al club català es defensa la confiança total en el desplegament de seguretat, malgrat que hi ha cert neguit per un altre cas: la possibilitat que els serveis de seguretat no deixin entrar estelades als aficionats del Barça.

Espanya està en un nivell d’alerta 4 antiterrorista, fet que ha provocat “un dispositiu reforçat respecte al que es fa tradicionalment” per al partit, ja que un dels objectius dels atemptats de divendres passat era l’estadi de Saint-Denis, quan es jugava el partit França-Alemanya. El maig del 2002, ETA va fer esclatar dos cotxes bomba, sense provocar morts, a pocs metres del Bernabéu abans d’un clàssic corresponent a les semifinals de la Champions. El partit es va jugar. Dos anys més tard, el 2004, el Bernabéu va ser desallotjat durant un partit Madrid - Reial Societat per un avís de bomba que va resultar fals.

Durant els últims dies, dos partits de seleccions, un entre Bèlgica i Espanya, i un altre entre Alemanya i Holanda, es van suspendre per por a atemptats. I aquest cap de setmana, quan torna la lliga francesa de futbol, s’ha prohibit el desplaçament d’aficionats dels equips visitants per coordinar millor la seguretat als estadis. Cusidó, que va comentar ahir que ell mateix serà a la llotja del Bernabéu, va admetre: “No podem garantir una seguretat absoluta perquè l’amenaça és molt real, però no podem deixar que els terroristes se surtin amb la seva. Intentarem garantir la seguretat en una situació de normalitat, prenent totes les mesures necessàries perquè l’amenaça és molt real, però garantint que els ciutadans puguin desenvolupar la seva vida amb normalitat en un ambient de la màxima seguretat”.

Preparant el Barça-Roma

El Barça, per la seva banda, ja prepara el primer partit al Camp Nou, aquest dimarts, contra el Roma a la Lliga de Campions. Així, segons va avançar la Cadena SER i ha confirmat l’ARA, el club ja ha parlat amb representants dels Mossos d’Esquadra per analitzar com incrementar la seguretat a l’estadi. A la reunió hi van assistir el comissari de l’àrea de Barcelona dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, i responsables de l’àrea de seguretat del club. Una de les opcions que valoren els Mossos és no permetre l’entrada de motxilles o bosses molt grosses a l’estadi, com se sol fer en partits d’alt risc a nivell internacional.

stats