Esports 10/09/2021

Cisma a l'hoquei sobre patins europeu, amb diferents clubs renunciant a jugar l'Eurolliga

La federació continental ha ignorat l'acord entre els equips i l'organisme mundial

Joan Carol
3 min
L'objectiu del nou format és enriquir l'espectacle del hoquei patins

BarcelonaL’Associació de Club Europeus d’Hoquei Patins (EHCA), formada per 12 clubs d’hoquei sobre patins, ha anunciat que renuncia a competir competicions europees aquesta temporada en no donar suport al format de la competició. Els clubs catalans són el Barça, Reus, Noia i Caldes, que ja no faran acte de presència al sorteig de la Champions previst per aquest dissabte. "Tots els clubs volen jugar, la competició europea és una gran fita. El que volem és jugar amb un format que és el millor per al nostre esport i que, a més, ja s'ha acordat. Els costos del que demanem són per als clubs, no els ha d'assumir la Federació. Si seguim com fins ara, l'hoquei és el gran perjudicat", explica Toni Miró, portaveu de l'Associació de Club Europeus d'Hoquei Patins (EHCA). Aquests clubs estarien treballant per crear la seva pròpia competició, després de no aconseguir un acord amb l'Associació europea.

Barça, Reus, Noia i Caldes són els quatre representants catalans de l'EHCA, composta per dotze clubs europeus. En un exercici per "buscar un format més atractiu per a la màxima competició continental", aquests clubs es van reunir amb el World Skate (WS), l'organisme de govern mundial d'hoquei patins. D'aquesta voluntat de diàleg en va sortir un nou format per a la Lliga Europea, però, quan falten pocs dies per al sorteig de la nova temporada, la World Skate Europe-Rink Hockey (WSE, organisme d'abast europeu) no l'ha acceptat. Segons Miró, "la WSE s'ha despenjat anant enrere".

Els jugadors viuen amb incertesa el pols plantejat per la WSE, ja que els clubs de l'EHCA han deixat clara la seva postura de competir només si es respecta el preacord que va donar pas a la inscripció dels equips a la competició europea. En un inici, els membres de l'EHCA van dir que no s'hi inscriurien, donat que són contraris al format actual de la competició. Les reunions amb la WS, però, van portar les entitats a un preacord que culminava amb la inscripció dels 12 clubs a la Lliga Europea. Els equips volen que la lliga continental tingui setze places. Els classificats quedarien dividits en dos grups de vuit participants cadascun. Amb format de lliga, jugarien partit d'anada i de tornada. Els quatre primers classificats de cada grup serien a la final a vuit per coronar el campió d'Europa.

El 19 d'agost, però, el comitè europeu va publicar un format diferent de l'acordat amb vint equips repartits en quatre grups de cinc i només un partit entre ells. L'EHCA va manifestar el seu desacord amb el format, ja que els clubs consideren que no satisfà les característiques d'espectacle necessàries. El president de l'EHCA, Joao Nuno Araujo, va enviar dos correus, el 21 i el 30 d'agost, al president de la WS, Sabatino Aracu. Araujo li demanava explicacions al respecte. Ara com ara encara no ha rebut cap resposta, i des de l'EHCA veuen com la WSE ignora totalment l'acord entre els clubs i la WS. El pols és clar i aquest divendres els clubs de l'EHCA han explicat a l'ARA que no competiran.

Els clubs de l'EHCA s'han inspirat en diferents esports a l'hora de redissenyar la competició, com és el cas de l'handbol, on hi ha un acord entre clubs i federacions per treballar de bracet. En el cas de l'hoquei patins, Miró explica que les federacions no han trobat mai un patrocinador per a la competició internacional. La col·laboració entre clubs i federacions podria ser una solució. L'EHCA vol deixar clar que l'important és beneficar l'esport i es volen allunyar d'idees de Superlligues. "Qui s'ha guanyat el dret a jugar ha de poder jugar", diu el portaveu. El nou format no busca substituir les lligues, les vol potenciar permetent l'habitual desenvolupament de les competicions nacionals. En països com Suïssa i Alemanya, on l'hoquei no està professionalitzat i no es poden permetre jugar entre setmana, s'adaptaria la competició perquè hi puguin participar tots els equips que s'ho hagin guanyat a la pista.

Miró té les seves arrels en l'hoquei català. "Estem molt forts. Però pel bé de l'hoquei cal intentar créixer a tot el país, i a la resta d'Europa necessitem que l'hoquei vagi cap amunt. A Portugal ja és un esport molt potent. S'ha de generar escola", relata. Amb el nou format, els clubs i la WS defensen que poden afavorir el desenvolupament i creixement de l'hoquei patins, però la WSE segueix reafirmant-se en anar per la seva banda. O la federació europea cedeix o veurà com els 12 clubs de l'EHCA renuncien a participar en el sorteig de dissabte i, per tant, abandonen la competició.

stats