Copa Amèrica de vela
Esports 07/06/2023

L'esdeveniment esportiu gegant que ha de seduir els barcelonins

La competició presenta el projecte per captar 2.300 voluntaris per a una cita que mourà milers de persones

4 min
Dos dels vaixells participants en la Copa Amèrica de vela

Barcelona2.300 voluntaris. El repte dels organitzadors de la Copa Amèrica és aconseguir que més de dues mil persones s’uneixin al seu programa de voluntaris per aconseguir que una de les competicions més prestigioses del món de l’esport sigui un èxit. "Aquesta Copa ha de ser de tothom. No és una competició tancada, que viu d'esquena a la població. Al contrari, la gent ha de ser conscient que tindrem a Barcelona una de les competicions més prestigioses del món de l’esport i serà gratuït, obert a tothom, ja que a diferència de les edicions del passat, a Barcelona es podrà seguir des dels molls, des de la platja", explica el neozelandès Grant Dalton, el CEO de la Copa. Normalment, els vaixells competeixen entre ells lluny de la costa, on només pocs privilegiats ho poden veure. A Barcelona, serà diferent. Però bona part de la població encara no sap que arriba un torneig que mou milers de persones.

L’equip que guanya la Copa té dret a escollir el port on la defensarà en la següent edició. I normalment, ho fan a les aigües dels seus ports. Però aquest cop el Team New Zealand no es va posar d’acord amb les autoritats del seu país i van decidir buscar un nou destí. Malgrat que altres ports pagaven més diners, com Jidda a l’Aràbia Saudita, Dalton va tenir clar que havia de ser Barcelona, ciutat que coneixia dels Jocs de Barcelona 1992. Per a la capital catalana era una oportunitat per tornar-se a posar a la primera línia mediàtica de l’esport, per poder explicar al món que aquesta serà la primera ciutat del món seu de Mundials de futbol, de Jocs Olímpics i de la Copa Amèrica. Les tres competicions esportives que mouen més persones i diners.

La Copa Amèrica podria generar un impacte econòmic de 1.200 milions d’euros a la ciutat de Barcelona i a la resta del país, segons un informe de la Universitat Pompeu Fabra que ha encarregat la Fundació Barcelona Capital Nàutica. En aquest sentit, es parla de la creació de 19.000 llocs de treball equivalents a temps complet amb una cita que ja ha començat, perquè el primer equip que hi participa, l'Alinghi de Suïssa, ja és a la ciutat. Els altres equips tenen previst arribar els mesos vinents per preparar una cita que durarà tot un any, amb la primera regata preliminar a Vilanova i la Geltrú, així com les edicions femenina i júnior.

A més de generar feina, però, calen voluntaris, com passa a totes les cites esportives. "Ens cal involucrar la ciutadania. Les administracions van saber veure els valors de la competició, valors com la feina en equip, la innovació, apostar per la sostenibilitat i cuidar els mars. Aquests valors han d’arribar a la ciutadania", explica Ignasi Armengol, director de la Fundació Barcelona Nàutica, l'entitat que aplega totes les institucions, privades i públiques, que han aconseguit que Barcelona sigui seu de la Copa. A diferència dels Jocs Olímpics i els Mundials, la Copa Amèrica és relativament poc coneguda a Barcelona, on hi ha una gran tradició de vela, però no en vaixells com els de la Copa Amèrica. Els organitzadors de la Copa admeten que encara bona part de la població no ha entès la magnitud de l’esdeveniment. L'Alinghi, per exemple, està convidant escoles de Barcelona a la seva seu perquè coneguin els vaixells més ràpids del planeta.

L'esperit del 1992

"Busquem que sigui com els Jocs del 1992, quan els voluntaris van ser claus. Ara volem repetir-ho, volem que la ciutat faci seva la competició. Busquem candidats de tots tipus, no importa l’edat. Volem que la gent en gaudeixi tant que amb el pas dels anys recordin aquesta experiència", defensa Dalton. "Ens cal un total de 2.300 voluntaris per garantir el bon funcionament de l’esdeveniment. Està obert a tots els adults, independentment del seu gènere, edat, procedència i capacitats", afegeix. Els voluntaris treballaran en tres grans àrees: mar, terra, mitjans de comunicació i TV. Els responsables estudien treballar amb centres d'estudis per oferir beques a estudiants, que podrien treballar al costat dels voluntaris.

"Volem que sigui la Copa Amèrica amb més voluntaris de tota la història", diu Xavier Prat, responsable del projecte de voluntaris, que recorda que vindran voluntaris estrangers, però «res tindrà sentit si no aconseguim engrescar la població local». El procés de selecció de voluntaris ja s’ha obert en una pàgina web i durarà fins al novembre del 2023. El procés de revisió de candidatures tindrà lloc entre el desembre del 2023 i el febrer del 2024. Als voluntaris els demanen una disponibilitat mínima de 10 dies i dominar tres idiomes: català, castellà i anglès.

A més del Programa per als 68 dies d'activitat i esdeveniments de la Copa que es duran a terme entre l’agost i l’octubre de 2024, també hi ha una convocatòria immediata de voluntaris per a ajudar al bon funcionament de la primera Regata Preliminar que se celebrarà a Vilanova i la Geltrú. Aquest Programa de Voluntariat busca 350 voluntaris, amb preferència per als voluntaris locals. En aquest cas es requerirà disponibilitat des del 12 de setembre de 2023 fins al 17 de setembre de 2023. Es realitzarà una formació els dies 12 i 13 de setembre de 2023. "Volem prioritzar la gent del Garraf, el formulari tanca d'aquí cinc setmanes, en aquest cas", ha afegit Prat, que deixa clar: "Aquesta Copa no tindrà sentit si no aconseguim involucrar la gent dels barris de mar de Barcelona i la gent del col·lectiu de mar, com membres de clubs de vela de Catalunya".

stats